Μεγάλη προβολή των νησιών του Αιγαίου και της Λέσβου στην Ιταλία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο Vittoriano στη Ρώμη τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη.


Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο Σύμβουλος Πολιτιστικών Θεμάτων του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος του Δήμου της Ρώμης κα. Μ. Lenori, ο Διευθυντής του VIttoriano, ο τ. Υπουργός Ν. Σηφουνάκης, εκπρόσωποι σημαντικών ιταλικών μουσείων, Πανεπιστημιακοί και Διευθυντές των ιταλικών Γεωπάρκων, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων, εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Ρώμης μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν το φυσικό πλούτο και την ομορφιά των νησιών του Αιγαίου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία παρουσίασης της έκθεσης στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας, μιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας που θα προβάλει την ομορφιά και τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του Αρχιπελάγους στη γείτονα χώρα και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο και τους συνεργάτες του Μουσείου στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές εκθεματικές ενότητες και τα απολιθώματα από τα νησιά του Αιγαίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.

Η παρουσίαση της έκθεσης στη Ρώμη είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται ως ελληνική συμμετοχή στις εκθεσιακές εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Ρώμη, ενόψει της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης EXPO Milano 2015 και εντάσσεται στο σχέδιο «Η Ρώμη προς τη διεθνή έκθεση του Μιλάνου, EXPO 2015».
Η κεντρική ενότητα της έκθεσης επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρη της γεωλογική ιστορία του Αιγαίου από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους. Βασική ενότητα της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από την Νησίδα Νησιώπη. Δόθηκε ιδιαίτερη προβολή στο νέο θαλάσσιο πάρκο που δημιουργείται  και οι δυνατότητες ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Την πρώτη μέρα της έκθεσης την επισκέφτηκαν οι διευθυντές όλων των Ιταλικών Γεωπάρκων που διοργάνωσαν την ετήσια συνάντηση τους στα πλαίσια της έκθεσης και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα της παρουσίασης.


Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο Εκθεσιακό Κέντρο Vittoriano στη Ρώμη έως 27 Φεβρουαρίου 2015 προβάλλοντας στην ιταλική πρωτεύουσα και στους χιλιάδες επισκέπτες της το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.