Φαινόμενα εκμετάλλευσης με θύματα μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο του λιμανιού Μυτιλήνης-Ζημιές στο αυτοκίνητο της ΕΟΔ

Φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο του λιμανιού καταγγέλθηκαν από πολίτες και εθελοντές στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες δημοσιεύτηκαν στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός».


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν μπροστά στα μάτια δεκάδων Μυτιληνιών άγνωστοι προσεγγίζουν μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο του λιμανιού και τους πουλούν είδη πρώτης ανάγκης, κάρτες τηλεφωνίας και ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε τιμές ακόμα και διπλάσιες από την κανονική τους αξία.

Συχνό φαινόμενο είναι ακόμα η αγορά δολαρίων που φέρουν μαζί τους μετανάστες έναντι ευρώ, πάντα με το ανάλογο τίμημα. Πολίτες που κατήγγειλαν τα όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Μυτιλήνης δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός πως κάποιοι επιτήδειοι βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ανθρώπους που βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Πολλοί από αυτούς ανέφεραν πως το φαινόμενο προσβάλει ολόκληρο το νησί που για χρόνια τώρα φέρεται με ανθρωπιά και φροντίζει τους χιλιάδες μετανάστες που καταφθάνουν από τα απέναντι παράλια. Κοινή διαπίστωση επίσης είναι πως όλα αυτά γίνονται κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των λιμενικών υπαλλήλων.

Προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητο της ΕΟΔ

Τα όσα διαδραματίζονται στο Λιμάνι της Μυτιλήνης περιέγραψε σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Ζωή Λειβαδίτου η οποία μάλιστα επιβεβαίωσε τα φαινόμενα εκμετάλλευσης που καταγγέλλουν πολίτες. Η επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) της Λέσβου  ανέφερε πως την Τετάρτη το πρωί εντόπισε έξω από τον περίφρακτο χώρο του λιμανιού έναν άγνωστο νέο άνδρα να προσεγγίζει τους μετανάστες και του ζήτησε το λόγο για τον οποίον βρισκόταν εκεί. Ο άγνωστος χωρίς να απαντήσει τράπηκε σε φυγή. Σήμερα το πρωί διαπιστώθηκαν ζημιές στο αυτοκίνητο της ΕΟΔ. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν συνδέονται τα δύο γεγονότα και αυτή τη στιγμή είναι ασήμαντο για να ασχοληθούμε. Το φλέγον ζήτημα είναι αυτό που συμβαίνει στο λιμάνι και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης δε θα σταματήσουν αν δεν μεταφερθούν οι μετανάστες σε ένα χώρο που θα μπορεί να ελεγχτεί και να τους παρέχεται προστασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» δήλωσε η κ. Λειβαδίτου.   

Δυστυχώς την ώρα που εικόνες αθλιότητας γίνονται καθημερινότητα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και φορείς, υπηρεσίες και διωκτικές αρχές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει ευθύνη για την κατάσταση, κάποιοι εκμεταλλεύονται το καθεστώς ανοργανωσιάς και ολιγωρίας και θησαυρίζουν.


Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ / Ηλίας Μαραβάς