Το μεγαλύτερο σε έκταση νεκροταφείο από την εποχή των Γατελούζων αποκάλυψε το οδικό έργο Καρύνης – Κεραμειών

- Νομίσματα, χάλκινα εξαρτήματα ενδυμασιών ανάμεσα στα ευρήματα


«Από τα σπουδαιότερα ανασκαφικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων για τη Λέσβο» θεωρείται, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Παύλο Τριανταφυλλίδη, το νεκροταφείο που έφεραν στο φως οι εργασίες στο οδικό έργο που εκτελεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον άξονα Καρύνη – Λάμπου Μύλοι – Πηγή. Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν μεταξύ Κεραμειών – Καρύνης όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφικές εργασίες, ενώ Περιφέρεια και Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζονται στενά για το έργο.

Χωρίς οι αρχαιολόγοι να αναμένουν ότι στην συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να βρεθούν ευρήματα τόσο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αποδείχθηκε ότι η γη έκρυβε εκπλήξεις και οι εργασίες αποκάλυψαν το μεγαλύτερο σε έκταση νεκροταφείο (2 στρεμμάτων) που χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή εποχή και συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, την εποχή των Γατελούζων.

«60 τάφοι και συνεχίζουμε…»

«Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί 60 τάφοι και αναμένουμε ότι θα βρεθούν και άλλοι πολλοί, καθώς όσο προχωράμε βρίσκουμε και νέους τάφους», αναφέρει μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο Προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Τριανταφυλλίδης.

Στους τάφους έχουν βρεθεί νομίσματα χάλκινα και ασημένια, χάλκινα εξαρτήματα από ενδυμασίες, καθώς και άλλα πολύ σημαντικά ευρήματα. Ο Προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανασκαφές στην περιοχή να φέρουν στο φως και άλλα σημαντικά ευρήματα. «Η γη κρύβει πολλά, ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να βρεθεί», σημειώνει ο ίδιος. Όπως τονίζεται στην περιοχή αυτή ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες οι καλλιέργειες και το εμπόριο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν «μπλοκάρει» την εξέλιξη των εργασιών της Περιφέρειας στον κόμβο Καρύνη – Κεραμειών, όμως, το οδικό έργο συνεχίζεται κανονικά σε άλλα σημεία του. Η Περιφέρεια συνεργάζεται στενά με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την πρόοδο των εργασιών.

Ο Θ. Βαλσαμίδης

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Έργων, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, είπε για το θέμα αυτό: «Έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Αρχαιολογία προκειμένου να προχωρήσουν οι ανασκαφές στο σημείο αυτό του έργου. Βέβαια εμπόδια μας δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα και ο καιρός, καθώς εξαιτίας των βροχών είχαν λιμνάσει τα σημεία όπου γίνονται οι ανασκαφές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες. Συνεργαζόμαστε όμως για να ξεπερνάμε τα προβλήματα και πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές και θα απελευθερωθεί το σημείο για να προχωρήσει το οδικό έργο».


Γράφει η Πέλλυ Γιακουμή για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ