ΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ-LUFFA AEGYPTIACA(CURCUBITACEAE)

Η αιγυπτιακή λούφα είναι ένα φυτό ετήσιο, ζωηρό και ταχέως αναπτυσσόμενο το οποιο παράγει καλοσχηματισμένα κίτρινα άνθη και παράξενου σχήματος φρούτα τα οποία είναι εδώδιμα οταν είναι ανώριμα, ενω οταν ωριμάσουν, το ἒσωτερικό μερος τους , αποκτά μία σπογγώδη υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σφουγγάρι.




Γράφει για το LesvosPost.com η
γεωπόνος ΓΠΑ Αναστασία Γραμματέα


Το φυτό μπορεί να αποκτήσει ύψος μεχρι και 9 μέτρα και διακλαδίζεται αρκετά. Τα φύλλα του έχουν χρώμα ασημί. Τα φρούτα είναι χρώματος πράσινου και φτάνουν  μήκος μεχρι και 61 εκατοστά ενω η διάμετρος  τους φτανει τα 7,6εκατοστά, είναι κυλινδρικά και λεία. Τα μικρότερα φρούτα μοιάζουν λίγο σαν την μπάμια ή τα μικρά κολοκύθια. Στα μεγαλύτερα σε ηλικίας αλλα και μεγέθους φρούτα,  η εξωτερική επιφάνεια σταδιακά αφυδατώνεται και αποκτά μία καφέ απόχρωση.



Κλίμα και έδαφος

Η αιγυπτιακή λούφα κατάγεται απο την τροπική και υποτροπική Ασία και Αφρική.  Καλλιεργείται σχεδόν σε όλην την Ασία τοσο για διατροφικούς σκοπούς οσο και για την παραγωγή σφουγγαριού ενω καλλιεργείται εμπορικά και στις ΗΠΑ με εξαγωγές στην Ιαπωνία. Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και αρκετό νερό και ατμοσφαιρική υγρασία ειδικότερα κατα την ανάπτυξη των ανθικών καταβολών. Τελός , η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται απο 20-30ο C.  Οσον αφορά το έδαφος, αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφριά αμμοπηλώδη με καλή αποστράγγιση και καλή συγκράτηση της υγρασίας εδάφη, με ΡΗ που κυμαίνεται από 5,5-6,8 και χαμηλή αλατότητα. Είναι ευαίσθητη στο κρύο καθώς και στην υπερβολική βροχόπτωση κατα την διάρκεια της άνθησης και της ανάπτυξης των καρπών.

Ωρίμανση των καρπών

Οι πράσινοι καρποί θα ωριμάσουν σιγά σιγά και θα αφυδατωθούν σε διαστημα 8 εβδομάδων. Χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια και ενα μέρος να αναρριχηθούν. Μόλις αποκτήσουν ύψος 3 μέτρων, τότε αρχίζουν να παράγουν αρσενικά άνθη και μεσα σε λίγες μέρες , αρχίζουν να σχηματίζουν και θηλυκά άνθη τα οποια αναγνωρίζονται εύκολα απο την διευρυμένη ωοθήκη στην βάση των πετάλων. Η ωοθήκη θα μετατραπεί σε καρπό όταν επικονιαστεί. Κυρίως ωριμάζει μεσα σε διάστημα 4 μηνών απο την φύτευση των φυτών στο χωράφι. Ωστόσο, οι ανώριμοι καρποί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διατροφή του ανθρώπου , μπορουν να συγκομιστούν ένα μήνα νωρίτερα.

πολλαπλασιασμός και φυτευση. Ο συνηθέστερος τρόπος ωστόσο που ακολουθείται για τον πολλαπλασιασμό της αιγυπτιακής λούφας είναι η σπορά σε μπασκετάκια και σε προστατευμένο περιβάλλον, και η εν συνεχεία φύτευση στο χωράφι και εφόσον έχει παρέλθει ο κίνδυνος παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών. Καλό είναι πρίν απο την σπορά στο σπορείο, να βυθιστούν οι σποροί σε νερό απο το προηγούμενο βράδυ. Οταν φυτευθούν στο χωράφι, οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται μεχρι 1 μετρο τοσο μεταξυ των γραμμών όσο και πάνω στην ίδια γραμμή. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός οτι το φυτό είναι αναρριχώμενο οποτέ θα πρέπει να εξασφαλιστούν υποστηλώματα όταν το φυτό θα αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία. Το έδαφος θα πρέπει να υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία δηλαδή όργωμα και σβάρνισμα πρίν απο την φύτευση. Κατα την διάρκεια αυτών των καλλιεργητικών εργασιών , μπορεί να προστεθεί οργανική λίπανση ή η βασικη λίπανση με συνθετικά λιπάσματα.

Χρήσεις

Η αιγυπτιακή λούφα είναι καλή επιλογή για αναρριχώμενο σε τοίχους ή φράχτες. Τα μεγάλα φυλλα με την ασημί απόχρωση, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά ενώ τα άνθη είναι ελκυστικά τοσο για τους ανθρώπους όσο και για τα έντομα. Οι ανώριμοι καρποί μπορουν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες ή να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Τα μεγαλύτερης ηλικίας φρούτα, θα πρέπει να ξεφλουδιστούν διότι η εξωτερική επιδερμίδα αποκτα πικρή γεύση. Εάν θελουμε να συγκομίσουμε τους καρπούς για μή εδώδιμους σκοπούς, τοτε θα πρέπει να συγκομίζονται αφότου αρχίζουν αυτοι και μεταχρωματίζονται προς το καφέ χρώμα καθώς και οι βλαστοί κιτρινίζουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα φρούτα συγκομίζονται, ξεφλουδίζονται και χρησιμοποιούνται σαν σφουγγάρι το οποίο μπορεί εν συνεχεία να λευκανθεί. Τα σφουγγάρια αυτά διαρκούν για μήνες ακόμα και με τακτική χρήση. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φίλτρο,  ενώ ενα εδώδιμο λάδι παράγεται μετά απο πίεση στους σπόρους. Tο λάδι αυτό είναι πλούσιο σε λινολενικό οξύ και θεωρείται καλό και ως βιολογικό λίπασμα.


Η αιγυπτιακή λουφα, δεν καλλιεργείται ακόμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αποτελεί μία υποσχόμενη καλλιέργεια λόγω των ποικίλων χρήσεων που έχει καθώς επίσης και του γεγονότος, οτι μπορεί ευκολα να εγκατασταθεί σε πολλά μέρη  της χωρας μας και ειδικότερα στα νοτιότερα μέρη καθως και στα νησιά μας.

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ