Έκκληση από τους ελαιοτριβείς της Λέσβου για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων

Σας στέλνουμε κείμενο που ψηφίστηκε στη συνέλευση των υπευθύνων των ελαιοτριβείων, ιδιωτικών και συνεταιριστικών της Λέσβου, στη Μυτιλήνη στις 13 Φεβρουαρίου, καθώς και κείμενο με τις προτάσεις  που καταθέσαμε στην επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, η οποία συστήθηκε για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων (Υ.Α.Ε.).


Όπως θα διαπιστώσετε αντιμετωπίζουμε ένα πλαίσιο κανόνων, το οποίο καλούμαστε να τηρούμε, αναντίστοιχα αυστηρό με την όποια επίδραση στο περιβάλλον επιφέρει η απόρριψη των Υ.Α.Ε. σε φυσικούς αποδέκτες και ουσιαστικά μη εφαρμόσιμο, αφού η τήρησή του συνεπάγεται απαγορευτικές για τα μεγέθη μας δαπάνες. Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι η προαιώνια πρακτική που εφαρμόζεται στη Λέσβο (απόρριψη σε πολλά σημεία μικρών ποσοτήτων Υ.Α.Ε.) εκ των πραγμάτων έχει αποδειχτεί αειφορική – δεν έχει προκληθεί ανιχνεύσιμη βλάβη στο περιβάλλον από αυτή, όπως δείχνουν πανεπιστημιακές μελέτες για τούτο.

Είναι παράκλησή μας να επιληφθείτε του θέματος και να δώσετε κατευθύνσεις για επίσπευση των εργασιών της επιτροπής του ΥΠΕΚΑ, ώστε να προκύψουν επιστημονικά και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, που να επιτρέπουν την εφαρμογή τους από τους ελαιοτριβείς  της Λέσβου, ώστε τα ελαιοτριβεία να δύνανται να συμμορφωθούν και να λειτουργήσουν τις επόμενες περιόδους και βέβαια όχι επίπλαστες για τήρηση και μόνο των προσχημάτων.

Είναι παράκλησή μας επίσης να παρέμβετε άμεσα προκειμένου να ανασταλούν οι μαζικές διώξεις των ελαιοτριβέων της Λέσβου που στοχευμένα εξαπολύθηκαν πρόσφατα, στο κλείσιμο της εφετινής ελαιοκομικής περιόδου, τόσο από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος για επιθεωρήσεις που έγιναν μεταξύ 9-11/12/2014 (μετά παρέλευση 2 μηνών), όσο και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το μόνο που θα προκύψει από τέτοιου είδους επέμβαση θα είναι κλείσιμο επιχειρήσεων και πρόσθετος περιορισμός της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης και του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος, στο όνομα μιας υπερβολικής νομοθεσίας.

Με εκτίμηση,
Μυτιλήνη 26-2-2015

Οι ελαιοτριβείς της Λέσβου