Μυτιλήνη: Ατέλειωτες ουρές, εκνευρισμός και ταλαιπωρία στις τράπεζες για τις συντάξεις- Ουρές και στα ΑΤΜ (ΦΩΤΟ)

Δεκάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ βρίσκονταν από τις 06.00 το πρωί έξω από υποκαταστήματα τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Μυτιλήνης προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάληψη της σύνταξής τους.


Την Πέμπτη καταβλήθηκαν οι συντάξεις ΤΑΠ - ΟΤΕ, ενώ τη Δευτέρα πληρώνονται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Ουρές σχηματίστηκαν έξω από αρκετά ATM και έντονη ήταν η παρουσία κόσμου στο υποκατάστημα της Εθνικής, στην Κουντουριωτου δίπλα στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Συνταξιούχοι δημιούργησαν ατελείωτες ουρές και στα ΑΤΜ για να διαπιστώσουν αν έχει μπει η σύνταξη του Μαΐου τους στο λογαριασμό τους ή όχι!

Τρομοκρατημένοι από τις πολιτικές εξελίξεις και από το γεγονός ότι η σύνταξη ορισμένων δεν είχε πιστωθεί μέχρι αργά χθες βράδυ, οι συνταξιούχοι κατέκλυσαν τα ΑΤΜ της πόλης.
Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά την καθησυχαστική ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ότι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς οι συντάξεις του ΙΚΑ για το Μάιο.

Κάτω από τις άκρως οριακές συνθήκες ρευστότητας που κινείται το δημόσιο και η οικονομία, δεν θέλει πολύ για να τρέξουν οι καταθέτες στα ΑΤΜ και να μεγαλώσουν οι ουρές, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων και οδηγώντας την κατάσταση ακόμα και εκτός ελέγχου.

Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται καθυστέρηση τέτοιας μικρής διάρκειας στην πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς συνταξιούχων ορισμένων ταμείων. Οπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, υπό φυσιολογικές συνθήκες ρευστότητας.

Ομως τώρα, με το δημόσιο ταμείο να έχει «στεγνώσει», η ανησυχία οδήγησε πολλούς συνταξιούχους από τα χαράματα στα ΑΤΜ, καθώς οι δηλώσεις υπουργών τις προηγούμενες μέρες περί προβλημάτων ρευστότητας επέτειναν την αγωνία τους.

Πάντως από το πρωί η καταβολή των συντάξεων έγινε απρόσκοπτα και η κατάσταση ηρέμησε.

Επίσημα η καθυστέρηση αποδίδεται σε τεχνικό πρόβλημα της εταιρείας Διατραπεζικών Συστημάτων (ΔΙΑΣ).

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τα χρήματα είχαν μεν κατατεθεί από χθες, όμως είχαν σημερινό valeur. Δηλαδή ήταν διαθέσιμα από σήμερα.


ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ