Κινούμενη άμμος o ΦΠΑ – Το επικρατέστερο σενάριο

Καταιγίδα σεναρίων ήταν το αποτέλεσμα της απόρριψης της πρότασης του Γιάνη Βαρουφάκη για έκπτωση 3% στο ΦΠΑ με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.


Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για τρεις συντελεστές πλέον αντί δύο στο ΦΠΑ, ενώ και το ύψος των συντελεστών ανεβοκατεβαίνει κατά το δοκούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΦΠΑ που θεωρείτο συμφωνημένο και κλεισμένο μέτρο ξαναμπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν σήμερα δια ζώσης, αφού η ομάδα Χουλιαράκη βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για το σκοπό αυτό. Όμως, δεν υπάρχει ριζική αλλαγή, τουλάχιστον προς το παρόν, στη βάση επί της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Η βάση αυτή είναι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι δύο συντελεστές ΦΠΑ που έχουν οριστεί στο 18% και στο 9,5%.

Πάνω σε αυτή θα αναζητηθεί μία νέα φόρμουλα η οποία κατόπιν επιμονής του Γιάνη Βαρουφάκη δεν αποκλείεται να έχει κάποιου είδους αναφορά στη χρήση του πλαστικού χρήματος, όχι όμως την έκπτωση που, όπως πρώτο αποκάλυψε το newsit.gr αποκλείστηκε.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναζητεί είτε μία εξαίρεση για την ενέργεια, να υπάρξει δηλαδή ένας συντελεστής 14% ή 15%, είτε έναν άλλο τρόπο να περιοριστεί η αύξηση του ρεύματος , γιατί αναμένεται να προκαλέσει γενικευμένες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, ενώ θα εντείνει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το μειονέκτημα υπάρχει ακόμα και σήμερα και γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι μείωση του κόστους αυτού.

Οσον αφορά το φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές της τάξης του 0,1 ως 0,2% στις τραπεζικές συναλλαγές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υιοθετηθεί από τους θεσμούς. 


Πηγη www.newsit.gr