Έργα τέχνης υψηλής αισθητικής αξίας στους δρόμους της Μυτιλήνης- Ξεκίνησε η λειτουργία του εργαστηρίου κόμικς (ΦΩΤΟ)

Έργα τέχνης υψηλής αισθητικής αξίας βρίσκει κάποιος πια περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Μυτιλήνης ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων εικαστικών τεχνών που οργανώνονται από το Δίκτυο Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδας «Νήσων Περίπλους» και την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου. 

Ήδη, τα μέλη του εργαστηρίου ζωγραφικής ολοκλήρωσαν το έργο τους και οι δημιουργίες που έφτιαξαν 15 συμμετέχοντες ζωγράφοι κοσμούν την ισόγεια αίθουσα στο παλιό χάνι της μυτιληνιάς αγοράς.

Από την Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία του εργαστηρίου κόμικς και ακολουθούν μία ημερίδα και σημαντικές «εικαστικές στάσεις» οι οποίες και θα διαπερνούν το νησί υπενθυμίζοντας το ρόλο του πολιτισμού, ως μοχλού περιφερειακής ανάπτυξης.

«Νησιωτικότητα. Μία σπουδή σε έναν τόπο» ήταν το θέμα του εργαστηρίου που συντόνισε ο ζωγράφος και καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, Γιάννης Ζιώγας.

Στο Κάστρο της Μυτιλήνης 15 δημιουργοί έστησαν τα καβαλέτα τους και με αναφορά στο έργο του Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και τον τρόπο που ερμήνευσε τη νησιωτικότητα, δημιούργησαν.

Την Κυριακή τα έργα τους αυτά μεταφέρθηκαν στο παλιό χάνι της αγοράς και στήθηκε η έκθεση που μετέτρεψε τον άγνωστο αυτό χώρο της αγοράς σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς.

Μαζί με τα πανθομολογούμενα σημαντικά αυτά εικαστικά εκτίθενται προσχέδια, σημειώσεις, αντικείμενα που προκάλεσαν ενδιαφέρον, ψηφιακές καταγραφές αποτυπώνοντας το σύνολο όλων εκείνων που σχημάτισαν την καλλιτεχνική διαδικασία.

Από την Δευτέρα στον πάνω όροφο στο παλιό χάνι της αγοράς πραγματοποιείται το εργαστήρι κόμικς με θέμα «Νησιωτικότητα και Επικοινωνία. Οι Γλάροι».

To εργαστήριο αυτό συντονίζεται από το γνωστό σκιτσογράφο - δημιουργό κόμικς και Δρα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος).

Όπως είναι γνωστό το εργαστήριο είναι αφιερωμένο στον αφηγηματικό κόσμο του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη και βασίζεται στο διήγημά του «Οι Γλάροι» από τη συλλογή διηγημάτων «Αιγαίο» (1941).

Ως άξονα οι συμμετέχοντες θα εργασθούν πάνω στη δική τους ο καθένας ιστορία, η οποία θα αναφέρεται άμεσα στο πρωτότυπο κείμενο του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα δημιουργηθούν εκδοχές - μικρά graphic novels με το σενάριο «Οι Γλάροι», τα οποία από αύριο Τετάρτη θα εκτίθενται μαζί με τα έργα ζωγραφικής στο παλιό Χάνι ενώ στη συνέχεια θα εκδοθούν.

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν αύριο Τετάρτη και με την κόρη του Ηλία Βενέζη, Αννα Βενέζη - Κοσμετάτου.

Όσοι τώρα νομίζουν πως η δράση ολοκληρώνεται ξεχνούν τις εκδηλώσεις με τις οποίες ξεκινά ένας σημαντικός κύκλος εκθέσεων.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το πρωί, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Συνάντηση πολιτισμού και εικαστικών τεχνών. Νήσων περίπλους. Πολιτισμός και Εικαστικές τέχνες, προτάσεις τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

Τέλος, το Σάββατο 30 Μαΐου, πέντε εικαστικές διαδρομές και μία παρουσίαση βιβλίου, θα γεμίσουν το νησί με τη δημιουργική δύναμη της τέχνης της νησιωτικής Ελλάδας.

- Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ξεκινά η έκθεση Φωτογραφίας, «Νήσων Περίπλους, Στεριές Θαλασσινών 10.000 εντυπώσεις».

- Στο παλιό Χάνι της Αγοράς θα γίνει επίσημη παρουσίαση των δημιουργιών στα πλαίσια των εργαστηρίων ζωγραφικής και κόμικς.

- Στο Επιμελητήριο Λέσβου ξεκινά η ομαδική έκθεση ζωγραφικής δημιουργών της νησιωτικής Ελλάδας με τίτλο: «Ελληνικές Θάλασσες και Ζωγραφική, Σπουδή στη Νησιωτικότητα».

- Στο Οθωμανικό Λουτρό - Τσαρσί Χαμάμ της αγοράς ξεκινά η ομαδική έκθεση ζωγραφικής δημιουργών της Λέσβου με τίτλο: «Το χρώμα της Ανατολής».

- Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή ξεκινά η έκθεση του σκιτσογράφου Αντώνη Νικολόπουλου - Soloúp, με τίτλο «Soloúp: Από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, Ένα ταξίδι στο χρόνο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ