Συγκίνησε… ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος τον Σταμάτη Κόκοτα στο θέατρο Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Μελωδίες νοσταλγικές και διαχρονικές, γεμάτες εικόνες μιας Ελλάδας μακρινής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι εκατοντάδες Λέσβιοι που έδωσαν το παρόν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.


Εκεί, τους περίμενε ο Σταμάτης Κόκοτας, μια αναλλοίωτη καλλιτεχνική αξία, ο οποίος, με, προσέφερε μια αξέχαστη βραδιά στους κατοίκους της Λέσβου.

"Πήρες τον Μεγάλο Δρόμο", "Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά", "Όνειρο Απατηλό", "Γιε μου", "Δεν το Μπορείς", "Γεια σου Χαρά σου Βενετιά" και άλλα γνωστά κομμάτια έφεραν κάτι από Ελλάδα στο ξακουστό "Κάρνεγκι", με τους Έλληνες καλλιτέχνες να αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως η αληθινή μουσική θα αντέχει πάντα στον χρόνο.

Με ανυπομονησία πλήθος κόσμου περίμενε να δει και να ακούσει τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη, ανυπομονησία που συνοδεύονταν από την όμορφη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην θέατρο Μυτιλήνης, ώσπου τα φώτα χαμήλωσαν εντελώς και μετά από ένα δυνατό σόλο της μπάντας, ο Σταμάτης Κόκοτας ανέβηκε στην σκηνή.
Το κοινό είχε από όλους. Από τους τριαντάρηδες και τους σαραντάρηδες που τον έχουν ακούσει σε δίσκους, αλλά ποτέ στο πάλκο, τους συνομηλίκους του που τους δίνεται αυτή η ακριβή ευκαιρία να τον ξαναδούν, και θα ήταν επιπόλαιο να τη χάσουν, κι έπειτα τους φανατικούς, κάθε ηλικίας, μορφωτικής και κοινωνικής τάξης


Στο πρώτο μέρος, μόνος ο Σταμάτης Κόκοτας με τους μουσικούς στη σκηνή, έδειχνε ακόμη πιο συγκινημένος κι από το κοινό που τον άκουγε, και αυτό είχε την επίπτωσή του, όχι απαραιτήτως αρνητική, στην απόδοσή του. Στη φωνή του, την οικεία κι αγαπημένη, πήρε αρκετά τραγούδια για να ζεσταθεί και να χαλαρώσει, όμως το παιχνίδι παιζόταν αλλού: στη συγκινησιακή φόρτιση που δημιουργούσε η παρουσία αυτού του ανθρώπου-συμβόλου, με το γυαλιστερό του κοστούμι και τις φαβορίτες-σήμα κατατεθέν, στο κοινό που δεν κρατιόταν - κρατούσε τον ρυθμό χειροκροτώντας και ξεσπούσε στους στίχους προτού καν μπει ο τραγουδιστής ο ίδιος. Ο επικοινωνιακός κώδικας μεταξύ ερμηνευτή και κοινού ήταν, λοιπόν, ολοζώντανος μετά από όλα αυτά τα χρόνια, και ενώ ο Κόκοτας περνούσε από τη μία στην άλλη του επιτυχία, από τον «Τρελό» των Σπανού/Παπαδόπουλου, το «Πήρες τον μεγάλο δρόμο» και την «Άπονη Καρδιά» των Μούτση/ Γκάτσου, έως τους λαϊκούς ύμνους Τσιτσάνη και Ζαμπέτα, οι θαυμαστές του του απηύθυναν σχόλια που κυμαίνονταν από το «Κάτι ήξερε ο Ωνάσης» έως το «Σταμάτη είσαι αδερφός μας». Και του Ωνάση και του λαού, αυτός ήταν ο Κόκοτας.

Όλο του το σώμα χάνεται στη μουσική, και γεννάει μουσική. Διευθύνει τα μελωδικά όργανα με το ένα του χέρι, δίνει το ρυθμό με όλο του το σώμα, ελέγχει τον τραγουδιστή με τις εκφράσεις του προσώπου του, και, σε στιγμές, με την πλάτη στο κοινό, χρησιμοποιεί το άλλο του χέρι για να συγκρατήσει τα χειροκροτήματα που απειλούν να χαλάσουν το μελετημένο φινάλε ενός τραγουδιού. Μάθημα πολύτιμο για κάθε παρόντα, μουσικό και ακροατή, μια από τις πολλές αφορμές για σκέψη που είχαμε χτες το βράδυ.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας ο Σταμάτης Κόκοτας έδωσε την θέση του για λίγο στο μεγάλο τραγουδοποιό Παντελή Αμπατζή όπου ερμήνευσε γνωστά τραγούδια…αλλά και το δικό του γνωστό “madame”

Στο τέλος της συναυλίας ο Σταμάτης Κόκοτας βραβεύτηκε με το μετάλλιο της πόλης της Μυτιλήνης από τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ως ελάχιστη βράβευση για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Μετά το πέρας της συναυλίας, το κοινό χάρισε στον Σταμάτη Κόκοτα ένα παρατεταμένο standing ovation, επιβραβεύοντας τον με αυτόν τον τρόπο για το ανεπανάληπτο «μουσικό ταξίδι» που βίωσαν.

 Ο μόνος εν ζωή  μεγάλος ερμηνευτής που απέμεινε  στο ελληνικό τραγούδι μας άφησε άφωνους με την κρυστάλλινη φωνή του παρά τα 70+ χρόνια του αλλά και με την σεμνότητα του.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο Παπά Στρατής Γιουσμας που βρέθηκε στο πλάι του Σταμάτη Κόκοτα παίζοντας πιάνο καθόλα την διάρκεια της συναυλίας.

Την συναυλία διοργάνωσε η Start From Zero του Νίκου Καξιρή. 

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το LesvosPost.com

Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριγκλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτηςς LesvosPost.com)

ΔΕΙΤΕ τα αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε η κάμερα της LesvosPost.com WEB TV..