Βαρουφάκης: "Καμία αύξηση ΦΠΑ στο Αιγαίο, στα φάρμακα και στα τρόφιμα"

Μία ημέρα μετά το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για όλα.


Ο "τσάρος" της οικονομίας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα, του τηλεοοτικού σταθμού skai, ρωτήθηκε για το αν θα επιβληθούν έκτακτοι φόροι.

"Ελπίζω πως όχι", ήταν η αρχική του απάντηση, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμπληρώνει: "Έχουμε δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας να μην έχουμε ποτέ την αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείματα".

Επανερχόμενος στο ενδεχόμενο έκτακτης φορολογίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι κάτι που αν χρειαστεί θα γίνει. "Αλλά σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, δηλαδή με όριο και στοχευμένα", συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαουφάκης.

"Θα ξημερώσουμε μια μέρα που η χώρα δεν θα μποεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;", ρωτήθηκε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά και μονολεκτικά: "όχι", ενώ ακόμη τόνισε πως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέρθει σταδιακά.

Για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

"Οι 100 δόσεις θα πάρουν μία προτεραιότητα. Όσοι έχουν κάποια χρήματα με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να το κάνουν, ωστόσο όσοι έχουν ήδη πληρώσει θα έχουν ένα μπόνους", τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις 100 δόσεις.

Βαρουφάκης: "Θα βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάμαι κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή"

"Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στις παραμεθόριους, στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα. Σοβαρολογούμε;Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στα φάρμακα;", συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

"Η συμφωνία είναι για 4 μήνες. Δεν θα τραβήξουμε το χαλί στους ανθρώπους λίγες μέρες πριν την τουριστική περίοδο. Το κείμενο αυτό το γράψαμε με ασάφεια για να περάσει από διάφορα κοινοβούλια, ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση", συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

"Πέντε χρόνια είχαμε αποδεχτεί ένα φάρμακο, όχι πικρό, αλλά τοξικό, που ήταν μέρος του προβλήματος και όχι της θεραπείας", τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις πολιτικές μνημονίου του παρελθόντος. 

"Έφτασε η στιγμή που έπρεπε να πούμε στους εταίρους ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι η επόμενη δόση, αλλά να γίνουμε καλά", συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως σέβεται ότι η χώρα έχει μια δανειακή συμφωνία, αλλά "οι όροι αυτής της συμφωνίας είναι ο λόγος που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δημιούργησαν την ανθρωπιστική κρίση στους δρόμους".

Ο "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας δεν δίστασε μάλιστα να προσθέσει: "Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε δεν μας εξασφαλίζει έξοδο από την κρίση, αλλά μια ανάσα".


Φορολόγηση και... ΕΚΤ

"Μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς", υπογράμμισε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας: "Αν δεν είχε αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα, αυτά θα είχαν κουρευτεί μέσω του PSI και έτσι δεν θα τα πληρώναμε τώρα στο 100% της αξίας τους. Τα κέρδη της ΕΚΤ είναι δικά μας λεφτά, δεν είναι δανεικά και η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου κακώς τα ενέταξε στη γενικότερη συμφωνία για την αξολόγηση. Εμείς, αυτά τα 1,9 δισ. από τα κέρδη προτείναμε να δοθούν απευθείας στο ΔΝΤ, όμως μου απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Ας το κάνουν τώρα πρώτη φορά".

Όσο για την φορολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εφεξής θα φορολογούνται τα εισοδήματα και όχι οι περιουσίες, τονίζοντας ότι η κρίση κατέστρεψε και ανθρώπους που ήταν ευκατάστατοι.

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε... απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας συγκεκριμένα: "Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπαιρναν τα... ασημικά της οικογένειας και τα έριχναν στη μαύρη τρύπα του χρέους, όπως για παράδειγμα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Κατά τη γνώμη μου, η δημοσία περιουσία πρέπει να αναπτυχθεί, να αναδείξουμε όσα έχει στην κατοχή του το κράτος, όχι να τα πουλήσουμε".

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σίγουρος πως θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας: "Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις. Έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ. Είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας".

Αναφερόμενος στην σχέση του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, δήλωσε πως "προφανώς και υπάρχει μια διαφορά. Εγώ διαφωνώ και με τον εαυτό μου. Οι έντονες διαφωνίες εμένα με τρέφουν".

Τέλος, αναφέρθηκε και στον... πολυσυζητημένο πλέον διάλογο με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, λέγοντας πως ο κ. Ντάισελμπλουμ του είπε στο αφτί "μόλις σκότωσες την τρόικα". "

"Εγώ του απάντησα τιμή μου", είπε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας πως "πέταξα κι ένα ουάου".


Πηγη newsit.gr