50 Νέες άδειες υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου θα δοθούν φέτος 50 νέες άδειες υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.


Με την ίδια απόφαση της περιφερειάρχη έχει δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Λέσβου να προχωρήσει στην έκδοση 70 αδειών στάσιμου υπαίθριου εμπορίου.

Σε περίπτωση που μείνουν αδιάθετες, οι άδειες θα διατεθούν και τα επόμενα χρόνια. Οι άδειες υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου θα δοθούν σε ανέργους που δεν κατέχουν οι ίδιοι, οι σύζυγοί τους ή τα παιδιά τους άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος.

Όσοι λάβουν μία από τις 50 άδειες υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα που εμπορεύονται εντός των ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων.
Δηλαδή οι δικαιούχοι δε θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι, στη Μύρινα, στην πόλη της Χίου, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι της Σάμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα βρίσκονται σε ισχύ μόλις 28 άδειες πλανόδιου εμπορίου. Πριν υποχρεωθούν οι πλανόδιοι έμποροι να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ οι άδειες πλανόδιου εμπορίου που βρίσκονταν σε ισχύ στη Λέσβο ξεπερνούσαν τις 100.


Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν κάθε αίτηση για τις άδειες υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου είναι: 1) Πιστοποιητικό ανεργίας, 2) Πιστοποιητικό αναπηρίας, πολύτεκνης οικογένειας, ομογένειας, Ρομά, απεξάρτησης κατά περίπτωση, 3) Υπεύθυνη δήλωση μη κατοχής άλλης άδειας από τον αιτούντα, το σύζυγο και τα παιδιά του, 4) Αστυνομική Ταυτότητα, 5) Εκκαθαριστικό, 6) Έναρξη επιτηδεύματος πλανόδιου εμπορίου, 7) Βεβαίωση εγγραφής στον ΟΑΕΕ, 8) Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, 9) Άδεια καταλληλότητας αυτοκινήτου, σε περίπτωση διάθεσης τροφίμων και ποτών, 10) Άδεια οδήγησης, 11) Βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό υγείας σε περίπτωση διάθεσης τροφίμων και ποτών, 12) Δύο φωτογραφίες και 13)Αν χρησιμοποιείται ζυγαριά να είναι εγκεκριμένη για εμπορική χρήση.

Όσοι λάβουν τη σχετική άδεια θα πρέπει κάθε χρόνο να καταθέτουν φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα και υπεύθυνη δήλωση ως απόδειξη ότι ότι συνεχίζουν να ισχύουν για το πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, Ανδρομέδας 15.
Διευκρινίζουμε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο στην κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.


Πηγή www.emprosnet.gr