Με επιτυχία η παρουσία του διάσημου Ρώσου Ποιητή και Συγγραφέα Μιχαήλ Ταρκόφσκι στην Λέσβο

Ο διάσημος Ρώσος Ποιητής, Συγγραφέας Μιχαήλ Ταρκόφσκι, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Τατιάνα, την Αντιπρόεδρο του AVANGARDE κ. Κριτσέφσκαγια και την Επιστημονική Υπεύθυνο του Κέντρου κ. Ευσταθίου αφίχθη στη Λέσβο το πρωί της 27ης Απριλίου όπου τον υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου.


Στο αεροδρόμιο συναντήθηκε με τον Βουλευτή Λέσβου κ. Αθανασίου και είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση κατά την οποία ο τέως Υπουργός τον προέτρεψε να δει από κοντά την σχέση που έχει η κοινωνία της Λέσβου με τον πολιτισμό και την παράδοση, ιδιαίτερα δε την εκκλησιαστική παράδοση.

Αμέσως μετά συνοδεύσαμε τον κ. Ταρκόφσκι και τους φιλοξενουμένους μας στην Αγιάσο όπου έγινε παρουσίαση του έργου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου από τον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου κ. Κλεάνθη Κορομηλά, τον Αντιπρόεδρο κ. Καζατζή και τον Γενικό Γραματέα κ. Κουτσκουδή. Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου εντυπωσίασε τον κ. Ταρκόφσκι, καθώς και ο ίδιος αναγείρει Μουσείο Λαογραφικής Παράδοσης στην Ανατολική Σιβηρία. O ήχος από το σαντούρι που του έπαιξε ο παλιός λαϊκός οργανοπαίχτης και δάσκαλος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής Κώστας Ζαφειρίου τον συνεπήρε.  Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην Εκκλησία της Αγιάσου όπου ο πάτερ Νεκτάριος Χάιδος μίλησε για την ιστορία της Εκκλησίας και για την ιστορία της εικόνας. Ο υψηλός μας προσκεκλημένος εντυπωσιάστηκε για τον πλούτο και τη διατήρηση της παράδοσης στην Αγιάσο.

Ως Επιμελητήριο Λέσβου εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες καταρχήν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, για την οργάνωση της επίσκεψης Ταρκόφσκι στην Αγιάσο, η οποία πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Επίσης τον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Κλεάνθη Κορομηλά και τον Πατέρα Νεκτάριο για την παρουσίαση του έργου του Αναγνωστηρίου και της ιστορίας της Αγιάσου και της Εκκλησίας της Παναγίας

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και η προβολή της αυτοβιογραφικής ταινίας «Παγωμένος Χρόνος» του Μιχαήλ Ταρκόφσκι στο Επιμελητήριο Λέσβου στην Αίθουσα Ϊωάννης Παυλακέλλης».  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιάς και ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Εγγλέζος, υποδεχόμενοι τον κ. Ταρκόφσκι αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο Λέσβου με την Διοίκηση του Kέντρου Πολιτισμού AVANGARDE και τη Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ο κ. Μυρσινιάς παίρνοντας τον λόγο στην αρχή ως οικοδεσπότης, εξήγησε επίσης τους 2 λόγους για τους οποίους το Επιμελητήριο αν και Εκπρόσωπος του οικονομικού κόσμου της Λέσβου διοργάνωσε μια εκδήλωση με προσκεκλημένο ένα μεγάλο Διανοητή, Συγγραφέα και Ποιητή, όπως είναι ο κ. Ταρκόφσκι. Ο κ. Μυρσινιάς μεταξύ άλλων είπε ότι «η οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο συνδέονται άρρηκτα με τη πνευματική ανάπτυξη. Όποτε το νησί αυτό άνθησε οικονομικά, άνθησε και το πνεύμα και ο πολιτισμός. Οι δρόμοι του εμπορίου είναι και δρόμοι του πολιτισμού, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και μεταφέροντας τις ιδέες.  Ως Επιμελητήριο Λέσβου έχουμε αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία να προωθήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και τον τουρισμό ειδικά τον θρησκευτικό με χώρες και λαούς πέρα του στενού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φυσικό αυτή η προσέγγιση να περιλαμβάνει πάνω από όλα τη Ρωσία, μια χώρα με τον λαό της οποίας μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί αιώνων».

Ο κ. Μυρσινιάς ευχαρίστησε δημοσίως τον Α’ Γραμματέα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Βοσκρεσένσκι, αρμόδιο για τις Ελληνορωσικές σχέσεις και εκτελώντα χρέη Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου στη χώρα μας για την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε και για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη Λέσβο, όπως επίσης και την κ. Σαράντη Πρόεδρο του AVANGARDE, οι οποίοι δεν μπόρεσαν τελικά να έλθουν στη Λέσβο. Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ στενή συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Λέσβου με το AVANGARDRE και ευχαρίστησε  την Αντιπρόεδρο του Κέντρου κ. Κριτσέφσκαγια και την Επιστημονική Υπεύθυνο κ. Ευσταθίου που ήταν παρούσες.

Τον κ. Ταρκόφσκι προσφώνησαν ο κ. Γιανέλλης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός και η Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Στάθη. Ο κ. Ταρκόφσκι αναφέρθηκε αργότερα στις πολύ εύστοχες παρατηρήσεις του κ. Γιανέλλη για τους δεσμούς και τις διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων, καθώς και στην παρέμβαση του Δημάρχου Λέσβου κ. Γαληνού, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού μας, τον πολιτισμό του, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Δήμος Λέσβου σε διεθνές επίπεδο για τη προβολή της Λέσβου. Ο κ. Ταρκόφσκι εντυπωσιάστηκε, αλλά και συγκινήθηκε από τη παρέμβαση της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στάθη, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το τεράστιο πνευματικό έργο της Οικογένειας Ταρκόφσκι, του Αρσενίου, του Αντρέι και του Μιχαήλ.  Μετά τη προβολή της εκπληκτικής αυτοβιογραφικής ταινίας του Συγγραφέα, Ποιητή και Σκηνοθέτη «Παγωμένος Χρόνος»,  η προβολή της οποίας κράτησε καθηλωμένους τους παρισταμένους, ακολούθησε συζήτηση με τους θεατές.

Το κοινό της Λέσβου έδειξε ότι διαθέτει το υψηλό επίπεδο εκείνο για να εκτιμήσει, να προβληματιστεί και να συμβάλει στον δημιουργικό διάλογο με έναν εκπρόσωπο της υψηλής παγκόσμιας διανόησης. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Υποστράτηγος της 98 ΑΔΤΕ κ. Θεόδωρος Τοπούζης μετά της συζύγου του, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος Καραμούζης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης κ. Καλάργαλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σιγρίου κ. Χρήστος Λεοντής και ο κ. Αμπουλός, Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Εντεταλμένος στο Δήμο Λέσβου για τη Διαχείριση Μηχανημάτων και τη Συντήρηση Έργων. Τέλος παρόντες στην εκδήλωση – προβολή της ταινίας του κ. Ταρκόφσκι «Παγωμένος Χρόνος» ήταν ο Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης κ. Περικλής Μαυρογιάννης, καθώς και ο κ. Μίκος Πεσμαζόγλου από τον Ερασιτεχνικό Φιλοτεχνικό όμιλο «Το Μπουρίνι». Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας που παρευρέθησαν και είμαστε σίγουροι ότι απόλαυσαν την ταινία, καθώς και τον διάλογο με τον κ. Ταρκόφσκι.

Την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 έλαβε χώρα στο Δημαρχείο επίσημη συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου κ. Γαληνού με τον κ. Ταρκόφσκι, με την Αντιπρόεδρο του AVANGARDE κ. Κριστσέφσκαγια και  την Επιστημονική Υπεύθυνο του Κέντρου  κ. Ευσταθίου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και προσκύνημα στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου. Ο ιερέας του ναού κ. Στρατής Δήσσος μίλησε για την ιστορία του ναού και της εικόνας του Ταξιάρχη. Ο κ. Ταρκόφσκι, ο οποίος είναι και ο ίδιος βαθύτατα θρησκευόμενος συγκλονίστηκε με την εικόνα και την ιστορία του Ταξιάρχη. Στο τέλος της μακράς συζήτησης που είχε με τον κ. Ταρκόφσκι ο Εφημέριος της Μονής Παμμεγίστων  Ταξιαρχών του χάρισε μια εικόνα του Ταξιάρχη για να την εκθέσει στο Μουσείο του. 

Στη συνέχεια ο κ. Ταρκόφσκι επισκέφτηκε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, όπου η κ. Παπαδοπούλου Υπεύθυνη του Μουσείου, αλλά και το προσωπικό του Μουσείου υποδέχτηκαν με δώρα  τον κ. Ταρκόφσκι και μαζί με τον κ. Βέρρο, Αντιδήμαρχο Καλλονής και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής κ. Μακρογιάννη τον ξενάγησαν στους χώρους του Μουσείου, όπου παρουσιάζεται εκπληκτικά η οικονομική και κοινωνική ιστορία του τόπου μας. Σημειώνουμε ότι το Μουσείο μένει κλειστό κάθε Τρίτη και άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί τον κ. Ταρκόφσκι. Ευχαριστούμε την κ. Παπαδοπούλου και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, καθώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς για το μεγάλο έργο του Μουσείου, αλλά και για τη συνολική προσφορά τους στην ανάδειξη και προβολή της Λέσβου. Επίσης τον Αντιδήμαρχο Καλλονής κ. Βέρρο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής κ. Μακρογιάννη για την οργάνωση της επίσκεψης. Στην Αγία Παρασκευή ο κ. Ταρκόφσκι περπάτησε μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Βέρρο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής κ. Μακρογιάννη και εντυπωσιάστηκε από τα κτίρια και την ιστορία του χωριού, ειδικά δε με το Σχολείο. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε η ιστορία της ανέγερσης και της λειτουργίας του Γηροκομείου. Στην Αγία Παρασκευή ο κ. Ταρκόφσκι γεύτηκε την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού μας από τις γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής, οι οποίες του παρουσίασαν τον γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου.    

Στη συνέχεια ο κ. Βέρρος και οι άνθρωποι του Δήμου Λέσβου παρουσίασαν τον Υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου και συνάντηση στην Καλλονή με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο με τον οποίο ο κ. Ταρκόφσκι είχε μια εγκάρδια συζήτηση. Το συνεχές ενδιαφέρον του κ. Ταρκόφσκι δεν επέτρεψαν δυστυχώς την επίσκεψη του στη Μονή Λειμώνος, την οποία επιθυμούσε να επισκεφτεί.

Η παρουσία του κ. Ταρκόφσκι στη Λέσβο ολοκληρώθηκε με πολύ δυνατές συγκινήσεις στο Σίγρι, οι οποίες αποτέλεσαν και την  τελευταία και πιο δυνατή του εμπειρία του Συγγραφέα και Ποιητή στη Λέσβο, αλλά και στην Ελλάδα. Εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε με όλη μας τη καρδιά τον Δ/ντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους κ. Νίκο Ζούρο, αλλά και το προσωπικό του Μουσείου, για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο προβάλουν το νησί μας σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ευχαριστούμε και την Οικογένεια Αθανασιάδη. Ακόμη τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σιγρίου κ. Λεοντή και βέβαια τους Επαγγελματίες του Σιγρίου και τον Συνεργάτη του κ. Ζούρου κ. Ροζακή.  Με το πάθος τους για Μουσείο και την ιστορία και τον πολιτισμό και τη γαστρονομία του Σιγρίου κυριολεκτικά μάγεψαν τον κ. Ταρκόφσκι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο κ. Λεοντής έπεισε τους επαγγελματίες να παρουσιάσουν όλοι χαρακτηριστικά πιάτα της γαστρονομίας του νησιού μας. Η συμβολή των Επαγγελματιών Εστιατόρων του Σιγρίου που προσέφεραν τα κυρίως πιάτα, καθώς και του Αγροτουριστικού Συλλόγου Γυναικών Μεσοτόπου που προσέφεραν το επιδόρπιο ήταν καθοριστική στην παρουσίαση της πιο ωραίας εκδοχής της Λεσβιακής Κουζίνας.  Πέρα όμως από τη γαστρονομία, την παράσταση έκλεψε και το σπιτικό κρασί του κ. Λεοντή, για το οποίο και ο ίδιος ο κ. Ταρκόφσκι ανέφερε ότι μόνο μια φορά ακόμη στη ζωή του ήπιε παρόμοιο κρασί. Με πρωτοβουλία του κ. Λεοντή ο κ. Ταρκόφσκι είδε τουριστικά καταλύματα στο Σίγρι, ενώ στο τέλος έγινε επίσκεψη στην Παναγία τη Φανερωμένη. Ο κ. Λεοντής με τον παραστατικό του τρόπο και την οργάνωση που τον διακρίνει, ανέδειξε την ιστορία και τον πολιτισμό του Σιγρίου. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ο κ. Ταρκόφσκι και η σύζυγος του έφυγαν ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι από το νησί μας. Σε μια αφιέρωση του ο κ. Ταρκόφσκι ανέφερε ότι η επίσκεψη του στη Λέσβο του άλλαξε την εικόνα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ρωσία. Θα αφιερώσει δοκίμιο του στη Λέσβο που είναι σίγουρο ότι θα δημοσιευτεί στα κορυφαία ΜΜΕ της Ρωσίας. Αυτό αποτελεί μια τεράστια προβολή της Λέσβου από ένα κορυφαίο σύγχρονο διανοητή και επίλεκτο μέλος της πνευματικής ελίτ της Ρωσίας. Για πρώτη φορά η Λέσβος γίνεται γνωστή στη Ρωσία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο. Η Λέσβος, αλλά και η Ελλάδα βρήκε έναν Πρεσβευτή στην πνευματική ελίτ της μεγάλης αυτής χώρας. Αυτή  η ποιοτική προβολή και η αποτελεσματικότητα της δεν μπορεί να επιτευχθεί  ακόμα και αν ξοδευτούν τεράστια ποσά για αυτό το λόγο σε φυλλάδια και παρουσιάσεις.
  Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας δούλεψαν  συντονισμένα οι πνευματικοί, επιστημονικοί (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή) πολιτικοί (Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δήμος Λέσβου και οικονομικοί Φορείς του νησιού μας δείχνοντας ότι όταν λειτουργούμε συντονισμένα και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, πετυχαίνουμε τα αποτελέσματα που προσδοκάμε με πολύ μικρό ή και καθόλου κόστος.

Τέλος θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσουμε και πάλι το Κέντρο Πολιτισμού AVANGARDE και ονομαστικά την Πρόεδρο κ. Σαράντη, την Αντιπρόεδρο κ. Κριτσέφσκαγια και την Επιστημονική Υπεύθυνο κ. Ευσταθίου για την αγάπη που δείχνουν στη Λέσβο. Και βέβαια τους χορηγούς μας την Aegean, το τουριστικό γραφείο Olive Groove και το ξενοδοχείο ΑΚΛΕΙΔΙ, χωρίς τους οποίους η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης – προσφορά προς την πνευματική ζωή του νησιού μας δεν θα ήταν δυνατή. Επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας astra radio 93.2, ράδιο Αίολος 92.8 και THE POP FM.
Τέλος τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Χατζηκυριάκο για ότι έκανε αυτές τις 2 ημέρες της παρουσίας του κ. Ταρκόφσκι, καθώς και τον φίλο κ. Κουλαγίνη που συνέβαλε και αυτός στην οργάνωση και την επιτυχία της επίσκεψης Ταρκόφσκι στη Λέσβο.


       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ                              
                        ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΡΣΙΝΙΑΣ

                 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ