Ανακοίνωση των γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τον Ξυλοδαρμό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης-4ωρη στάση εργασίας στο νοσοκομείο την Πέμπτη

Για την επίθεση σε γιατρό του Βοστανείου, από συνοδό ασθενούς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο περιστατικό που συνέβη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βοστανείου Νοσοκομείου την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Συνοδός ασθενούς επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια χειροδίκησε κατά της ειδικευόμενης ιατρού που εφημέρευε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Ο συνοδός επιτέθηκε στη γιατρό, γιατί θεώρησε αδικαιολόγητη την ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην εξέταση της ασθενούς που συνόδευε.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνότερα τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι, γινόμαστε δέκτες φραστικών επιθέσεων και προπηλακισμών από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς.Είναι λάθος και άδικο η οργή των προσερχόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, να στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και τους γιατρούς. Για τη σημερινή κατάσταση δεν ευθύνονται οι γιατροί και οι εργαζόμενοι. Την ίδια άθλια κατάσταση βιώνουμε καθημερινά και εμείς ως εργαζόμενοι, όπου σε χειρότερες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα υλικά και με τραγικές ελλείψεις προσωπικού, καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική στην υγεία από τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ και την Ε.Κ.Τ. έχει οδηγήσει τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε κατάσταση διάλυσης. Οι περικοπές δαπανών, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών, η διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνδυασμό με την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασθενών.

Δεν θα μείνουμε απαθείς σε τέτοιου είδους περιστατικά. Ως γιατροί και εργαζόμενοι στην υγεία δεν θα ανεχθούμε παρόμοιες επιθέσεις εναντίον μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λεσβιακό λαό να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να αγωνιστούμε μαζί για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε συνθήκες αξιοπρέπειας για όλους.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουμε 4ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 19 Μαρτίου από τις 9πμ ως την 1μμ.

Μυτιλήνη, 16 Μαρτίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ