Μαζί Βόρειο και Νότιο Αιγαίο στην μάχη του ΦΠΑ- Συνάντηση με τον Γιούνκερ ζητούν οι περιφερειάρχες Β. Α και Ν.Α

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ζητούν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου,


Αφορμή είναι η επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Με επιστολή τους που απέστειλαν την Δευτέρα στον κ. Γιούνκερ, οι δύο Περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ ζητούν και την παρέμβασή του προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γ. Χατζημάρκος και η κ. Χ. Καλογήρου αναφέρουν:

«Προερχόμενοι από τις μεγαλύτερες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στην δίνη της στοχοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση στην πράξη των πολιτικών στήριξης της νησιωτικότητας.

Κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στην χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, πιστεύουμε ωστόσο ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας.

Με βαθιά πίστη στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως αυτή θεμελιώθηκε από την Συνθήκη της Ρώμης, ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση, προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και του συντονιστικού σας ρόλου, για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.

Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η επιβίωση και η ανάπτυξη της μεγάλης νησιωτικής Ελλάδας είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, μιας λύσης που θα ωφελήσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σας ζητούμε μια συνάντηση μαζί σας, για να σας εκθέσουμε με την απαιτούμενη τεκμηρίωση την αδήριτη ανάγκη στήριξης Ευρωπαϊκών πολιτικών νησιωτικότητας».

Στην «αντεπίθεση» περνάει ολόκληρο το Αιγαίο για να αποτρέψει τη φοροκαταιγίδα που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νησιά, με σημείο αιχμής την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς, όπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο ακριτικό Καστελλόριζο, η εβδομάδα που αρχίζει από αύριο είναι εβδομάδα επαφών και κινητοποιήσεων για το μείζον αυτό θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση, το Νότιο Αιγαίο συντονίζεται με το Βόρειο Αιγαίο και την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός, οι Περιφερειάρχες κ. Γιώργος Χατζημάρκος και κα Χριστιάνα Καλογήρου αναμένεται να έχουν συνάντηση, στην Αθήνα, με τους βουλευτές όλου του Αιγαίου για το θέμα αυτό, θέλοντας προφανώς να εκφράσουν την καθολική αντίδραση όλων των νησιών σ’ αυτό που επίκειται.

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 27 Μαΐου, προγραμματίζεται να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά, τις οποίες θα οργανώσουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι.

Tο κλίμα είναι πάντως ιδιαίτερα βαρύ σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εκ των κυβερνητικών παραγόντων υποστηρίζουν ότι δεν έχει κλείσει το θέμα.
Με βάση τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πάνε για κατάργηση, γεγονός που θα επιφέρει τεράστια καταστροφή στις τοπικές οικονομίες των νησιών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι η αφίσα που κυκλοφόρησαν από κοινού, σε καταχώρηση σε Αθηναϊκές εφημερίδες ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου και ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας.

Σε όλα πάντως τα νησιά του Αιγαίου επικρατεί “πολεμικό” κλίμα, και στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα και οι δυναμικές κινητοποιήσεις, σε μία προσπάθεια να περισωθούν οι μειωμένοι συντελεστές.
Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται διεργασίες, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ανοικτό επίσης μένει το ζήτημα να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, που έχουν ζητήσει οι τοπικοί παράγοντες, κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι τοπικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι κατά την συνάντηση αυτή θα καταφέρουν να πείσουν τον πρωθυπουργό για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.


Κατά κοινή ομολογία πάντως το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.