Κοινωνική σάτιρα «ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ» του Μάριου Ποντίκα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ο υπόνομος του έργου ξεβράζει κάθε είδους κοινωνικά αποβράσματα:


ρατσιστές, απατεώνες, σωματέμπορους, επίδοξους πατροκτόνους, κοιλιόδουλους, καθάρματα, παράγοντες-λαμόγια, νοσοκόμες-δολοφόνους, ανάλγητους γονείς, ανερμάτιστους νέους… ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ – είναι ο εύγλωττος τίτλος του έργου του Μάριου Ποντίκα που θα παρουσιάσει ο Θεατρικός όμιλος Πέτρας Λέσβου την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00 στο Αναγνωστήριο Αγιάσου.

Η γλώσσα κοφτερή, απολαυστική, ξεχειλίζει από ζωντάνια και αριστοτεχνική σάτιρα. Το πολύ γέλιο που προκαλεί ενεργεί ως αναισθητικό για τις σκηνές-νυστέρι που παρεμβάλλονται στην εξέλιξη της παράστασης. Είναι το μόνο έργο, στη δωδεκάχρονη πορεία μας, στο οποίο δεν μπορούμε να καλέσουμε ανηλίκους ούτε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ωμότητα ορισμένων φράσεων και σκηνών. Πιστεύουμε όμως ότι για όλους όσους το δούν, όπου η σκηνή και η πλατεία γίνεται συχνά ένα, το έργο, εκτός απ’το να αρέσει, θα γίνει αφορμή να θέσει ο καθένας μας καίρια ερωτήματα για την ελληνική – και όχι μόνο – κοινωνία, και το ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ να διαβαστεί ίσως, κάπου-κάπου, ΚΟΙΤΑ ΜΑΣ. Αυτό για να μη σπεύσουμε να λιθοβολήσουμε τους ήρωες του Ποντίκα: Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.

Παιγμένο αρχικά από το Θέατρο ΣΤΟΑ την περίοδο 1990-91, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, με τον ίδιο, τη Λήδα Πρωτοψάλτη και άλλους, είχε εξαίρετες κριτικές στην Ελλάδα κι’επειδή αποδεικνύεται ιδιαίτερα σύγχρονο και προφητικό για τις μέρες που διανύουμε, ο θίασός μας αποφάσισε να το ανεβάσει εφέτος στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, η επιτυχία του έργου Εσωτερικαί Ειδήσεις του ίδιου συγγραφέα, παρόμοιας γραφής (σειρά αυτόνομων σκηνών), που ανεβάστηκε εδώ το 1986 (σκηνοθεσία Γ. Γαβρά, με συμμετοχή και μελών μας), πιστεύουμε πως αποτελεί εγγύηση για την καλή υποδοχή του έργου μας. Συμπεριλάβαμε και σκηνές από τοΕσωτερικαί Ειδήσεις.

Σε σκηνοθεσία του Βασίλη Χατζηελευθερίου, παίζουν με σειρά εμφάνισης ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο Οδυσσέας Βελούτσος, ο Παρασκευάς Μπουδούτσης, η Ανδρονίκη Κουτσαβλή, η Αγνή Παπουτσή, ο Νίκος Μωυσής και οι Γιάννης Βελούτσος, Χρυσούλα Βανικιώτη, Νίκος Καζαμίας, Θεόδωρος Κικινής και Χριστίνα Μανδάνη. Τον ήχο και το φωτισμό επιμελείται ο Νίκος Τσαΐρης, την κατασκευή σκηνικών ο Στέλιος Λιόλιος. Φροντιστής σκηνής είναι ο Τζουλιάνο Βελάι και γραφίστας η Κατερίνα Κακνή.

Ποιος είναι ο Θεατρικός Όμιλος Πέτρας

Ο Θεατρικός Όμιλος Πέτρας γεννήθηκε πριν από λίγο καιρό από μια παρέα ανθρώπων με κοινό τους χαρακτηριστικό την αγάπη για το θέατρο. Στο ξεκίνημά τους επέλεξαν ένα έργο Λέσβιου συγγραφέα, γραμμένο πριν από χρόνια και αποτελούμενο από σύντομα μονόπρακτα που περιγράφουν με καυστική σάτιρα παθολογικές καταστάσεις της κοινωνίας μας, ίδιες με τις σημερινές.


Είσοδος ελεύθερη.