Εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην 1η Έκθεση Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικής που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη

Τις δημιουργίες των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Λέσβου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκέφθηκαν το περασμένο Σάββατο την 1η Έκθεση Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικής, που οργάνωσε με επιτυχία το ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου γέμισε με κατασκευές των μαθητών, που εντυπωσίασαν για την εφευρετικότητα και την πρωτοτυπία τους. Στην εκδήλωση πήραν μέρος 150 μαθητές από 14 Γυμνάσια και Λύκεια της Λέσβου, οι οποίοι παρουσίασαν 30 πειράματα. Οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες δούλεψαν οι μαθητές ήταν: Φυσική, χημεία, βιολογία, τεχνολογία, περιβάλλον, μικροηλεκτρική.

Η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ, Κυριακή Ηλιάδου, που διοργάνωσε την εκδήλωση, είπε στα «Νέα της Λέσβου»: «Οργανώσαμε για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη μια έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες περιοχές της χώρας, μέσα από την οποία παρουσιάστηκαν οι δουλειές των μαθητών. Η έκθεση δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο σκεφτόμαστε στο μέλλον να κάνουμε και μια τέτοια εκδήλωση. Στόχος της έκθεσης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τις φυσικές επιστήμες».

Με τη βοήθεια 20 καθηγητών γυμνασίων και λυκείων, οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες επιστρατεύοντας τη φαντασία τους, τον ενθουσιασμό τους για δουλειά και βέβαια τις γνώσεις τους και δούλεψαν για μήνες πέραν του σχολικού ωραρίου για την προετοιμασία των κατασκευών τους. «Από την έκθεση φάνηκε ότι το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Ήταν εντυπωσιακές οι κατασκευές και αυτό δείχνει ένα πολύ σημαντικό βαθμό εξοικείωσής τους με τις φυσικές επιστήμες. Μάλιστα οι ίδιοι οι μαθητές εξηγούσαν τα πειράματά τους στους επισκέπτες της έκθεσης, ως άλλοι επιστήμονες», δήλωσε η κ. Ηλιάδου.

Εκτός από γυμνάσια και λύκεια της Μυτιλήνης, στην έκθεση πήραν μέρος και σχολεία από διάφορες περιοχές του νησιού, την Πέτρα, την Άντισσα, την Αγιάσο, τον Πολιχνίτο κ.ά.
Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση αυτή να γίνει θεσμός για τη Μυτιλήνη και μάλιστα να έχει και τη μορφή διαγωνισμού. «Ήταν καταπληκτική εμπειρία για τους μαθητές που συγκέντρωσε ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε ώστε να συνεχιστεί και να οργανώσουμε και άλλες τέτοιες εκθέσεις», ανέφερε η ίδια.


Γράφει η Πελλυ Γιακουμη για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ