Παρουσιάστηκε το τραγούδι “Κυριακές στο Πανελλήνιο καφέ “ από τον Μ. Ψαραδελλη -Βραβεύτηκε το LesvosPost.com (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσιάστηκε χτες επίσημα το τραγούδι “Κυριακές στο Πανελλήνιο καφέ“ στο Πανελλήνιο στην Προκυμαία Μυτιλήνης.

 Σε μια όμορφη εκδήλωση μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του café Πανελλήνιο ο Μάκης Ψαραδελλης παρουσίασε μαζί με τον Κώστα Παρισση από τα Υπόγεια Ρεύματα το τραγούδι “Κυριακές στο Πανελλήνιο καφέ “ .

Στην όμορφη εκδήλωση πήραν μέρος “τα φωτά απέναντι“ και πολλοί φίλοι του Μάκη Ψαραδελλη.

Το τραγούδι “Κυριακές στο Πανελλήνιο καφέ“ γράφτηκε για τον ιστορικό χώρο που λειτούργει εδώ και πολλά πολλά χρόνια και είναι στέκι όλων των Λέσβιων το Πανελλήνιο στην Προκυμαία Μυτιλήνης

Το τραγούδι “Κυριακές στο Πανελλήνιο καφέ“είναι από τη συλλογή “Καιρός για κυνήγι“, του Μάκη Ψαρεδελλη σε εκδόσεις εντύποις.

Κατά την διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης ο Μάκης Ψαραδελλης βράβευσε τον Δ/ντη του LesvosPost.com Στεφάνου Γεώργιο ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, για την συμβολή του και την προώθηση του βιβλίου και του νέου cd του Μάκη Ψαραδελλη.

Ο κος Στεφάνου που ανέβηκε στο βήμα δήλωσε ότι ο Μάκης Ψαραδελλης πάει καλά σε ότι έχει κάνει μέχρι τώρα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο του δίσκο και βιβλίο.

Το LesvosPost.com θα συνεχίσει να στηρίζει ντόπιους καλλιτέχνες και εύχεται κάθε επιτυχία στον Μάκη Ψαραδελλη.

Το LesvosPost.com βρέθηκε στην όμορφη εκδήλωση και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα… Δείτε στο 5,09 την βράβευση του Δ/ντη του LesvosPost



Το καφέ Πανελλήνιον

Άρχισε να λειτούργει από το 1916,με την ιδία ονομασία μέχρι κ σήμερα. Ιστορικός τόπος, με μεγάλη Ιστορία.

Ξεκίνησε με τον κ Β.Ματα, συνέχεια κ με τον γαμπρό του, κ Π.Ζαχαριου, ακολουθησε η οικ. Ματζουρανη. Κλειστό για ένα διάστημα, κ συνεχίζει από της 20 Μαΐου 2009 με την οικ. Μιχαιλιδη.

 Το «Πανελλήνιον», ένα από τα ιστορικά καφενεία της Μυτιλήνης, μαζί με το διπλανό του «Κρυστάλ», άνοιξε στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν η ζωή της πόλης μεταφέρθηκε στο νέο για την εποχή κέντρο γύρω από τον επιβλητικό Άγιο Θεράποντα και το σχολικό συγκρότημα. Σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, το πέρασμα της εξουσίας από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Έλληνες, μάρτυρας πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων αλλά και των μαζώξεων των διανοουμένων της πόλης, των «ιερών τεράτων» της γενιάς του ‘30, της Λεσβιακής Άνοιξης.

Για δεκαετίες αποτελούσε το κέντρο ζωής της πόλης, αλλά και το πιο ακριβό μαγαζί του Αιγαίου, έχοντας για καιρό τη μορφή καζίνο. Στα τραπέζια του λένε πως χάθηκαν περιουσίες, ενώ κάποιες στιγμές δόθηκαν μέσα σε αυτό από παραστάσεις μέχρι και συναυλίες…

Με τα χρόνια το «Πανελλήνιον», μαζί με τον αιώνα που σηματοδότησε, «γέρασε».
Λίγο πριν κλείσει, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν ένα απλό λαϊκό καφενείο, το οποίο διατηρούσε, ωστόσο, τμήμα του αρχικού του διακόσμου, ενώ αποτελούσε σημείο συνάντησης.

Το «Πανελλήνιον» ήκμασε τη δεκαετία του Μεσοπολέμου, αποτελώντας το σημείο συνάντησης όλης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Μυτιλήνης. Φημιζόταν για την πολυτέλειά του, με καθρέφτες, καπελιέρες, καναπέδες με δερμάτινο κάλυμμα, καρέκλες και τραπέζια της εποχής του Μεσοπολέμου… Ενώ από το 1916 υπήρχαν και δύο γαλλικά μπιλιάρδα.

«Μέσα στο καφενείο υπήρχε ραδιόφωνο παγκοσμίου λήψεως, από τα ελάχιστα που υπήρχαν στη Λέσβο. Την ώρα των ειδήσεων, όλος ο κόσμος από την αγορά μαζευόταν εδώ, για να τις ακούσει», περιγράφει ο κ. Χαϊτόγλου. Άλλωστε, το «Πανελλήνιον» ήταν ο χώρος όπου «γεννιούνταν» οι ειδήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες «δεν υπήρχε θέμα που να μη γίνεται ζήτημα στο “Πανελλήνιον” και, εφόσον κάτι γινόταν ζήτημα στο συγκεκριμένο καφενείο, στη συνέχεια το μάθαινε όλο το νησί». Μάλιστα υπήρχε, λένε, εποχή που οι συντάκτες των εφημερίδων «έπιαναν» ο καθένας μια διαφορετική γωνιά και μέσα από συζητήσεις με τους θαμώνες έβγαζαν την ύλη για το φύλλο της επόμενης ημέρας.


Από τα σημαντικότερα στοιχεία του εσωτερικού διακόσμου, ήταν τα κάδρα διαφημίσεων που κοσμούσαν τους τοίχους του «Πανελληνίου».