Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου- Εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων ICOMOS και την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των Μνημείων της Φυσικής και της Πολιτιστικής κληρονομιάς μας.


Η Λέσβος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία της Φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Απολιθωμένο Δάσος.

Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό Μνημείο καθώς αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στάδιο της εξέλιξης των φυτών στη Γη και μια περίοδο μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων στο χώρο το Αιγαίου. Η μοναδικότητά του και η μεγάλη επιστημονική του αξία βρίσκεται στο γεγονός ότι γιατί αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα δάσους που απολιθώθηκε επί τόπου και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση ως τις μέρες μας. Η σύνθεση της παλαιοχλωρίδας αποτελεί σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών και του περιβάλλοντος την περίοδο εκείνη, το οποίο καταγράφει όλη τη γεωλογική ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, το Απολιθωμένο Δάσος δίνει πληροφορίες για τις οικολογικές συνθήκες, το κλίμα και τις μεταβολές του καθώς τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν την σημερινή δομή της περιοχής .

Τα τελευταία χρόνια στη περιοχή της νησίδας Νησιώπη και κατά μήκος των έργων χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου έχουν αποκαλυφθεί μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη χλωρίδα, την περίοδο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ παράλληλα συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της δυτικής Λέσβου την εποχή εκείνη.

Ωστόσο το Απολιθωμένο Δάσος έχει την ανάγκη της φροντίδας και της προστασίας του κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια συμμετοχής του στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων στις 18 Απριλίου 2015 οργανώνει για τους επισκέπτες του, ενημερωτικές δράσεις για το Απολιθωμένο Δάσος και τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας για την ανάγκη προστασίας του.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο 9:00-17:00, Κυριακή 10:00-17:00).