ΟΝΝΕΔ Λέσβου: «Η κυβέρνηση διαλύει τους ΟΤΑ»

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Λέσβου σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους λοιπούς Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της Χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41/20.4.2015), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαλύει ουσιαστικά και άμεσα τα αποθεματικά των ΟΤΑ βάζοντας ταφόπλακα στη λειτουργία των ήδη υπερχρεωμένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοί δεν ήταν που μέχρι πρότινος καταδίκαζαν την πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ως μορφή αυταρχικής διακυβέρνησης που καταλύει τη δημοκρατία; Αυτοί δεν μοίραζαν υποσχέσεις αφειδώς ότι θα ακολουθήσουν διαφορετικές πρακτικές ενώ τώρα χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο; Αυτοί δεν ήταν που διαμαρτύρονταν για τη λειτουργία των ΟΤΑ ενώ τώρα τους ισοπεδώνουν κυριολεκτικά;

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα της φανερώνει τουλάχιστον την προχειρότητα και επιπολαιότητα των σχεδιασμών της. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χρησιμοποιούνται για κατεπείγοντα θέματα και όχι για να καλύψουν την ανεπάρκεια λειτουργίας της κυβέρνησης από τη μη ύπαρξη σοβαρού και κοστολογημένου σχεδίου. Είναι ξεκάθαρο πια ότι οι δήμοι που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής επαφής των πολιτών με το δημόσιο, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Η λειτουργία των ΟΤΑ επιβαρύνεται αφόρητα από τη δέσμευση των αποθεματικών και δημιουργεί αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει τους κόπους των τελευταίων ετών να πηγαίνουν χαμένοι.

H συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί ανησυχητικά ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στους διαθέσιμους πόρους των ταμείων του κράτους, ενώ παράλληλα στιγματίζει αρνητικά την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό.


Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΝΝΕΔ