Παρασκευή παραδοσιακής λαγάνας βήμα-βήμα από τον Φούρνο Με Ξύλα στην Μυτιλήνη (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας.

Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα η κάμερα της TVM με την εκπομπή της Ιουλίας Πέτρου «ΚΟΚΤΕΙΛ» βρέθηκε από νωρίς στο παρασκευαστήριο του Φούρνου Με Ξύλα στο Χαλικα Μυτιλήνης και κατέγραψε βήμα προς βήμα την παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας.

Ο Ματθαίος Σέρμπος ιδιόκτητης των Φούρνων Με Ξύλα, μοιράζεται με τους τηλεθεατές της Τηλεόρασης Μυτιλήνης μέσο της εκπομπής «ΚΟΚΤΕΙΛ» τις γνώσεις και την εμπειρία για την παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας !

Ένα ρεπορτάζ που θέλαμε από καιρό να γίνει, καθώς όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό κατά την παρασκευή της λαγάνας και όλοι θέλουν να μάθουν τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ψωμιά.

Μετά από επίσκεψή λοιπόν της κάμερας της εκπομπής «ΚΟΚΤΕΙΛ» με την Ιουλία Πέτρου στο Φούρνο Με Ξύλα στο Χαλικα Μυτιλήνης, καταλάβαμε εν τέλει, ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο «μυστικό» αλλά ότι είναι θέμα τόσο των διαφορετικών αλευριών που χρησιμοποιούνται όσο και θέμα στον τρόπο παραγωγής της.

Η κάμερα της TVM βρέθηκε στον Φούρνο Με Ξύλα στο Χαλικα Μυτιλήνης για να παρακολουθήσουμε την διαδικασία παρασκευής του τόσο «δημοφιλούς» αυτού ψωμιού, της λαγάνας. Εκεί μας υποδέχθηκαν ο κ Ματθαίος Σέρμπος μαζί με τους βοηθούς του.

Η διαδικασία είχε αρχίσει λίγα λεπτά πριν καταφθάσουμε στον φούρνο και ο φακός την κατέγραψε καρέ-καρέ.

Αρχικά, ρίχνεται η επιθυμητή ποσότητα αλευριού στο ζυμωτήριο ανάλογα την ποσότητα που πρέπει να παραχθεί. Άλλοι βάζουν περισσότερο κίτρινο αλεύρι, άλλοι περισσότερο χωριάτικο. Αυτό έγκειται στον κάθε φούρναρη. Μετά το αλεύρι, συνέχεια έχουν το αλάτι και η μαγιά τα οποία μπαίνουν κι αυτά στο ζυμωτήριο, προσπαθώντας όμως να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι για την καλύτερη δυνατή απόδοσή της. Στη συνέχεια στο ζυμωτήριο ρίχνεται σταδιακά νερό, όχι όμως όλο μαζί για να μην τριφτεί το ζυμάρι αλλά να αποκτήσει ελαστικότητα.


Όλες οι λαγάνες θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και στα 5 καταστήματα «Φούρνο Με Ξύλα».

Ίσως φαίνεται κάτι απλό, ωστόσο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που όμως το «τραγανό» αποτέλεσμα την δικαιώνει.

Μεταξύ άλλων σε κάθε φούρνο «Φούρνο Με Ξύλα». ο καταναλωτής βρίσκει μια ευρεία γκάμα από φουρνιστά, λαχταριστά προϊόντα κρουασαντερί, κρύα σάντουιτς, μεγάλη ποικιλία γλυκών,πολλαπλές γεύσεις από κουλούρια, και κριτσίνια καθώς και μια σειρά προϊόντων για πρωινό. 

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!

Απο τον Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε να λειτουργεί το κεντρικό κατάστημα στον Κάτω Χάλικα, στο οποίο πήγαιναν όχι μόνο περίοικοι, αλλά και άτομα από όλη την πόλη.

Δεδομένου τούτου και για να διευκολυνθούν οι πελάτες, άνοιξαν διάφορα παραρτήματα σε σημεία της πόλης, με το πιο πρόσφατο αυτό που λειτουργεί στην Π. Κουντουριώτου 23 (προκυμαία Μυτιλήνης).

Στο «Φούρνο με Ξύλα» θα βρείτε μεγάλη γκάμα ψωμιών, μεταξύ των οποίων ψωμί με προζύμι, χωριάτικο, πολύσπορο κ.λπ.. Επιπλέον, θα βρείτε είδη πρωινού, όπως χειροποίητα τυροπιτάκια, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα και πολλά άλλα.

Και καφέ στον Φούρνο ΜΕ Ξύλα στην προκυμαία

Σε ένα καλαίσθητο χώρο στην προκυμαία Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στην Π. Κουντουριώτου 23 που λειτουργεί το ένα από τα 5 καταστήματα, υπάρχει δυνατότητα μαζί με το φρέσκο κουλούρι η τις λαχταριστές λιχουδιές να απολαύσετε και τον καφέ σας η το αναψυκτικό στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού με θεά το λιμάνι Μυτιλήνης αλλά και στον επάνω όροφο με θεά όλη την Προκυμαία..

Επικοινωνία:

Όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 22510 20011 για το κεντρικό κατάστημα στον Κάτω Χάλικα, στο τηλέφωνο 22510 22414 για το πρατήριο που βρίσκεται στο πάρκινγκ Μυτιλήνης, στο 22510 48900 για το πρατήριο που είναι στην οδό Θεοκρίτου 55 στην Πλατεία Αλυσίδας, στο 22510 22900 για εκείνο που λειτουργεί στην Π. Κουντουριώτου 23 και στο 22510 28280 για το νέο πρατήριο που βρίσκεται στην Καβέτσου 36. e-mail: foyrnosmexyla@hotmail.com



Γιατί όταν ξέρεις να τρως καλά, αλλά και ποιοτικά η λυση είναι μονόδρομος: ΦΟΎΡΝΟΣ ΜΕ ΞΎΛΑ !!