Λαπαροσκοπική Χειρουργική δια μίας Οπής (Single Incision Laparoscopic Surgery)

Μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος λαπαροσκοπικών επεμβάσεων χωρίς εμφανή τομή που ονομάζεται S.I.L.S (SingleIncisionLaparoscopicSurgery),έρχεται να καλύψει την ανάγκη για λιγότερο επεμβατικές τεχνικές και για άριστα αισθητικά αποτελέσματα.



Γράφει για το lesvospost.com ο Μιχαήλ Ι. Βασίλογλου – Γκανής 
Χειρουργός, Διευθυντής Δ Χειρουργικής Κλινικής κ Χειρουργικής Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων Νοσοκομείου Ιασώ General

H τεχνική S.I.L.S συνίσταται σε διενέργεια επεμβάσεων μέσω μίας και μοναδικής «οπής» στο δέρμα , στον ομφαλό .Ο χειρουργός χρησιμοποιώντας την πτυχή του ομφαλού σαν μία και μοναδική «πύλη εισόδου» στην περιτοναϊκή κοιλότητα μπορεί να πραγματοποιήσει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή ,
σκωληκοειδεκτομή ,κολεκτομή, ωοθηκεκτομή, εκτομή κύστεων ωοθηκών, εκτομή κύστεων ήπατος, σταδιοποίηση όγκων κ.α.

Η σπουδαιότητα της νέας τεχνικής έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων δηλαδή τον ελάχιστο πόνο, τη μικρή παραμονή στο νοσοκομείο, την ταχύτατη επάνοδο στην εργασία με το άριστο αισθητικά αποτέλεσμα .
Πραγματοποιώντας τις επεμβάσεις με τη νέα τεχνική επιτυγχάνεται η εξάλειψη των μετεγχειρητικών ουλών, εκμεταλλευόμενοι τον ομφαλό, δηλαδή μία φυσιολογική πτυχή του ανθρώπινου σώματος.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσω ενος ειδικού υποδοχέα (port) , δια του ομφαλού , με ειδικά αρθρωτά εργαλεία όπου με κάμερα επισκοπείται ολόκληρη η περιτοναϊκή κοιλότητα και στη συνέχεια διενεργείται η προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι οτι λόγο της κεντρικής διομφαλικής προσπέλασης είναι εφικτή η διενέργεια ταυτόχρονων επεμβάσεων (πχ. Χολοκυστεκτομής και ωοθηκεκτομής ) στον ασθενή χωρίς την ανάγκη περισσοτέρων οπών. Αλλα σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνικής S.I.L.S είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες επιμολύνσεων του τραύματος, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως αιμορραγία , συμφύσεις ή κήλες. Σ όλα αυτά προστιθεται και το εντυπωσιάκο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε 24 ώρες . Μετεγχειρητικά απαιτούνται ελάχιστα παυσίπονα , ενώ η επάνοδος στην εργασία τους πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες.
Η τεχνική S.I.L.S αποτελεί την εξέλιξη τής λαπαροσκοπικής χειρουργικής με ίδια αποτελέσματα, όταν εκτελείται από τεχνικά καταρτισμένο χειρουργό, και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα .


Συγγραφέας Μιχαήλ Ι. Βασίλογλου – Γκανής 
Χειρουργός, Διευθυντής Δ Χειρουργικής Κλινικής κ Χειρουργικής Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων Νοσοκομείου Ιασώ General, Υψηλάντου 18, Κολωνάκι, Αθήνα,
Τηλ: 6944242588,