Ομιλία της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Περιφέρειας Β.Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Εναρκτήρια ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014 – 2020


Με ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου ξεκίνησε η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014 – 2020, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, χώρο υψηλού συμβολισμού για το Βόρειο Αιγαίο.

Η Περιφερειάρχης αφού επεσήμανε ότι η νέα Προγραμματική Περίοδος ξεκινάει με προβλήματα στην υλοποίησή της, ενώ και οι προηγούμενες Προγραμματικές Περίοδοι είχαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που αναμενόταν, κάτι που δείχνουν τόσο οι δείκτες όσο και η κατάσταση της χώρας, τόνισε:

«Ξεκινάμε τη νέα Προγραμματική Περίοδο με βασικά κριτήρια την αποτελεσματικότητα και την προσθετικότητα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας πολλαπλασιαστών των πόρων και των προσπαθειών. Κάθε ενέργεια θα πρέπει να συνδέεται σαφώς, καθαρά και μετρήσιμα με την αναπτυξιακή προοπτική ή με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν πρώτα όλοι οι φορείς υλοποίησης και όλο το πολιτικό προσωπικό, στη συνέχεια οι υπηρεσίες και τέλος οι πολίτες που περιμένουν από όλους εμάς να σεβαστούμε, επιτέλους, το δημόσιο χρήμα και να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες.

Την ώρα που η κοινωνία αλλάζει δραματικά και η οικονομία έχει άλλες απαιτήσεις, δεν πρέπει να παραμένουμε σε ιδεοληψίες και παρωχημένες αντιλήψεις».

Η κα Καλογήρου υπογράμμισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση, που σημαίνει επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Έργα και παρεμβάσεις που δεν οδηγούν άμεσα ή έμμεσα σε πραγματική και μετρήσιμη αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν τύχη σε αυτή την περίοδο».ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διαχείρισης, με την επιβαλλόμενη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την υποστήριξή τους με μέσα και πόρους. «Πρέπει να σταματήσει η πολυλογία για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, να φύγουμε από τις αγκυλώσεις του συστήματος και άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο. Η διαφάνεια στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και γενικά σε όλη τη διαδικασία, αποτελεί απαρέγκλιτο όρο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών και των τοπικών φορέων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες του είναι διεθνείς, τις επιπτώσεις του όμως τις βιώνουν στην καθημερινότητά τους και σε συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.