Πώς ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως την εγκύκλιο με την οποία δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα ρυθμίζουν πολίτες και επιχειρήσεις τις οφειλές τους προς ασφαλιστικούς φορείς.


Όπως σημειώνεται στο κείμενο, σκοπός της ρύθμισης είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες και παράλληλα να μην κλείσουν επιχειρήσεις και να μην αναστείλουν τις εργασίες τους επιχειρηματίες.

Στο κείμενο τονίζεται πως επιχειρήσεις και πολίτες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να μπουν στη ρύθμιση μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 2η Μαρτίου του 2015, χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, αλλά και οφειλές που είχαν ήδη υπαχθεί σε παλιότερες ρυθμίσεις. 

Πως ωφελούνται οι οφειλέτες;

Η εγκύκλιος περιγράφει πως μέσω των ρυθμίσεων μπορεί να επωφεληθεί κανείς έως και 100% από τις προσαυξήσεις, ενώ η ελάφρυνση φτάνει το 50% για δόσεις που ξεπερνούν τους 73 μήνες. Επιπλέον, τονίζεται πως για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, αναστέλλεται και η ποινική δίωξη και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που τυχόν επιβλήθηκε ή εφόσον έχει ήδη εκτελεστεί, διακόπτεται.

Σε ακόμη ευνοϊκότερους όρους υπάγονται ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα για το περασμένο έτος, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται επιδόματα ανεργίας και προνομιακές παροχές, για τους οποίους προβλέπεται αναστολή για 12 μήνες του συνόλου των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων. Παράλληλα ρυθμίζονται οι ασφαλιστικές οφειλές νομικών προσώπων δημοσίου και αγροτικών συνεταιρισμών και ορίζεται η αποπληρωμή τους με ως και 150 δόσεις και έκπτωση 50%.

Πηγη news247.gr