Συνάντηση της Εθελοντών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας της Λέσβου με τον διοικητή του νοσοκομείου..για ένα φιλικό νοσοκομείο προς όλα τα βρέφη»

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διαδικτυακής ‘’Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας’’ της Λέσβου, με το Διοικητή του  Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»


Στις 26 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διαδικτυακής ‘’Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας’’ της Λέσβου (https://www.facebook.com/groups/lesvoso.s.m.th/), με το Διοικητή του  Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» κ. Μουζάλα Βασίλειο, όπου κατατέθηκε αίτηση με αρ. πρωτ. 8883/26.05.2015 και η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας και στην  «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Με την ανωτέρω αίτηση ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» και η Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου διενεργήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ» με βάση τα ‘’10 βήματα της Unicef’’ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)
Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν ορίσει δέκα προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»:

Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το Μητρικό θηλασμό και κοινοποίησή της τακτικά σε όλο το προσωπικό υγείας

Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την     
      εφαρμογή αυτής της πολιτικής
Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του
      θηλασμού
Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό το πρώτο
      ημίωρο μετά τη γέννηση
Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρήσουν τη
      γαλουχία ακόμη κι όταν πρέπει να αποχωρισθούν τα νεογέννητά τους
Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό
      γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους
Εφαρμογή της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει
      η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα
Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητάει
Όχι τεχνητές θηλές ή πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν
Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες
      θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ή την
      κλινική.

Τονίσθηκε επίσης, ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, ο οποίος υιοθετήθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 1981 ως «ελάχιστο προαπαιτούμενο» για την προστασία των βρεφών και θα πρέπει να εφαρμόζεται «στο σύνολό του». Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος είναι μια σειρά διατάξεων που θεσπίστηκαν από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1981. Καθορίζουν ένα πλαίσιο κανόνων, στο οποίο οι εταιρείες εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού γάλακτος οφείλουν να κινούνται, ώστε τα προϊόντα αυτά να χορηγούνται σε βρέφη μόνο όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη ή όταν η μητέρα έχει ενσυνείδητα επιλέξει να μη θηλάσει.

Τέλος, ζητήθηκε να εξετασθεί το ενδεχόμενο παροχής δωρεάν μαθημάτων ανώδυνου τοκετού καθώς και η λήψη μέτρων που αναφέρονται στην με αρ. πρωτ. Υ3γ/ 3618/ 09.10.1995 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με θέμα: «‘’Μητρικός θηλασμός’’ αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν η Δ/ντρια του Παιδιατρικού Τμήματος κα Κλέππερ Κωφοπούλου Ντανιέλα και η Προϊσταμένη Μαία κα Πλάνου Ζωή. Ο Διοικητής κος Βασίλειος Μουζάλας εκφράστηκε πολύ θετικά στα αιτήματά μας και μας διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους.

Όπως γνωρίζουμε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

Οι Διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης
Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου

Πόπη Δαμιανίδου, Ειρήνη Δεληγιάννη, Κική Μιχαηλίδου, Κατερίνα Παυλή,  Ελευθερία Στεριανού