4ωρη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στις 20 Μαΐου από τους Γιατρούς του ΕΣΥ Λέσβου

4ωρη στάση εργασίας στις 20 Μαΐου (9πμ – 1μμ) σε συντονισμό με την ΕΙΝΑΠ. 


Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) οδεύει στην πλήρη κατάρρευση. Η συνέχιση της λιτότητας, η υποχρηματοδότηση, το πάγωμα των προσλήψεων, η εφαρμογή του ασφυκτικού πλαισίου, που επιβλήθηκε με τα μνημόνια και η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση του δημοσίου συστήματος υγείας. Για πρώτη φορά, φτάσαμε στα μέσα Μαΐου να μην γνωρίζουμε πότε – πώς και αν, θα πληρωθούν οι δεδουλευμένες από την αρχή του έτους εφημερίες των γιατρών. Δεν έχει ακόμα καθοριστεί το κονδύλι των εφημεριών και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν προβλέπεται να πληρωθούμε πριν από τα μέσα Ιουνίου. Φτάσαμε να είναι ζητούμενο αν θα πληρωθούν έγκαιρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί του Βοστανείου και των ΚΥ. Τα πιο απλά αναλώσιμα υλικά έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τμήματα όπως το αιματολογικό – βιοχημικό και ακτινολογικό εργαστήριο στα ΚΥ. Τα αποθέματα του Βοστανείου επαρκούν μόνο για λίγες μέρες, ενώ τα ασθενοφόρα των ΚΥ ξεμένουν ακόμα και από καύσιμα. Η αποσύνδεση των ΚΥ από τα Νοσοκομεία και η σύνδεση τους στις ΥΠΕ αποδείχθηκε καταστροφική. Η τερατώδης γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού στις υποστηρικτικές δομές της 2ης ΥΠΕ, οδηγούν τα ΚΥ στην υποβάθμιση και το ουσιαστικό κλείσιμο.

Η νέα κυβέρνηση δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα, για να βελτιωθεί η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αποδεχόμενη πλήρως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εντός της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει επί της ουσίας να εφαρμόζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν προχωρά στη λήψη των επειγόντων αναγκαίων μέτρων (πχ. έκτακτη χρηματοδότηση στην υγεία, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ), για να μην χαρακτηριστούν «μονομερείς ενέργειες» από τους «εταίρους» – δανειστές. Πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στους δανειστές και την ίδια ώρα αφήνει απλήρωτες τις εφημερίες των γιατρών και χωρίς χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανησυχία μας προκαλεί το περιεχόμενο της διαφαινόμενης νέας συμφωνίας που προβλέπει διατήρηση ΕΝΦΙΑ, νέους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, νέα μέτρα ενάντια στο ασφαλιστικό σύστημα κτλ. Χωρίς ρήξη με τους δανειστές, την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, χωρίς παύση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του χρέους δεν μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση για το λαό, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με επάρκεια το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι επισχέσεις των γιατρών των Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά δείχνουν πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Αγωνιζόμαστε για τα στοιχειώδη δικαιώματα μας, για να μην καταρρεύσει πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, για να ανατραπεί η συμβιβαστική πολίτικη της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου.

Απαιτούμε:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του 2015. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου των Κ.Υ και του Π.Ε.Δ.Υ.

Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου. Καμιά αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι γιατροί, που κλείνουν πενταετία στο ΕΣΥ.

Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.

Προσλήψεις εργαζομένων στην υγεία με αξιοπρεπείς μισθούς και μονιμότητα και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να προσληφθούν άμεσα γιατροί στα ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ).

Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις. Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες και τα νοσοκομεία που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατάργηση της ΑΕΣΑΝ.


Αποφασίζουμε 4ωρη στάση εργασίας στις 20 Μαΐου (9πμ – 1μμ) σε συντονισμό με την ΕΙΝΑΠ. Καλούμε την ΟΕΝΓΕ να συντονιστεί με τις διαθέσεις των αγωνιζόμενων γιατρών. Την ίδια μέρα καλούμε συνέντευξη τύπου και νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε Επίσχεση Εργασίας, για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.