Απάντηση του Δήμου Λέσβου στον πρόεδρο του Μουσείου “Βρανά- Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά βρίσκεται στις δράσεις του Δήμου

Σχετικά με την επιστολή του κ. Νίκου Κούνδουρου, που φιλοξενείται σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ, αναφορικά με το καταυλισμό των τσιγγάνων δίπλα στο Μουσείο “Βρανά” στο Παπάδο Γέρας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής.


Το γενικότερο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των προγραμματιζόμενων δράσεων του Δήμου Λέσβου. Οι δράσεις αυτές, η χρηματοδότηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα αφορούν το σύνολο των κοινοτήτων Ρομά που κατοικούν στο νησί μας. Μέσα στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού, θα αντιμετωπιστούν και τα όποια ζητήματα αφορούν  την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της συγκεκριμένης κοινότητας Ρομά, που κατοικεί στον καταυλισμό στην περιοχή του Παπάδου.

Φυσικά, κάθε παραβατική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής, δεν είναι ανεκτή και θα έχει τις ανάλογες εκ του νόμου συνέπειες. Επιδίωξή μας είναι η ομαλή κοινωνική ένταξη όλων των κοινοτήτων Ρομά, μέσα στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, που ανήκει κάθε πολίτης.


Τέλος, σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης του συγκεκριμένου καταυλισμού σε άλλο χώρο, είναι ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση, εφόσον υπάρξει εναλλακτικός χώρος με κατάλληλες προδιαγραφές.