Λέσβος: Η κιβωτός του Βόρειου Αιγαίου

Τη Λέσβο δεν θα έπρεπε να τη λένε «νησί». Με αναρίθμητες διαδρομές, εντυπωσιακά χωριά, ανεπανάληπτα μνημεία, πλούσιο πολιτισμό και ιστορία, θα έπρεπε να αποκαλείται «ήπειρος»...Κάποιοι λένε πως στη Λέσβο μπορείς να πας και να φτιάξεις ολόκληρο διδακτορικό πάνω σε οτιδήποτε μπορείς να βάλεις με τον νου σου: στη λαογραφία, στη μουσική παράδοση, στην αρχιτεκτονική και στην αρχαιολογία, στη φυσιολατρία, στη διατροφή, στον πολιτισμό, στη γεωλογία, στην ιστορία, στη λογοτεχνία, στον πάσης φύσεως τουρισμό: θρησκευτικό, ιαματικό, φυσιολατρικό, γαστρονομικό ή (απλά) καλοκαιρινό... Δεν υπάρχει κάτι από όλα τα παραπάνω που η Λέσβος να μην προσφέρει απλόχερα και σε κολοσσιαίες ποσότητες.

Η Λέσβος είναι νησί που τα έχει όλα: έχει άπειρες δυνατότητες για να περάσεις καλά, έχει γραφικά χωριά που άλλα είναι «πνιγμένα» στο πράσινο και άλλα στέκουν στις γυμνές πλαγιές των βουνών, έχει απέραντες παραλίες χρυσής άμμου και άλλες κρυμμένες που μόνο οι μυημένοι γνωρίζουν, έχει ανθρώπους ταγμένους στη διαφύλαξη και ανανέωση της παράδοσης και άλλους που επενδύουν στο μέλλον εισάγοντας νέες ιδέες, έχει και εκπληκτικές διαδρομές για όσους λατρεύουν τα μονοπάτια στη φύση, έχει ιαματικά λουτρά που ενδείκνυνται για κάθε είδους παθήσεις και προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδας.

Στη Λέσβο λοιπόν θα γνωρίσεις πρώτα από όλα την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, με το κάστρο της, την πολύβουη προκυμαία, τις αρχοντικές συνοικίες της, τις σπουδαίες εκκλησίες και τα παλιά οθωμανικά τζαμιά. Βγαίνοντας από την πόλη, θα ανακαλύψεις πως αυτό το νησί μόνο «νησί» δεν θα έπρεπε να λέγεται: αυτό εδώ είναι ολόκληρη ήπειρος! Θα περάσεις λοιπόν από ιστορικά μοναστήρια όπως ο Αγ. Ραφαήλ και ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου, θα γευτείς το ονομαστό ούζο Μυτιλήνης από τις φημισμένες ποτοποιίες του νησιού, θα δεις δάση πυκνά και καταπράσινα και άλλα πολύχρωμα και απολιθωμένα! Θα επισκεφτείς οπωσδήποτε τον Μόλυβο για να ανανεώσεις το λεξιλόγιό σου με νέους ορισμούς της έννοιας «ομορφιά», θα γλεντήσεις με την ψυχή σου στα πανηγύρια της Λέσβου με έθιμα που μετρούν Θεός ξέρει πόσους αιώνες παράδοσης. Ορεξη να 'χεις και το ταξίδι στη Λέσβο δε θα 'χει τελειωμό...


Πηγή http://www.ethnos.gr