4ο υπόμνημα κατοίκων και Επαγγελματιών Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης για το χρόνιο πρόβλημα της δυσοσμίας….

4ο υπόμνημα κατοίκων και Επαγγελματιών Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης


Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν με τις υπογραφές τους στην ίδρυση της επιτροπής μας, όλους τους ενδιαφερομένους φορείς και τους συνδημότες, ότι υποβάλλαμε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το 4ο υπόμνημα μας, με αποκλειστικό σκοπό την ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ – ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στο οξύτατο αποχετευτικό πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει στην περιοχή μας, 13 χρόνια μετά την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Επειδή οι αρμόδιοι παρανοούν ή παραποιούν τα αιτήματά μας, παραθέτουμε σε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ένα ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ που αν υπήρχε και εφαρμοζόταν τα 13 χαμένα χρόνια, τα προβλήματα θα είχαν λυθεί.

Πιέζουμε για την εφαρμογή των ενεργειών αυτών, καθώς μας αφορά και μας ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων για το συμφέρον όλων μας, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, Ελληνικούς και Ενωσιακούς. οι οποίοι επιβάλουν την λήψη μέτρων και απειλούν κυρώσεις, ενώ η απλή απόδοση ευθυνών για παραλείψεις θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική, έστω και αν η απόδοση ευθυνών σημαίνει κυρώσεις για τους υπευθύνους.


ΤΕΤΑΡΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κατοίκων και Επαγγελματιών Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης
Προς:
Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βαλσαμίδη
αρμόδιο θεμάτων Περιβάλλοντος Περιφέρειας. Β. Αιγαίου, Κουντουριώτη 1, 81100 Μυτιλήνη.
κ. Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφερείας Β. Αιγαίου.
Ανδρομέδας 15, 81100 Μυτιλήνη.
κ. Διευθυντή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
 Βουρνάζων 2, 81100 Μυτιλήνη.
Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
κ. Λιμενάρχη Λέσβου.
Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
Κ. Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Ακτή Μιαούλη 83 και Μ. Μπότσαρη 2-8, 18538, Πειραιάς.
κ. Διευθυντή Υγειονομικής-Περιβάλλοντος Υπουργείου Υγείας.
Αριστοτέλους 17, 10433 Αθήνα.
Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Ανδριανουπόλεως 24 Καλαμαριά, 55133 Θεσσαλονίκη.
Σώμα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
Λ. Συγγρού 60, 11742 Αθήνα.

Κοινοποίηση:
κ. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Υπουργό Τουρισμού

κ. Πρόεδρο και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΛ
Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου
Εταιρεία F.F. Group.
Θέμα: Αρμοδιότητες και ευθύνες ελεγκτικών αρχών για τα αποχετευτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής Μακρύ – Γιαλού Μυτιλήνης.
Εδώ και δεκαέξι μήνες απευθύνουμε τεκμηριωμένα υπομνήματα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Λέσβου, τις αυτοδιοικητικές αρχές, τις ελεγκτικές υπηρεσίες και αρχές, τις Κυβερνητικές αρχές και τους φορείς της Λέσβου, με αγωνιώδη αιτήματα για να δρομολογηθούν λύσεις (άμεσες ή βραχυπρόθεσμες) στα οξύτατα αποχετευτικά προβλήματα της περιοχής μας, που έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη διοχέτευση αστικών λυμάτων στον Μακρύ – Γιαλό (ακριβώς δίπλα στις περιφράξεις της ΜΑΡΙΝΑΣ και στον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης όπου προπονούνται και έφηβοι και παιδιά), καθώς και την παράνομη διοχέτευση αστικών λυμάτων στους αγωγούς όμβριων.
Από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας το 2013, διευκρινίσαμε ότι δεν επιθυμούμε διωκτικά μέτρα ενάντια στην Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, αλλά επιθυμούμε μόνο σοβαρή προώθηση λύσεων.
Οι διοικούντες την ΔΕΥΑΛ ανέθεσαν την σύνταξη μελέτης αγωγών της περιοχής Χαλίκων, παράλληλα με κάποιες αποσμητικές παρεμβάσεις για να μετριάσουν την ανυπόφορη δυσοσμία που υποβαθμίζει την ζωή μας αρκετές μέρες τον χρόνο. Αρνούνται όμως να κατανοήσουν και να προωθήσουν άμεσα ένα ιεραρχημένο και χρονολογημένο πρόγραμμα ενεργειών, μελετών και έργων, ώστε στο ορατό μέλλον να δοθεί συνολική οριστική λύση και να λήξει η θλιβερή αυτή κτάσταση 13 χρόνια μετά την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στην πόλη μας. Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις απαιτούν χρόνο, αλλά η αδράνεια ή τα μεμονωμένα μέτρα διαιωνίζουν τα προβλήματα.
Σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που θέτει την υγεία μας σε κινδύνους, υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων και τις επιχειρήσεις της περιοχής, συνυπεύθυνες είναι και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που δεν ελεγχουν και δεν καθοδηγούν την ΔΕΥΑΛ στις απαιτούμενες ενέργειες για την απολύτως αναγκαία δρομολογηση συνολικής – οριστικής λύσης.
Σας έχουμε κοινοποιήσει όλα τα υπομνήματα και τις προτάσεις μας, αλλα πέρα από την ανταλλαγή κάποιων εγγράφων (πιθανόν και για μετάθεση ευθυνών) δεν ασκήσατε μέχρι σήμερα τις εκ του Νόμου επιβαλλόμενες αρμοδιότητες σας.
Άραγε ποια αρμόδια υπηρεσία έλεγξε μέχρι σήμερα  με χημική και μικροβιολογική ανάλυση, και ποιο είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, δηλαδή της σύνθεσης των λυμάτων που καταλήγουν στους αγωγούς όμβριων και δια αυτών στον Μακρύ-Γιαλό παραδίπλα από τα σκάφη αναψυχής της Μαρίνας Μυτιλήνης, από καταστήματα και κατοικίες; Ενώ συντάσσαμε τούτο το τέταρτο υπόμνημά μας, πληροφορηθήκαμε την πρώτη εδώ και 13 χρόνια αυτοψία του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στις 27/3/2015, προφανώς μετά από ατομική καταγγελία ενδιαφερομένου.
 Πότε ελέγχθηκαν οι παράνομες συνδέσεις σε περιοχές όπου έχουν κατασκευαστεί χωριστά αποχετευτικά δίκτυα, όπως επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;
Διερωτάται κανείς, γιατί όλες οι ανωτέρω θεσμοθετημένες από τον Νόμο υπηρεσίες για τον έλεγχο αυτό, ενώ εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους για αντίστοιχες περιπτώσεις στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Νησιού, εντούτοις εδώ, μέσα στα μάτια τους, δεν ενεργοποιούνται!
Δεν πιστεύουμε ότι  οι αρμόδιοι αιρετοί ή Υπεύθυνοι Υπηρεσιών δεν αντιλαμβάνονται ή δεν οσμίζονται τα αποτελέσματα της μη ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων, που είναι μεν πιο αισθητά στο Μακρύ Γιαλό αλλά υπάρχουν και στο Λιμάνι και στην Επάνω Σκάλα.
Δεν έχουμε προσωπική αντίθεση με κανέναν, ζητούμε σοβαρή  δρομολόγηση συνολικής – οριστικής λύσης ως στοιχειώδες δικαίωμα μας.
Αρκετοί κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής απέφυγαν μέχρι σήμερα να κινηθούν δικαστικά, αν και  έχουν έννομο συμφέρον αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα, όπως πρόσφατα (μετά από αντίστοιχες προσφυγές), έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχουμε αναμείνει να εισακουσθούν οι ιεραρχημένες προτάσεις της επιτροπής αλλά η υπομονή μας εξαντλείται, αφού και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ δεν προχωράει στις αναγκαίες ενέργειες, η δε Δημοτική αρχή με πρόσφατο δελτίο τύπου ουσιαστικά παραπέμπει το πρόβλημα στο αόριστο μέλλον. Δηλαδή όλοι οι αρμόδιοι παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την τήρηση όσων ισχύουν για το περιβάλλον.
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Ορίζουμε ως εκπρόσωπό μας για την υποβολή και αυτού του υπομνήματος τον Δημήτριο Μιχ. Γεωργόπουλο, Δικηγόρο Αθηνών, οδός Κόνιαρη 45 Αθήνα 11471 (και Ελευθερίου Βενιζέλου 44 Μυτιλήνη 81100) τηλέφωνο 210.64.33.722, 22510.23.227 και 6944.77.16.72

Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών
Ευρύτερης Περιοχής Μακρύ – Γιαλού


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Παρόλο το ότι δεν είμαστε ειδικοί, παραθέτουμε ένα κατάλογο μέτρων, ως σχέδιο ενεργειών,  που κρίνουμε ότι η λήψη τους θα οδηγήσει στην συνολική-οριστική λύση του προβλήματος, και ότι η μη χρονολογημένη τήρησή του, διαιωνίζει τα προβλήματα.
Ολοκλήρωση έργου περιοχής Χαλίκων Καλλιθέας.
Άμεση παραλαβή-έγκριση ΟΡΙΣΤΙΚΉΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (έπρεπε να έχει γίνει πριν οκτώ μήνες),
Ολοκλήρωση υποστηρικτικών μελετών ώστε να είναι απόλυτα ώριμο για ένταξη.
Ένταξη σε συγκεκριμένο πρόγραμμα για χρηματοδότηση, στο άμεσο μέλλον, γιατί σε μερικούς μήνες θα καλυφτούν οι αντίστοιχοι πόροι του Κ.Π.Σ, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένοι.

Ένταξη εκτέλεση αγωγών περιοχής Γηπέδου – Σκαμανδρίου.
Το έργο πρέπει να δημοπρατηθεί σύντομα αφού είναι ενταγμένο στο  Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ του 2015.
Τμήματα της ευρύτερης περιοχής Μακρύ Γιαλού που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο.
Επιβάλλεται η σύνταξη ή επικαιροποίηση της μελέτης για περιοχές που ΔΕΝ έχουν χωριστά αποχετευτικά δίκτυα. Στις περιοχές αυτές πρέπει να ενταχθούν και ακάλυπτες περιοχές που βρίσκονται στην Νότια Πόλη και που οι αγωγοί των όμβριων με λύματα εκβάλουν στον Μακρύ Γιαλό.
Διακοπή παράνομων συνδέσεων.
Έχει σταματήσει ο έλεγχος παράνομων συνδέσεων με τη βοήθεια χρωματισμένου υγρού. Στο παρελθόν ο έλεγχος αυτός είχε εντοπίσει πολυκατοικίες και οικίες που δεν είχαν κάνει συνδέσεις στο υπάρχον δίκτυο και έριχναν τα λύματα στο δίκτυο των όμβριων που καταλήγουν στον Μακρύ Γιαλό.
Ξεχείλισμα Βόθρων
Έλεγχος παράνομων συνδέσεων που αντί για κανονική κλειστή σύνδεση με το χωριστό αποχετευτικό δίκτυο, ρίχνουν το ξενέρισμα των βόθρων και δημιουργούν μεγάλη δυσοσμία αφού στους βόθρους τα λύματα βρίσκονται σε σήψη.
Πρόγραμμα για λυματολάσπη προλιμένα.
Πρόγραμμα για αντιμετώπιση της δυσοσμίας που οφείλεται στην λυματολάσπη που συγκεντρώνεται στον προλιμένα.
Αποσμητικά – ένζυμα κλπ.
Η χρήση των αποσμητικών μηχανισμών να μπει σε ένα τακτικό πρόγραμμα ώστε να απαλύνεται το φαινόμενο της δυσοσμίας.
Καθαρισμός φρεατίων όμβριων στην κάτω ζώνη του Μακρύ Γιαλού.
Τακτικός καθαρισμός των φρεατίων της κάτω ζώνης του Μακρύ Γιαλού για να μην μπλοκάρουν τα λύματα με τα φερτά των όμβριων, και γίνονται μόνιμες πηγές βρώμας.
Λήψη οποιονδήποτε άλλων αναγκαίων μέτρων.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΑΙΡΟΜΈΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ.

Επιτροπή Κατοίκων και
Επαγγελματιών Ευρύτερης
Περιοχής Μακρύ – Γιαλού                                                     Μυτιλήνη 2/4/2015

Μυτιλήνης Λέσβου