Έρευνα ΣΟΚ: Στην πρώτη θέση οι ανήλικοι στο Β.Αιγαίο σε κατανάλωση αλκοόλ- Η Λέσβος ΠΡΩΤΗ σε χρήση εισπνεόμενων ουσιών από ανηλίκους

- Πανελλήνια έρευνα έδειξε ότι οι ανήλικοι στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται στην πρώτη θέση σε κατανάλωση αλκοόλ!

- Η Λέσβος παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά σε χρήση εισπνεόμενων ουσιών από ανηλίκους



Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα από το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Καταπολέμησης της Φτώχειας και Κοινωνικής Ένταξης», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Περιφέρεια, σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και ουσιών από εφήβους στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα μάλιστα με πανελλήνια έρευνα που είχε γίνει το 2011 και επικαλείται το Επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας, η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη θέση στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών από νέους, ενώ το Βόρειο Αιγαίο κατέχει την πρώτη πανελλαδικά θέση στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους.

Ειδικότερα στο μέτρο του προγράμματος, που αφορά την ανάπτυξη υπηρεσιών υποστήριξης παιδιών, εφήβων και οικογενειών, εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από την «Πανελλήνια Έρευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών στους Μαθητές-Έρευνα ESPAD 2011″ που διενήργησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Από τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, προκύπτει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, αλλά και στις πρώτες τρεις θέσεις ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας στην χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Νομός Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος) παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά στην χρήση εισπνεόμενων ουσιών (1η θέση) και στην κατανάλωση αλκοόλ (2η θέση), ο Νομός Σάμου (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο Νομός Χίου (Χίος, Οινούσσες, Ψαρά) ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος.

Να αναφερθεί ότι η ηλικιακή ομάδα, η οποία συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης και στις τρεις κατηγορίες είναι αυτή των 17 έως 19 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα είχε γίνει με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ερωτηματολόγια που είχαν μοιραστεί σε μαθητές στα σχολεία.

«Φλερτάρουν με τις ουσίες»

Ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης, πρώην επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή», Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, είπε μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» για το θέμα της χρήσης των εισπνεόμενων ουσιών, αλλά και της κατανάλωσης αλκοόλ:

«Συνήθως εισπνέουν κόλες, νέφτι, ή βενζίνη. Το σημαντικό σε αυτό το ζήτημα, δεν είναι η χρήση, που γενικά στην Ελλάδα κυμαίνεται σε χαμηλά ποσοστά, είναι ότι ουσιαστικά οι νέοι που δηλώνουν ότι κάνουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών, φλερτάρουν με τις ουσίες.Ουσιαστικά ξεκινούν από αυτό και έχουν μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθούν στη χρήση σταδιακά πιο σκληρών ουσιών».

Συμπλήρωσε επίσης ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνος ο τρόπος που εισπνέουν ουσίες, αφού ενδέχεται να προκαλέσουν ασφυξία.

Αλκοόλ και κάπνισμα

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαρέλλη, εκείνο που πρέπει να ανησυχεί είναι ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και κατάχρηση τσιγάρου από ανήλικους.«Υπάρχουν παιδιά που δηλώνουν ότι καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα. Δεν χρειάζεται έρευνα για να διαπιστώσει κανείς το πρόβλημα στη Λέσβο. Γνωρίζω τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει και με τόσο μεγάλο δείγμα, όμως μια βόλτα σήμερα στα στέκια της νεολαίας τη νύχτα, αρκεί. Εκείνο όμως που είναι εξίσου σημαντικό είναι οι παράλληλοι κίνδυνοι. Οι περισσότεροι από τους εφήβους που καπνίζουν και πίνουν οδηγούν και δίκυκλο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα υψηλά ποσοστά εφηβικής κατάθλιψης συνδέονται με τις καταστροφικές τάσεις. «Οι νέοι αντιδρούν, δεν μπορούν να διαχειριστούν τις καθημερινές προκλήσεις, ή δυσκολίες και καταφεύγουν σε καταχρήσεις αδιαφορώντας αν βλάπτουν τον εαυτό τους και τον θέτουν σε πολύ μεγάλους κινδύνους», αναφέρει ο κ. Τσουκαρέλλης.
Ο ίδιος προτείνει ότι θα πρέπει να οργανωθεί μια τεχνική συνάντηση ειδικών σε τοπικό επίπεδο, με στόχο σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς να γίνει προγραμματισμός ενημερωτικών δράσεων και ενεργειών για την πληροφόρηση και εκπαίδευση των νέων για τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, αλλά και τις επιπτώσεις από τις καταχρήσεις για την υγεία τους.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ- ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΛΥ ΓΙΑΚΟΥΜΗ