Συμβουλές για να νικήσετε την αϋπνία!

Η αϋπνία βασανίζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει, εκτός από μία δύσκολη και κουραστική επόμενη μέρα, πολλά προβλήματα υγείας.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα καθημερινά λάθη μπορεί να εηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία. 


Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η αϋπνία είναι μία κουραστική κατάσταση από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι. Πριν καταφύγετε στο αλκοόλ ή στο γιατρό σας για να σας γράψει φάρμακα δοκιμάστε τις παρακάτω αλλαγές στονβ τρόπο ζωής. 

- Μείνετε συνεπείς. Αν πηγαίνετε  στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα ο οργανισμός σας θα χτίσει μια συνήθεια συνέπειας, η οποία θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. 
- Δημιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον ύπνου. Η κρεβατοκάμαρα σας είναι το δωμάτιο που ξεκουράζεστε. Φροντίστε να είναι  ήσυχο και σκοτεινό όσο το δυνατόν. Η θερμοκρασία και ο θόρυβος πρέπει επίσης να ελέγχονται .  

- Φτιάξτε ένα άνετο κρεβάτι. Η επιλογή του  στρώματος είναι πολύ σημαντική για έναν ξεκούραστο ύπνο. Αυτό έγκειται στις προσωπικές σας προτιμήσεις.

- Τακτική άσκηση. Μια μέτρια άσκηση σε τακτική βάση, όπως το κολύμπι ή το περπάτημα, μπορεί να   να  σας ανακουφίσει  από την ένταση   της ημέρας. Αντιθέτως, η έντονη άσκηση λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα προκαλώντας σας ανησυχία. 
- Λιγότερη καφεΐνη. Μειώστε τα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη στο τσάι ή  τον καφέ, ειδικά το βράδυ. Εναλλακτικά, πιείτε ένα ζεστό αφέψημα από πράσινο τσάι ή βότανα.
- Λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αρχικά, αλλά θα διαταράξει τον ύπνο σας αργότερα το βράδυ.
- Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ακούστε ήρεμη μουσική.  

- Μην στρεσάρεστε, αν δεν καταφέρνετε να αποκοιμηθείτε. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και κάντε κάτι που θα σας χαλαρώσει μέχρι να αισθανθείτε υπνηλία και πάλι.