Ψήφισμα Φορέων της Λήμνου για το Ακτοπλοϊκό

Ευρεία σύσκεψη φορέων για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, συγκάλεσαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου,  ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος και ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης.


Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων  της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ,  εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, κομμάτων, του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Λήμνου, του Εμπορικού Συλλόγου Μύρινας και του Εμπορικού Συλλόγου Μούδρου, των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ., της Ιεράς Μητρόπολης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου,  των εργαζομένων ΟΤΑ, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ,  των ταξιδιωτικών πρακτόρων, της ΕΛΜΕ Λήμνου και των επιχειρηματιών του τομέα εστίασης.

Κατά τη σύσκεψη, ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος ενημέρωσαν τους φορείς για τη συνάντηση που είχαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, σχετικά με το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με το Λαύριο,  το οποίο οξύνθηκε μετά την επίσχεση εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο πλοίο «Ταξιάρχης», με αποτέλεσμα την διακοπή της εκτέλεσης του δρομολογίου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν εκτενώς τις προτάσεις τους, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το ακτοπλοϊκό σε όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας και αποφασίστηκε να αποσταλεί ψήφισμα στον κ. Δρίτσα.  Ακολουθεί το ψήφισμα.

Ψήφισμα Φορέων της Λήμνου
για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα

Εμείς, οι κάτοικοι και οι φορείς της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με το παρόν ψήφισμα ζητούμε από τον Άναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρο Δρίτσα να βάλει τέλος στην «ομηρία» των δύο νησιών, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με το Λαύριο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συγκοινωνιακή απομόνωση.

Η όξυνση των προβλημάτων αυτών, μετά την επίσχεση εργασίας που κήρυξαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του πλοίου «Ταξιάρχης», είχε ως αποτέλεσμα τα δύο νησιά να έχουν αποκοπεί συγκοινωνιακά από το Λαύριο εδώ και δύο εβδομάδες.
Παρά την εκπεφρασμένη βούληση του Υπουργείου να βρεθεί λύση όσον αφορά στην πληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η λύση αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ενόψει μάλιστα της πασχαλινής και θερινής περιόδου, κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες μετακίνησης πολλών επιβατών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

Καλούμε τον Υπουργό να ενεργοποιήσει τους όρους της σύμβασης , να κινήσει τις διαδικασίες άμεσης δρομολόγησης πλοίου που να εξυπηρετεί τα νησιά μας και να οδηγηθεί στην εξεύρεση μόνιμης λύσης μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς και οι αρχές των νησιών δεσμεύονται για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των κατοίκων και των επαγγελματιών τους.

ΦΟΡΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ Π. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΗΜΝΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ