Ανακοινώσεις-Αποφάσεις του Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ συνεδρίασε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 και αποφάσισε κατά πλειοψηφία σχετικά με:


την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την πρωτομαγιά την Παρασκευή 1η Μάη και ώρα 10:30 στην αρχή της οδού Ερμού (Κεντρικά σχολεία Μυτιλήνης). Στόχος των πολιτικών που επιβλήθηκαν τα τελευταία κυρίως χρόνια είναι η κατάργηση του 8ώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, των δικαιωμάτων στην εργασία, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Είναι, δηλαδή, η κατάργηση δικαιωμάτων που δεν χαρίστηκαν, αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του Εργατικού Κινήματος. 

Τα μνημόνια αποτέλεσαν το εργαλείο για να οδηγηθούμε στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση με χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και χαράτσια, κατάργηση δομών του κοινωνικού κράτους, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων κλπ. 

Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές αναπτύχθηκαν μεγάλοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες. Οι ίδιοι ανυποχώρητοι αγώνες θα συνεχιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη, με τελεσίγραφα και εκβιασμούς, προσπάθεια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την επιβολή μνημονιακών πολιτικών.
Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν αταλάντευτα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα τους.

2. την συμμετοχή μας στην καμπάνια αλληλεγγύης εργατικών σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων «Ένα σχολείο για το Κομπάνι».

3. συζητήσαμε εκτεταμένα το θέμα σχετικά με την φάμπρικα ανώνυμων καταγγελιών που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης και που στόχο είχαν να ενισχύουν τις λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και κυρίως την στοχοποίηση φυσικών προσώπων και συνδικαλιστών. Συντασσόμαστε και στηρίζουμε τις ενέργειες των πρωτοβάθμιων συλλόγων του κλάδου, διεκδικούμε και απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση και αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως παντελώς ανυπόστατη. Διεκδικούμε την κατάργηση του αντιδραστικού πειθαρχικού δικαίου.

4. την έκδοση ψηφίσματος για την ΠΝΠ σχετικά με την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καλούμε την κυβέρνηση σε ότι αφορά στην ουσία της ΠΝΠ, να απαντήσει στο λαό, για ποιο σκοπό γίνεται η μεταφορά των αποθεματικών από τις ιδιωτικές-συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αν γίνεται στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της θέσης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών και αποσκοπεί στην εξουδετέρωση της πιστωτικής ασφυξίας που θέλουν να της επιβάλλουν, τότε το εργατικό-λαϊκό κίνημα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην πάλη για να μην κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση.

Αν φτάσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να «σκουπίσει» όλα τα ρευστά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να πληρώνει τους τοκογλύφους, φέρνοντάς μας μια ανάσα από την εσωτερική στάση πληρωμών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες, τότε προφανώς και δεν πρόκειται λοιπόν για πράξη «αλληλεγγύης» στο εσωτερικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά για «δωρεά σώματος» στους τοκογλύφους εις βάρος των κοινωνικών αναγκών!

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και ο ελληνικός λαός απαιτεί από την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών της δεσμεύσεων, στο ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος και στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στην επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα μας και της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό.

5. την έκδοση ψηφίσματος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται τα δάκρυά μας, χρειάζονται να σταματήσουμε να τους κάνουμε πρόσφυγες, δηλαδή να τους ξεριζώνουμε, συμμετέχοντας ή μη αποτρέποντας πολέμους και αιματοχυσίες.

Το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν από κοινού.

Διεκδικούμε άμεσα:

1. Τη στελέχωση και συγκρότηση των δημόσιων δομών για την δωρεάν νομική στήριξη και διερμηνεία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών και άμεση έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνηση τους στην Ε.Ε. ή την παροχή ασύλου. 

2. Τη στελέχωση, την αναβάθμιση και τον επανασχεδιασμό των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την απαραίτητη παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. 

3. Την άμεση χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης έτσι ώστε αυτή άμεσα να συγκροτήσει δομές που θα εξασφαλίζουν σίτιση και στέγαση με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες σε ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας (λιμενικό-αστυνομία) με ανθρώπινο δυναμικό και παράλληλα την ενίσχυσή τους με υλικά και μέσα για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών που έχουν επιφορτισθεί.
Το προσφυγικό –μεταναστευτικό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα οργανωμένου εγκλήματος που δημιουργούν οι δουλέμποροι. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή προέχουν, η προστασία των προσφύγων και ο δίκαιος επιμερισμός ευθυνών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή και καταδίκη ρατσιστικών συμπεριφορών. 

Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα παραπάνω, καλούμε τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες και ελευθεριοεπαγγελματίες συνταξιούχους και ανέργους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της πρωτομαγιάς.
Οι εργαζόμενοι και οι λαοί δεν εκβιάζονται…

                                                         Για την ΕΓ του Ν.Τ Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ                                                    ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ