Δήλωση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Δήλωση της Χριστιάνας Καλογήρου για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε:

«Η Πολιτική Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς –κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.
Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λειτουργούν Τμήματα Πολιτικής Προστασίας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και στη Λήμνο, που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τα προβλήματα που δημιουργούνται από καιρικά φαινόμενα.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα στελέχη των συγκεκριμένων Τμημάτων, τα οποία μαζί με τις εθελοντικές οργανώσεις και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  Πυροσβεστικό Σώμα), που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αναμφίβολα αποτελεί παράγοντα που δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους, λειτουργούν με  εργατικότητα, μεθοδικότητα και αυταπάρνηση. Αποδεικνύουν έτσι ότι στα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής για την Περιφερειακή Αρχή δεν υπάρχουν εκπτώσεις.

Η σημασία του εθελοντισμού


Ωστόσο, ειδικά στις συνθήκες αυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντική  η συμμετοχή του ίδιου του πολίτη και ενισχύεται η σημασία της εθελοντικής δραστηριοποίησης».