ΕΣΠΑ: Όλες οι αλλαγές στα προγράμματα ανεργίας

Την πρόθεσή της πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να μη σπαταληθεί άδικα ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας δηλώνει μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όπου διαπιστώνονται στρεβλώσεις -και είναι αρκετές αυτές που υπέπεσαν στην αντίληψή της κατά τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο- θα παρεμβαίνει.


Κάτι τέτοιο έγινε και στην περίπτωση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Μαρτίου, με νέα κατανομή θέσεων ανά δήμο αλλά και με βελτιώσεις στην παρακολούθηση του προγράμματος. Κενά που χρήζουν διορθώσεων υπήρξαν στο πρόγραμμα επιδότησης 7.000 ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, για το οποίο θα υπάρξουν βελτιώσεις και αλλαγές που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερο όφελος για τους συμμετέχοντες ανέργους.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, πολλά από τα προγράμματα που η απερχόμενη κυβέρνηση βιάστηκε να εξαγγείλει ως «εμπροσθοβαρείς δράσεις», δεσμεύοντας κονδύλια και δημιουργώντας προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, έχουν γίνει χωρίς σωστό προγραμματισμό, χωρίς να καλύπτονται ούτε οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς ούτε οι ανάγκες των ανέργων και με τον κίνδυνο να υποκατασταθούν ανάγκες μόνιμου προσωπικού με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Βραχυπρόθεσμα υλοποιούνται τα προγράμματα που είχαν ήδη σχεδιαστεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επανεξέτασή τους και γίνουν οι απαιτούμενες «διορθώσεις». Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται η επανεξέταση του συστήματος φορέων επαγγελματικής κατάρτισης με κριτήριο την ανεύρεση εργασίας για τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο άνεργος, και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων. Ειδικά για τα προγράμματα voucher, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει αφενός μια διαφορετική αναλογία για το τι ποσοστό της επιδότησης πηγαίνει στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (KEK) και τι στον άνεργο, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί η υψηλή αναλογία, υπέρ των ΚΕΚ, με την κατανομή των πόρων που φτάνει μέχρι και το 75% της συνολικής επιδότησης. Η αναπληρώτρια υπουργός διαβεβαιώνει και μέσω της «Κ» τους ανέργους, ότι η επανεξέταση των προγραμμάτων γίνεται με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος για τους ίδιους και ξεκαθαρίζει ότι οι οριστικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα των προγραμμάτων θα ανακοινωθούν από την ίδια τις προσεχείς εβδομάδες.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με το βάρος να πέφτει στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, η κοινωνική οικονομία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από τις ψευδεπίγραφες «ενεργητικές» πολιτικές που κατάπιαν δισεκατομμύρια, αφήνοντας πίσω τους την καμένη γη της τεράστιας ανεργίας. Η νέα υπουργός ανέφερε στην «Κ» ότι η καταπολέμηση της ανεργίας προϋποθέτει συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία και συνέργειες σε περιφερειακό επίπεδο, όπως επίσης και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για απορρόφηση ανέργων από διάφορες ειδικότητες σε έργα υποδομής, ώστε ανά τομέα επενδύσεων να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό όλες οι εγχώριες δυνατότητες σε προσωπικό.

«Χωρίς να χάνουμε τον βραχυπρόθεσμο στόχο της άμεσης υλοποίησης των υφιστάμενων προγραμμάτων που μπορούν, προσωρινά, να ανακουφίσουν τους ανέργους, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας ξεκινά σήμερα», δηλώνει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνοντας ότι οι αναξιοποίητες δυνατότητες της πατρίδας είναι τεράστιες.