Μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων φέτος στην Λέσβο και αυξημένη η ζήτηση στο εξωτερικό- Πάσχα με 8,50€ για το αρνί και 9 ευρώ για το κατσίκι

Αυξημένες κατά 50 λεπτά του ευρώ είναι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές παραγωγού για τα αμνοερίφια, τα οποία μέχρι αυτήν την εβδομάδα πληρώνονται προς 5,50 ευρώ το κιλό λόγω της μειωμένης παραγωγής που έχουμε στη Λέσβο (εξαιτίας του πλήγματος που υπέστησαν τα κοπάδια του νησιού μας από τον καταρροϊκό πυρετό τους προηγούμενους μήνες).


Μάλιστα κάποιοι έμποροι έχουν πληρώσει για συγκεκριμένες παρτίδες προς 6 ευρώ το κιλό και υπάρχουν πιθανότητες αυτή η τιμή να διαμορφωθεί στο νησί μας την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι και η τελευταία μέχρι το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Λέσβου Κώστα Πατέστο, η ζήτηση φέτος για τα αρνιά και τα κατσίκια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι τιμές στα τσιγκέλια για τους καταναλωτές που θα επιλέξουν τον ντόπιο οβελία για το πασχαλινό τραπέζι έχουν διαμορφωθεί στα 8,50 ευρώ το κιλό για το αρνί και 9 ευρώ για το κατσίκι (δηλαδή στα περσινά επίπεδα.

Για τα αμνοερίφια που εξάγονται από το νησί μας ζωντανά, για σφαγή, για τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης ή για τις εξαγωγές που έγιναν αυτές τις μέρες από την Ελλάδα στην Ιταλία οι τιμές ήταν ακόμα πιο ικανοποιητικές για τους κτηνοτρόφους, καθώς πληρώθηκαν προς 3 ευρώ το κιλό («ζώον βάρος»).

 «Το φετινό Πάσχα δεν υπάρχουν πολλά αρνιά στη Λέσβο, ενώ έχουμε ζήτηση και για το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν βελτιωμένες τιμές», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Κώστας Πατέστος.

Για ικανοποιητικές τιμές μίλησε το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, ο οποίος μας ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι η μειωμένη παραγωγή σε αρνιά φέτος στη Λέσβο και δεν είναι μόνο τα αρνιά, καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη και στο γάλα. Νομίζω πλέον πως από αυτά τα δύο μετρήσιμα δεδομένα αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος η μεγάλη ζημιά που υπέστη φέτος η κτηνοτροφία μας από τον καταρροϊκό πυρετό».


Γράφει ο Στρατής Σαμιωτης για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ