4 τεράστιες αλλαγές, έρχονται στα ΑΕΙ μέσα τον επόμενο μήνα!

Σαρωτικές αλλαγές στην παιδεία ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη Τύπου.


 Όπως ανέφερε ο υπουργός το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι ιδιαίτερα αυτές σημαντικές αλλαγές αφορούν:

Διαγραφές Φοιτητών

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, όσες διαγραφές φοιτητών έχουν ήδη γίνει θα ακυρωθούν. Στο εξής όλοι οι φοιτητές ανεξάρτητα σε ποιο έτος των σπουδών τους βρίσκονται θα μπορούν να δηλώνουν μαθήματα και να εξετάζονται σε αυτά.

Μετεγγραφές

Το ανώτατο όριο μετεγγραφών που θα επιτρέπεται σε κάθε τμήμα θα ισοδυναμεί με το 10% των εισακτέων της συγκεκριμένης χρονιάς ενώ τα βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα είναι το οικονομικό και η υγεία.

Εκλογές Πρυτάνεων – Κοσμητόρων

Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών Αρχών, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φοιτητές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν και στα συλλογικά όργανα. Ουσιαστικά επανέρχεται ο νόμος Γιαννάκου, ο οποίος προέβλεπε καθολική ψηφοφορία των φοιτητών με ποσόστωση στις πρυτανικές εκλογές. Ο νόμος πλαίσιο του 2007 εισήγαγε την καθολική ψηφοφορία ως μέτρο αντιμετώπισης των συναλλαγών μεταξύ υποψηφίων πρυτάνεων και φοιτητικών παρατάξεων οι οποίες έως τότε όριζαν αναλογικά τους εκλέκτορες.

Με τη νέα ρύθμιση η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές και το ποσοστό συμμετοχής τους στα όργανα διοίκησης θα εξαρτάται από την συμμετοχή τους στις εκλογές. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο μειώνεται η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου. Όσοι φοιτητές και να ψηφίσουν όμως η βαρύτητα της ψήφου τους είναι ποσοστό της βαρύτητας της ψήφου των μελών ΔΕΠ.

Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.

Άσυλο

Επίσης, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο, όπου διατηρούνται, πάντως, οι προβλέψεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για την άρση του. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.


Πηγη mycampus.gr