Μείωση προστίμων του ΚΟΚ ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Την μείωση των προστίμων για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εξετάζει η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στο Διεθνές Τεχνικό Συνέδριο "Current Advances in Road Infrastructure Safety Equipment" στην Αθήνα.


Ο πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, που δεν είναι άλλος από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε βάθος τετραετίας, με προτεραιότητα την βελτίωση της οδηγικής ασφάλειας, θα επιτευχθεί με μια σειρά μέτρων όπως τα παρακάτω:

- Επανεξέταση του ΚΟΚ και του επιπέδου των προστίμων, όπου εξετάζεται να μειωθούν αυτά που είναι ιδιαίτερα υψηλά
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δρόμους
- Εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών στις οδικές υποδομές
- Χρήση των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ITS) στις μετακινήσεις
- Άμεση αντιμετώπιση σημείων του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα και χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών
- Αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων αρχών
- Προγράμματα βελτίωσης της οδηγικής συμπεριφοράς κι ένταξή συναφών δραστηριοτήτων στα σχολεία
- Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους πολίτες
- Εντονότερη εμπλοκή της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Σπίρτζης,  η Ελλάδα παρουσιάζει έναν από τους χειρότερους δείκτες θνησιμότητας στους δρόμους στην Ευρώπη.

Το χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα προκαλεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και στηρίζεται σε βασικές ανεπάρκειες των τελευταίων δεκαετιών, όπως η χαλαρή εφαρμογή βασικών μέτρων,  η έλλειψη ενός καλού οδικού δικτύου και η επαρκής συντήρησή του, η έλλειψη συστηματικής εφαρμογής μέτρων ασφαλείας κι επίβλεψης, η ανεπάρκεια των κονδυλίων για την οδική ασφάλεια κ.α.

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα εξετάσει μέτρα και προτάσεις που περιέχουν εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές και θα βρίσκονται ευθυγραμμισμένες με την Λευκή Βίβλο της ΕΕ για τις Μεταφορές και θα στηρίζονται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάγκη για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Πηγη news247.gr