Πρωτεύουσα εισόδου παράνομων μεταναστών η Λέσβος-Έκτακτες συσκέψεις-Βουλιάζει το Κέντρο στην Μόρια

Σε «πρωτεύουσα» είσοδο παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αναδεικνύεται...η Λέσβος.


Μόνο το εορταστικό τετραήμερο, από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έως και χθες Δευτέρα του Πάσχα, σε διάφορες ακτές της Λέσβου, αποβιβάσθηκαν 497 άτομα, στην πλειονότητά τους, συριακής καταγωγής. Ενώ σήμερα Τρίτη, έως τις 11 το πρωί, είχαν καταμετρηθεί και συγκεντρωθεί άλλα 85 άτομα.

Σε σοβαρό θέμα για την Ελλάδα εξελίσσεται η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη!

Οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στο περίκλειστο τμήμα του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί διοχετεύονται στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Εκεί καταγράφονται και με ρυθμούς της τάξης των 120 με 150 τη μέρα, αφήνονται ελεύθεροι στο λιμάνι της Μυτιλήνης από όπου και με το πλοίο της γραμμής αναχωρούν κάθε απόγευμα για τον Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η  αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, δήλωσε στην εκπομπή Live U του Star πως μέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα έως 100.000 πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, υπερτριπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων που ήρθαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους τρεις πρώτους μήνες του 2015. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 μπήκαν στην Ελλάδα με διάφορα μέσα διά θαλάσσης 10.445 άτομα. Ενώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, είχαν μπει στην Ελλάδα 2.863 άτομα. Εντύπωση προκαλεί ότι από αυτούς τους 10.445 ανθρώπους, οι 6.498 πέρασαν τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι περίπου 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο, πέρασαν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 δια της Λέσβου. Το γεγονός αποδεικνύει ότι το νησί της Λέσβου δέχεται το μεγαλύτερο κύμα παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τις απέναντι μικρασιατικές τουρκικές ακτές.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που ενδέχεται να δράσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν από τα ανατολικά σύνορα στην Αθήνα και όπως δηλώνουν οι ίδιοι θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, έχει κινητοποιήσει τις αρχές.

Και τούτο διότι, όπως εκτιμούν αξιωματικοί του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες, προκειμένου να τους πείσουν πως έναντι χρηματικής αμοιβής, θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία. 'Αλλωστε οι συλλήψεις πέντε ατόμων στο Αιτωλικό το Μεγάλο Σάββατο, τα οποία κατηγορούνται πως προσπάθησαν να μεταφέρουν στην Ιταλία με ταχύπλοο 54 μετανάστες, έναντι αμοιβής 135.000 ευρώ, εκτιμάται ως ενδεικτικό γεγονός για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, διότι υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι διωκτικές αρχές, πως είναι δύσκολη η αστυνόμευση όλων των ακτών, έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στο οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αθήνα προς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εντοπίσει διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες συνήθως με κλειστά φορτηγά, κατά ομάδες των 30 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν συλληφθεί 36 διακινητές, 107 μετανάστες που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα και 61 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν σε κάποιο πλοίο της γραμμής προς Ιταλία, κρυμμένοι σε κάποιο όχημα. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί 38 διακινητές, 130 μετανάστες που είχαν πλαστά έγγραφα και 168 μετανάστες που προσπάθησαν να προσπάθησαν να μπουν κρυφά σε κάποιο πλοίο.

Στα ύψη ο τζίρος των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι διωκτικές αρχές, από την εξάρθρωση κυκλωμάτων που πωλούν σε μετανάστες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μόνο για το 2014, ο τζίρος των κυκλωμάτων έφθασε περίπου τα 600.000 ευρώ, αφού το κάθε πλαστό έγγραφο πωλήθηκε κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ προς τους 600 μετανάστες που εντοπίστηκαν με πλαστά.

Όσον αφορά το ταξίδι με κάποιο ταχύπλοο, τότε ο κάθε πρόσφυγας μπορεί να πληρώσει μέχρι και 2.500 ευρώ, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι μετανάστες.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ διαχειρίστηκαν 1.793 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (817 άτομα), το Πακιστάν (155 άτομα), τη Γεωργία (101 άτομα), το Βουλγαρία (27 άτομα) και τη Συρία (52 άτομα, που αναχώρησαν οικειοθελώς)


(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)