Στην Λήμνο η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον Άγιο Ευστράτιο ο Αντιπεριφερειαρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Επίσκεψη της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου στη Λήμνο καθώς και επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρου Βαλσαμίδη στον Άγιο Ευστράτιο.


Θέματα που σχετίζονται με την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται στη Λήμνο καθώς και αγροτικά ζητήματα, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, του Δήμαρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, των Αντιπεριφερειαρχών κ. κ. Θεόδωρου Βαλσαμίδη και Κώστα Αδαμίδη, του Έπαρχου κ. Ευάγγελου Γιαρμαδούρου, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στα υπό εκτέλεση έργα επεσήμανε την αναπτυξιακή τους διάσταση και τόνισε τη σημασία επιτάχυνσής τους.

Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης μαζί με τον Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αδαμίδη, το Γενικό Διευθυντή κ. Γιώργο Σπανέλλη και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Λήμνου, επισκέφθηκαν τμήματα του οδικού δικτύου που είναι σε εξέλιξη εργασίες στο πλαίσιο των έργων «Συντήρηση οδικού δικτύου Ανατολικής Λήμνου», προϋπολογισμού 172.000 ευρώ και «Συντήρηση οδικού δικτύου Δυτικής Λήμνου», προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.

Παράλληλα συζητήθηκε ο προγραμματισμός για την εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση προβλημάτων και σε άλλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Λήμνου. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην οδό που οδηγεί προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας και αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία για τη βελτίωση της βατότητας της οδού, προκειμένου έτσι να αξιοποιηθούν οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί για το έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Χθες ο κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης μαζί με τον Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο και το Γενικό Διευθυντή κ. Γιώργο Σπανέλλη, επισκέφθηκαν τον Άγιο Ευστράτιο όπου ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης του έργου της κατασκευής των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού.

Το έργο «Λιμενικές Εγκαταστάσεις Αγ. Ευστρατίου», συνολικού προϋπολογισμού 19.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» του ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου, ενώ η μελέτη του έργου είχε ανατεθεί από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου.

Στο πλαίσιο του έργου υλοποιούνται οι εξής παρεμβάσεις:

Κατασκευή προσήνεμου μόλου συνολικού μήκους 325 μέτρων.
Κατασκευή παραλιακού κρηπιδώματος συνολικού μήκους 105,25 μέτρων.
Δημιουργία χερσαίας ζώνης συνολικής επιφάνειας 7.500 m2 περίπου. Στη χερσαία ζώνη έχει προβλεφθεί ο αναγκαίος χώρος για τη δημιουργία ελικοδρομίου, μικρού κτιρίου επιβατικού σταθμού επιφανείας 150 τ.μ. (αναμονή επιβατών, εκδοτήρια εισιτηρίων, χώροι υγιεινής) και ενός κτιρίου αποθηκών για τους αλιείς επιφανείας 150 τ.μ.
Καθαίρεση του υφιστάμενου μόλου σε συνολικό μήκος 125 μέτρα.
Κατασκευή μόλου προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου έναντι των κυματισμών.
Κατασκευή πλωτού προβλήτα για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.
Εκσκαφή του θαλάσσιου πυθμένα για την ασφαλή λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων. 

Το έργο υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με το έργο αυτό το ακριτικό νησί του Αγίου Ευστρατίου αποκτά ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Δήμαρχο κ. Μαρία Κακαλή και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση του έργου, καθώς και οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.