Ευνοϊκές αλλαγές στα επιδόματα για μακροχρόνια ανέργους και εποχικούς

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ετοιμάζει δέσμη κοστολογημένων προτάσεων προς το υπουργείο Εργασίας


Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, ετοιμάζει δέσμη κοστολογημένων προτάσεων προς το υπουργείο Εργασίας, για να βελτιωθούν αφενός οι όροι χορήγησης για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, αλλά και να αλλάξει προς το καλύτερο το όριο των 400 ημερών ασφάλισης ανά τετραετία που έχει τεθεί για τους εποχικά απασχολούμενους

Έτσι, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα μπορέσει ο ΟΑΕΔ να απευθυνθεί σε περισσότερους ανέργους, οι οποίοι θα μπορούν έτσι να καρπώνονται τις παροχές που τους αναλογούν και όχι απλώς να καταγράφονται στα μητρώα του.

Η εύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για τη βελτίωση των παραπάνω παροχών, εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από τον συνολικό επανακαθορισμό των πόρων που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ. Ο λόγος είναι ότι ο αρχικός καθορισμός των πόρων πραγματοποιήθηκε το 2007, σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών, που υπήρχε τότε. Η κρίση που μεσολάβησε όμως έχει αλλάξει το συγκεκριμένο ποσό προς το χειρότερο, συνεπώς αναμένεται να υπάρξει επανακαθορισμός των κονδυλίων σε νέα βάση. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ εκτιμά ότι μπορεί έτσι να προκύψουν έως 2 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το αρχικό ποσό.

Η διαδικασία βελτίωσης των όρων που ισχύουν για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ειδικά, είναι άμεσα συνυφασμένη με την επανεξέταση που πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες πρόνοιας, τόσο σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, όσο και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ειδικά για το τελευταίο η επανεξέταση αφορά το εάν θα συνεχιστεί ή εάν θα καταργηθεί.


Πηγη news247.gr