Ποια είναι η πραγματική κατάσταση των ελληνικών σούπερ μάρκετ;

Ο εγχώριος κλάδος των super market εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.


Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η κατανάλωση στα καταστήματα του κλάδου τα τελευταία χρόνια δεικνύει πτωτική τάση, όντας άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική ύφεση.

Παράλληλα, παράμετροι που επηρεάζουν αρνητικά την αξία αγοράς αποτελούν η μείωση των τιμών σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων και η διαφοροποίηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς, με τις προτιμήσεις να στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις, όπως τους κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας.

Ωστόσο το 2014 παρατηρήθηκε τάση σταθεροποίησης, καθώς ο δείκτης όγκου πωλήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων τους πρώτους 11 μήνες του έτους σημείωσε μικρή άνοδο 0,8% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά μετά την τελευταία πενταετία.

Σημειώνεται ότι το 2013 η συνολική αξία αγοράς –σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ- διαμορφώθηκε στα €9,7 δισ., έναντι €10,1 δισ. το 2012 (-4%). Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 52% της συνολικής λιανικής αγοράς τροφίμων, ποσοστό που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.
Πάντως, η ύφεση επηρέασε κυρίως τα super market στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς στις επαρχιακές αγορές η πτώση ήταν μικρότερη λόγω της επίδρασης του τουρισμού. Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών στα καταστήματα της Αθήνας το 2013 μειώθηκε κατά 7%, ενώ στις περιφερειακές αγορές κατά 2,5%.

Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες που διέπουν το λιανικό εμπόριο, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να επενδύουν στην οργανική τους ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων τους εξαγοράζοντας μικρότερες, περιφερειακές αλυσίδες, ή καταρτίζοντας διαφόρων μορφών συνεργασίες με τις τελευταίες, διαφοροποιώντας έτσι το χάρτη της αγοράς. Σκοπό την κινήσεων αυτών αποτελεί η ενίσχυση των μεριδίων αγοράς, αλλά και κάποια πιθανή εξαγορά από πολυεθνικούς ομίλους.
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 120 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2013 διαμορφώθηκε στα €7,53 δισ. σημειώνοντας πτώση 1% από το 2012.
Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ κατέγραψαν μείωση 10%, στα €308,74 εκ., ενώ τα ΚΠΦ ενισχύθηκαν κατά 4,3%, αγγίζοντας τα €138 εκ.
Το μέσο περιθώριο ΚΠΤΦΑ διατηρήθηκε στο 4,1%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ ενισχύθηκε στο 1,4%.
Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς σε 2,3 προς 1.


Πηγη www.fortunegreece.com