Το «Σάρλιτζα Παλλάς» στην Θερμή Μυτιλήνης που καταρρέει…. (ΦΩΤΟ)

Κάποτε ήταν ένα από τα στολίδια της Μυτιλήνης. Στις καλές του εποχές είχε φιλοξενήσει βασιλείς, πολιτικούς ηγέτες και ανθρώπους των Γραμμάτων.


Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς παραμένει κλειστό από το 1982, διατηρώντας όμως, έστω και ερειπωμένο, την αίσθηση της αρχικής του αίγλης. 

Οι κάτοικοι της Θερμής συνεχίζουν το δικό τους … άνισο αγώνα για την διάσωση του ιστορικού κτηρίου…. Στην πρόσοψη του κτηρίου που καταρρέει οι κάτοικοι ανάρτησαν πανο με συνθήματα το ένα λέει «ΣΑΡΛΙΤΖΑ SOS» και το άλλο «ΚΑΤΑΡΡΕΩ».. αριστερά και δεξιά έχουν φτιάξει 2 Πάνο με μεγάλα «ωραία» μάτια που τρέχουν τα δάκρυα..

Η ΙΣΤΟΡΙΑ……….
           
Στις ανατολικές ακτές της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, παραμένει ζωντανό ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, η Θερμή.

Κατά την οθωμανική κυριαρχία είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις θερμές πηγές του, κάτι το οποίο είχε αντιληφθεί ο Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, αδελφός του τότε πρωθυπουργού του oθωμανικού κράτους και πλούσιος κάτοικος του νησιού. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ομορφιά της Θερμής και να την καθιερώσει ως τόπο χαλάρωσης, σε συνεργασία με Γάλλους αρχιτέκτονες, ανήγειρε το 1909 το «Σάρλιτζα Παλλάς».

Το ξενοδοχείο ξεχώρισε για την αρχιτεκτονική του και την τοποθεσία του, προσφέροντας στους θαμώνες του λουτροθεραπείες σε συνδυασμό με κοσμική ζωή.

Τα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν για τη χώρα και το νησί δεν επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία του μέχρι που η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκε, έβγαλε σε πλειστηριασμό το κτήριο αλλά και τις πηγές που το περιβάλλουν.

Πέρασε έτσι στα χέρια του οικονομικά ισχυρού τότε ΤΣΑΥ(Ταμείο Σύνταξης & Ασφάλισης Υγειονομικών) μέχρι και το 1982, χρονιά κατά την οποία για αδιευκρίνιστους λόγους έκλεισε και εγκαταλείφθηκε.

Μετά από 33 χρόνια οι Μυτιληνιοί ακόμη αναπολούν τις μέρες δόξας του και συνεχίζουν να προσπαθούν ώστε ν’ αποτρέψουν την κατάρρευση ενός τέτοιου αρχιτεκτονικού στολιδιού, χωρίς όμως να υπάρξει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα.


Θυμίζουμε πως η Περιφέρεια είχε ζητήσει την παραχώρηση του ακινήτου εμβαδού 19.164 τ.μ. και της ιαματικής πηγής που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών. Δήλωνε δε διατεθειμένη να αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφιστάμενων κτηρίων, όπως και τη συντήρηση και τις αναγκαίες επεμβάσεις που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές.


ΦΩΤΟ Γιωργος Παπαδοπουλος
Τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία βιώνουν τη χειρότερη ίσως περίοδο της ιστορίας τους, την ώρα που διαπιστωμένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε και δυνατότητα απ’ το ΤΣΑΥ να προχωρήσει σε επένδυση στο «Σάρλιτζα», όπως δεν έκανε άλλωστε και στις εποχές των παχέων αγελάδων, είναι άξιο απορίας γιατί το ΕΤΑΑ τηρεί τη συγκεκριμένη στάση, για την οποία οφείλει η διοίκησή του, ενδεχομένως και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να δώσουν απαντήσεις εξηγώντας γιατί στερούν απ’ τη Λέσβο την ευκαιρία αξιοποίησης του θερμαλιστικού της πλούτου.