Ποιοι κάνουν δήλωση στα 18

Κάθε φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να υποβάλει φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ακόμα κι αν έχει εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό και φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο –π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς- ή απαλλασσόμενο) ένα ευρώ.


Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

-Φέτος για πρώτη φορά παύουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κλπ), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και ένα ευρώ εισόδημα.

-Κατ’ εξαίρεση, φέτος απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά κατά τη διάρκεια του 2014 δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2014 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

-Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.


Πηγή: Δημοκρατία