Εισηγήσεις της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, στη συνεδρίαση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Εισηγήσεις της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, στη συνεδρίαση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου και οι οποίες αφορούν τα εξής θέματα:


1. Προβλήματα με το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στα νησιά μας (DIGEA)  και σχετική απόφαση περιφέρειας.
2. Προβλήματα και ελλείψεις στον κρίσιμο τομέα της Υγείας στα νησιά μας.
3. Χρηματοδότηση Κέντρων Πρόληψης.


Εισήγηση Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή
κατά τη συζήτηση στο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου του θέματος: «Παροχή υπηρεσιών ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου»

Η Παράταξή μας πληροφορήθηκε από τα τοπικά μέσα ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξέδωσε δελτίο τύπου, δια του οποίου μας πληροφορεί ότι έχει κατατεθεί πρόταση με τίτλο «Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» συνολικού προϋπολογισμού 593.800 ευρώ, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013». Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης:

«Στόχος της πρότασης είναι η παροχή υπηρεσιών ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε αρκετές περιοχές οι οποίες δεν καλύπτονται επαρκώς έως καθόλου από το νέο τηλεοπτικό σήμα, μετά την 5η Σεπτεμβρίου 2014 όπου και έγινε μετάβαση από την αναλογική τηλεοπτική εκπομπή σε ψηφιακή, έτσι ώστε 26.000 περίπου κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αποκτήσουν και αυτοί πρόσβαση στο νέο ψηφιακό σήμα.
Η καταγραφή των αναγκών έγινε με βάση τους χάρτες κάλυψης του παρόχου του τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος καθώς και τις επισημάνσεις των Δήμων.
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού».
Πριν καταθέσουμε την πρότασή μας θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
Η ψηφιακή τηλεόραση δόθηκε σε μία ιδιωτική κοινοπραξία, την DIGEA, στην οποία συμμετέχουν τα κανάλια MEGA, ANT1, ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. Η ανάθεση έγινε μετά από μία «δημοπράτηση» της οποίας οι προδιαγραφές είχαν φωτογραφικές διατάξεις, όπως έχει καταγγελθεί από σωρεία δημοσιευμάτων αλλά και στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να προσέλθει στην κατ' επίφαση δημοπράτηση μόνον μία εταιρεία, η DIGEA. Αντί να ακυρωθεί η δημοπράτηση, όπως γίνεται πάντα σε διαγωνισμούς δημοσίου συμφέροντος και να επαναληφθεί με στόχο την ευρύτερη συμμετοχή, δόθηκαν οι συχνότητες ψηφιακής τηλεόρασης (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) στην DIGEA, με την τιμή εκκίνησης, έναντι του αστείου ποσού των 18,3 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 15 έτη!
Έτσι, ανακηρύχθηκε πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης η DIGEA και πιστεύαμε ότι με δικά της έξοδα θα είχαμε τουλάχιστον ψηφιακή τηλεόραση και στην περιοχή μας, στο Βόρειο Αιγαίο. Αλίμονο, όμως… Στις 5/9/2014 που έγινε η ψηφιακή μετάβαση διαπιστώσαμε ότι πολλές περιοχές μας είχαν απόλυτο μαύρο στις οθόνες τους. Αναμέναμε ότι ο πάροχος δικτύου θα αναλάμβανε να καλύψει με δαπάνες του αυτά τα κενά, ως όφειλε.
Αντ' αυτού, έρχεται η Περιφέρεια να πληρώσει για να καλύψει τις υποχρεώσεις του παρόχου δικτύου, της DIGEA. Να γίνει δηλαδή χορηγός και χρηματοδότης μιας ιδιωτικής εταιρείας που δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, φορτώνοντας τα κόστη στους πολίτες της περιφέρειας.
Και μην μας απαντήσει κανείς ότι εκμεταλλεύεστε ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι χρήματα του ελληνικού λαού που τα έχει αποδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιστρέφουν με τη μορφή προγραμμάτων για να χρηματοδοτηθούν επείγουσες, ουσιαστικές και αναπτυξιακές δράσεις και όχι για να χρηματοδοτούνται οι υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων μεγαλοκαναλαρχών.
Επίσης, επισημαίνουμε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που επικαλείσθε, υπάρχει ίδια συμμετοχή 15% (1). Χρηματοδοτείται δηλαδή από ευρωπαϊκά κονδύλια το 85% και η περιφέρεια συνεισφέρει άμεσα το 15%.
Ακόμα, ζητάτε να σας διατεθούν 593.800 €, όταν το συνολικό πρόγραμμα για όλες τις ακριτικές περιφέρειες (και είναι πολλές) προβλέπει συνολική χρηματοδότηση 900.000 €. (2)
Θα σας εγκρίνουν λοιπόν πολύ λιγότερα και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσουν στην DIGEA απευθείας οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας, σαν ένα νέο χαράτσι. Και δεν θα πληρώσουν μόνον αυτά, αλλά θα πληρώνουν κάθε χρόνο τη λειτουργία (ενοίκιο χώρου, ρεύμα, κ.λπ.), τις επισκευές και τη συντήρησή τους. Αυτά γιατί τα κρύβετε από τον κόσμο;
Όπως κρύβετε και τις υποχρεώσεις της DIGEA, η οποία θα έπρεπε να φροντίσει να έχουν σήμα όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. Ακόμα και στη χαριστική σύμβαση της DIGEA με την προηγούμενη κυβέρνηση αναφέρεται ότι είναι υποχρεωμένη να καλύψει το 95% του πληθυσμού σε κάθε περιοχή (3). Εσείς οι ίδιοι λέτε, ότι 26.000 συμπολίτες μας της περιφέρειας δεν έχουν σήμα (είναι πολύ περισσότεροι). Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 13% του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου και όχι στο 5% ακόμα και αν συμπεριλάβουμε τη Σάμο και την Ικαρία οι οποίες (για άγνωστους λόγους) ενοποιήθηκαν τηλεοπτικά με τα Δωδεκάνησα. Γιατί δείχνετε υπερβάλλοντα ζήλο να χρηματοδοτήσετε την DIGEA, ακόμα και για τις συμβατικές της υποχρεώσεις;
Ρωτάμε επίσης, γιατί δεν ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη «χορηγία» αυτή στους μεγαλοκαναλάρχες; Πότε προλάβατε και κάνατε τη μελέτη για την κατάθεση της πρότασης; Η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε ξεκίνησε στις 29/9 και έληξε στις 14/11/2014 (2). Ποιος είναι ο «απαραίτητος εξοπλισμός» και πώς έγινε η κοστολόγησή του; Μήπως πήρατε έτοιμο τον (παραφουσκωμένο) προϋπολογισμό από την DIGEA; Θα κάνετε διαγωνισμό για την προμήθειά του; Πού θα τοποθετηθεί αυτός ο εξοπλισμός με αναμεταδότες και κεραίες; Μήπως σε κατοικημένες περιοχές και σε ποια σημεία; Ποια μέτρα έχετε πάρει για την προστασία των κατοίκων από ακτινοβολία; Υπάρχουν άδειες για τις κεραίες αυτές; Απαιτούμε να μας δοθεί η αναλυτική μελέτη που έγινε (τεχνική, οικονομική, περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας των συμπολιτών μας) πριν την κατάθεση της πρότασης, όπως οφείλατε.
Και κάτι τελευταίο, για να έχετε μια ένδειξη τί είναι η DIGEA, την οποία χρηματοδοτείτε: Για τη μία συχνότητα περιφερειακής εμβέλειας της Περιφερειακής Ζώνης 11, στην οποία ανήκει και το Βόρειο Αιγαίο (μαζί με τη Σάμο, Ικαρία και τα Δωδεκάνησα), η Digea πλήρωσε στο κράτος για 15ετή εκμετάλλευση, μόνον 39.000 €, που σημαίνει 2.600 € το χρόνο, δηλαδή 217 € το μήνα. Ούτε ενοίκιο γκαρσονιέρας. Ξέρετε πόσα ζητάει το μήνα από κάθε ένα από τα 8 περιφερειακά κανάλια που θα στριμώξει με φτωχή ποιότητα στη μία αυτή συχνότητα; 2.000 € το μήνα, δηλαδή 16.000 € και από τα οκτώ. Θα πληρώνει δηλαδή η Digea κάθε μήνα 217 € και θα εισπράττει 16.000 €, μόνο από τα περιφερειακά μας κανάλια! Αυτούς θέλετε να χρηματοδοτήσετε!

Με βάση τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση ως παράταξη προτείνουμε τα εξής:
Πρώτον, να διεκδικήσουμε τη συνέχεια της εκπομπής αναλογικού σήματος, αφού και με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όλο το πλαίσιο θα επανεξεταστεί. Θα γίνει επανέλεγχος της σύμβασης με τη DIGEA και θα αναζητηθούν ευθύνες, τόσο ως προς την ανάθεση, κάτι που αφορά καθαρά τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης και της τότε ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, τη Γενική Γραμματεία τηλεπικοινωνιών, αλλά και τις ευθύνες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όσο και ως προς την μη τήρηση από τη μεριά της DIGEA των συμβατικών της υποχρεώσεων, με δεδομένο, όπως είπα και πιο πάνω, ότι, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε το ψηφιακό σήμα να καλύπτει το 95% του πληθυσμού.
Μέχρι, λοιπόν, να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι προτείνουμε η Περιφέρεια να αποσύρει το αίτημα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καταλήγει να αποτελεί χρηματοδότηση των συμβατικών υποχρεώσεων μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Προτείνουμε να διεκδικήσει σε συνεργασία με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου να συνεχιστεί η εκπομπή αναλογικού σήματος, αφού και χρηματοδότες των καναλαρχών δεν επιτρέπεται να γίνουμε, αλλά και οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής δεν μπορούν να μείνουν χωρίς τηλεόραση.

(1) Απόφαση Ευρ. Επιτροπής για το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση (συγχρηματοδότηση 85%)
http://www.digitalplan.gov.gr/resource-api/dipla/contentObject/dcace663-5b4e-4eea-b743-910f872ada41/content
(2) Πρόσκληση 52.1 - Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης του Ε.Π. Ψ.Σ.
http://digitalplan.gov.gr/portal/resource/Prosklhsh-52A-Yphresies-Pshfiakou-Thleoptikou-Shmatos-se-akritikes-perifereies-amigous-sygklishs-toy-ep-ps
(3) Χορήγηση συχνοτήτων στην Digea ΦΕΚ 1693/Β/25-6-2014 (τροποποίηση) (Βλέπε άρθρο 6, παρ. 1 και 2)
(http://www.eett.gr/opencms/export/sites/default/admin/downloads/telec/apofaseis_eett/kanonistikes_apofaseis_eett/AP716-003.pdf





Εισήγηση Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή
κατά τη συζήτηση στο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου του θέματος: «Προβλήματα και ελλείψεις στον τομέα της Υγείας»

Το Δημόσιο Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι όρος επιβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά. Επιβίωσης, γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν την πολλαπλότητα των επιλογών σε δομές υγείας -δημόσιες ή ιδιωτικές- που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ανάπτυξης, διότι αφενός τα νοσοκομεία αποτελούν πολυπρόσωπους οργανισμούς που τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες με το προσωπικό τους, αφετέρου διότι η ανάπτυξη αξιόπιστων δομών υγείας ενισχύει τον τουρισμό -πχ, η ύπαρξη ή όχι Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε ένα νησί το καθιστά επισκέψιμο από νεφροπαθείς, η ύπαρξη καρδιολογικής κλινικής από καρδιοπαθείς, κοκ. Παράλληλα, οι ανεπάρκειες του συστήματος αυξάνουν την αναγκαιότητα αεροδιακομιδών,γεγονός που αυξάνει τόσο την ανασφάλεια όσο και το οικονομικό κόστος. Ενίοτε, δε οι ελλείψεις έχουν θανατηφόρα κατάληξη, όπως οι ελλείψεις του ΕΚΑΒ στη Σάμο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υποβάθμισε τις δημόσιες δομές υγείας μέσω υποχρηματοδότησης, υποστελέωσης και υποβάθμισης. Αντίστοιχα ενίσχυσε τον ιδιωτικό τομέα των μεγαλοσυμφερόντων. Ενδεικτικά, ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία με την οποία δινόταν η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών στα νησιά κατά παρέκλιση όλων των ισχυουσών διατάξεων, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή.

Σήμερα, η κατάσταση είναι τραγική σε όλο το φάσμα του ΕΣΥ. Το ίδιο το Υπουργείο μιλά για 7000 κενά σε θέσεις ιατρών ΕΣΥ. Κι αυτό γιατί δεν γίνονταν προσλήψεις, ενώ πολλοί γιατροί παραιτήθηκαν στρεφόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά, στη ΛΗΜΝΟ οι παραιτήσεις, οφειλόμενες στην πολιτική της διοίκησης και του υπουργείου, οδήγησαν να είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα που έχει παθολογική κλινική χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟ. Παράλληλα, έχει μόνο μία αναισθησιολόγο και δύο χειρουργούς, ενώ παρόλο που λειτουργεί και σαν Κέντρο Υγείας δεν έχει κανένα γενικό ιατρό (παραιτήθηκαν και οι δύο που είχε). Τα κενά γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν είτε από ιδιώτες, είτε με μεταφορά ιατρών από άλλα νοσοκομεία, δημιουργώντας εκεί νέες ελλείψεις.

Στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Για μεν το Νοσοκομείο, η χρηματοδότηση ήταν για εφέτος 24% λιγότερη! Ελλιπές νοσηλευτικό  προσωπικό  -Ενώ οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών λήγουν τον Ιούνιο και μιλάμε για τους δυο απαραίτητους νευροχειρουργούς. Η μία μόνιμη θέση να φανταστείτε  ανήκει σε γιατρό που είναι σε διαθεσιμότητα. Απαιτείται επίσης ριζική  αναδιάρθρωση στον τρόπο προμήθειας υλικών του νοσοκομείου.
Τα Κέντρα Υγείας, θα πρέπει να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν σαν μικρές μονάδες αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου.

Όπως επίσης και το αμαρτωλό ΕΟΠΥ και μετά ΠΕΔΥ  να επανδρωθεί και να επανέλθει με ειδικότητες αποκλειστικής απασχόλησης αποκλείοντας φαινόμενα  της προηγούμενης κατάσταση του λεγόμενου ΙΚΑ , όπου εξετάζονταν οι άρρωστοι στα ιδιωτικά ιατρεία!

Στη ΧΙΟ ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων Υγείας . Εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν με 4 νοσηλεύτριες γεγονός που εμποδίζει, αποκλείει την 24ωρη λειτουργία τους  Ίδια εικόνα και στο διοικητικό προσωπικό τους. προβλήματα  υπάρχουν και στην προμήθεια του εξοπλισμού τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό
Όσο για Τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, μέχρι πριν από 2 χρόνια υπήρχε 24ωρη κάλυψη .

Σταδιακά οι οδηγοί συνταξιοδοτήθηκαν και έχει παραμείνει 1 (ένας) οδηγός που καλύπτει 4-5 βάρδιες (από τις 21) εβδομαδιαίως.

Δυο χρόνια παραμένει ακάλυπτο το άγονο ιατρείων των Ψαρρών. Άμεσα θα πρέπει να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για την κάλυψή του με αγροτικούς ιατρούς. Να σημειωθεί εδώ, ότι το υπουργείο-ΥΠΕ ξοδεύει μηνιαίως περίπου 2500ευρώ για να μετακινεί γιατρούς για την κάλυψή τους ενώ θα μπορούσε να δίνει πολύ λιγότερα σαν κίνητρα σε αγροτικούς γιατρούς, για να τα στελεχώσει.

ΣΑΜΟΣ:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ - ΠΕΔΥ

Ιδία εικόνα και στη μονάδα ΠΕΔΥ Σάμου όπου επιβάλλεται η άμεση πρόσληψη  ιατρών σε βασικούς κλάδους  καρδιολογίας παιδιατρικής γενικής παθολογίας  , ενώ λόγω των ελλείψεων των δημόσιων δόμων  και στη στελέχωση προσωπικού για βιοχημικές οι  εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια
Γνωρίζουμε όλοι το πρόβλημα  λειτουργίας του ΕΚΑΒ στο νησί, κάθε μηνα σχεδόν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές…. σύμφωνα με έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου χρειάζεται σήμερα η πρόσληψη 4 ειδικευμένων οδηγών-τραυματιοφορέων για να βγαίνουν οριακά οι βάρδιες ενός ασθενοφόρου (19 βάρδιες το μήνα είναι ακάλυπτες που προσωρινά και ατελώς καλύπτονται από στρατιωτικό ασθενοφόρο και γιατρό του νοσοκομείου). Για να λειτουργήσει ακόμα ένα άλλο ασθενοφόρο και ολοκληρωμένα άλλες 12 ακόμα θέσεις  συν ένα όχημα.  Για να πούμε ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη της διακομιδής και επείγουσας προνοκομειακής φροντίδας, χρειάζονται να λειτουργούν 3 οχήματα ταυτόχρονα στο Νησί. 
Υπολειτουργία και στα Περιφερειακά Ιατρεία, τόσο σε αγροτικούς γιατρούς όσο και νοσηλευτές:


Στην ΙΚΑΡΙΑ, περά από τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να κάνουν πάνω από 50 χιλιόμετρα για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Για να μην πούμε για τις εντελώς αποκομμένες περιοχές του νησιού, όπως το Καρκινάγρι που ζει σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Η Ικαρία  επιπλέον στερείται μονάδας  αιμοκάθαρσης
Και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί , οι όποιοι με κίνδυνο της ζωής τους πρέπει να περάσουν …ακτοπλοϊκά στη Σάμο, για την καθιερωμένη κάθε μιάμιση μέρα, αιμοκάθαρση.

Στους ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ένας ειδικευμένος Γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο ένας Αγροτικός στην Χρυσομηλιά και την Θύμαινα.

Ο στόχος  μας για να ολοκληρώσω, θα πρέπει  αφενός να γίνει ακριβής αποτύπωση των αναγκών των νησιών σε γιατρούς και υποδομές, προκειμένου να καθοριστούν οι πραγματικές ανάγκες, και ακολούθως να καθιερωθεί ένα πλαίσιο ισχυρών κινήτρων (οικονομικών, θεσμικών, επιστημονικών) τα οποία θα προσελκύσουν ιατρούς στα νησιά, όχι ως περαστικούς, ούτε κρατώντας τους δέσμιους της θέσης τους, αλλά οδηγώντας τους στη συνειδητή επιλογή να έρθουν και να παραμείνουν στα νησιά. Αυτή η προσέλκυση ιατρικού προσωπικού αυξημένων προσόντων και η παραμονή του, στις δημόσιες δομές υγείας μέσω κινήτρων, είναι και ο μόνος ασφαλής δρόμος για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον τομέα της υγείας για τους κατοίκους, αλλά και τελικά εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.

Σαν Περιφερειακή διοίκηση, προτείνουμε  να ενσκήψουμε στο θέμα, να καταγράψουμε τις ανάγκες και να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας από τη νέα κυβέρνηση ένα υγιές, ικανό σύστημα Υγείας για τα νησιά μας που να πληροί τις ανάγκες αλλά και τις προδιαγραφές της πρόληψης, αντιμετώπισης, νοσηλείας  και θεραπείας  των κατοίκων τους στον τόπο τους.

Με βάση τα όσα αναφέραμε λοιπόν, προτείνουμε:

Τη σύσταση δια-παραταξιακής επιτροπής από την Περιφέρεια, η οποία σε συνεργασία με την Τ.Α α βαθμού καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( νοσοκομεία, ιατρικούς συλλόγους κλπ ) θα καταγράψει αναλυτικά όλες τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς-νοσηλευτές).
Μετά από μια σχετική διαβούλευση θα πρέπει να αποφασίσουμε τις κεντρικές κατευθύνσεις στον τομέα της Υγείας για το Β. Αιγαίο.
Τέλος, με την κατεύθυνση –πρόταση που θα υιοθετήσουμε και την αναλυτική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, θα κάνουμε μια συνάντηση με τον αρμόδιο, αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, προκειμένου αφενός να τον ενημερώσουμε και αφετέρου να ακούσουμε τις δικές του δεσμεύσεις.

Οφείλω όμως να σημειώσω ότι είναι εκπεφρασμένη πρόθεση του νέου Υπουργού Υγείας, ο οποίος είπε ότι για την κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, γιατί είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν σήμερα οι φτωχοί και οι αδύναμοι. 
Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε με «νύχια και με δόντια» και πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους την επιβίωση του ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών».
Και επίσης δεσμεύτηκε ότι «θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στη συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, κανένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή μονάδα του ΠΕΔΥ, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά υλικοτεχνική υποδομή ή εξοπλισμό που μπορεί να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και προωθούμε ένα σχεδιασμό σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών».



Εισήγηση Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή
κατά τη συζήτηση στο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου του θέματος: «Λειτουργία Κέντρων Πρόληψης»

Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν σχεδόν σε όλη τη χώρα (πλην Π.Ε. Λασιθίου και Π.Ε. Πειραιά), αντιστοιχούν σε 67 αυτοδιοίκητες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, στις οποίες συμμετέχουν τοπικοί συλλογικοί φορείς (Περιφέρειες, Δήμοι, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, ιατρικοί/φαρμακευτικοί/δικηγορικοί σύλλογοι κοκ.) 

Τυπικά έχουν την επιστημονική και οικονομική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με τον οποίο δεν συνδέονται οργανικά, δεν συνιστούν δομές του, παραρτήματά του κλπ. Άρα, δεν ανήκουν ούτε σε Δήμους, ούτε σε Περιφέρειες ούτε στον ΟΚΑΝΑ. Είναι ανεξάρτητες δομές, υπαγορευμένες πλέον από νόμους, που δεν ανήκουν σε κανένα από όλους τους παραπάνω, αλλά συνδέονται μαζί τους επιχειρησιακά, οικονομικά, λειτουργικά μέσω προγραμματικών συμβάσεων και λίγων, πολύ περιεκτικών, αλλά και πολύ δεσμευτικών διατάξεων νόμων.

Τα Κέντρα Πρόληψης σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα πρόληψης της εξάρτησης και των εν γένει εξαρτητικών συμπεριφορών βάσει:

μιας σειράς διατάξεων νόμων (ν. 3459/2006, ν. 3966/2011, ν. 4139/2013, ν. 4262/2014 και ν. 4316/2014),
διμερών προγραμματικών συμβάσεων έκαστου Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ (άρα και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που με βάση τα καταστατικά των αστικών εταιρειών των Κέντρων Πρόληψης είναι ο βασικός τους εταίρος) πενταετούς διάρκειας από 01/01/2015
της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης 2014-2020, η οποία συνομολογείται από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ ΑΕ. 

Τα Κέντρα Πρόληψης συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας (κατά 50%) και το Υπουργείο Εσωτερικών (κατά 50%). Η επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας εγγράφεται στον ΚΑΕ 2555 του προϋπολογισμού του, αφορά μεν ρητά και αποκλειστικά τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο αποδίδεται σε αυτά μέσω του ΟΚΑΝΑ.  Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών καλύπτει την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α' βαθμού και όχι των περιφερειών. Υπάρχουν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι περιφέρειες μπορεί να συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο των Κέντρων Πρόληψης και ότι η επιχορήγηση αυτή είναι συμμετοχή σε καταστατική υποχρέωση και όχι κρατική χρηματοδότηση. 

Επιπλέον εκτός της κεντρικής χρηματοδότησης με βάση τους νόμους, τις προγραμματικές συμβάσεις που διέπουν την λειτουργία τους μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι κοινωνικοί φορείς, π.χ. Εκκλησία, Ιατρικοί Σύλλογοι, ΕΛΜΕ κλπ με τον ίδιο τρόπο που συμμετέχει η Περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια μας υπάρχουν 4 Κέντρα Πρόληψης

Ένα στην Χίο με 4 εργαζόμενους και ετήσιο κόστος 155.000 ευρώ.
Ένα στην Λέσβο με 5 εργαζόμενους και ετήσιο κόστος 185.000 ευρώ.
Ένα στην Λήμνο με 4 εργαζόμενους και ετήσιο κόστος 155.000 ευρώ
Ένα στην Σάμο με παράρτημα στην Ικαρία με 8 εργαζόμενους με ετήσιο κόστος 247.000 ευρώ.

Τα Κέντρα Πρόληψης, πρέπει να αλλάξουν θεσμικό καθεστώς, να συνεχίσει να συμμετέχει η αυτοδιοίκηση αλλά και όλοι οι άλλοι κοινωνικοί φορείς, αλλά όχι με την νομική μορφή της αστική εταιρείας, την χαλαρότητα στην χρηματοδότηση και τις ασάφειες στην διοίκηση. Υπάρχει η πρόταση τα κέντρα Πρόληψης να μετατραπούν σε Αυτοδιοίκητα Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα με επιστημονική εποπτεία του υπουργείου Υγείας, πρόταση που την είχε αποδεχτεί το σημερινό κυβερνητικό κόμμα στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Περιφέρειες και τώρα, αλλά οπωσδήποτε και στο μέλλον θα παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους θεσμούς και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. 

Αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί το θεσμικό των Κ.Π. καλό είναι να μπορούν να λειτουργούν με βάση τα υπάρχοντα. Για να γίνει αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη ενός μικρού αποθεματικού που επιτρέπει να πληρώνονται μισθοί και μηνιαίες άλλες πάγιες ανάγκες όταν το περίεργο γραφειοκρατικό υβριδικό πλαίσιο με τις πολλές συμβάσεις, την εμπλοκή 2 υπουργείων, 3 κρατικών οργανισμών κλπ καθυστερεί την κρατική χρηματοδότηση και όταν η κρατική χρηματοδότηση έρχεται το μικρό αυτό ποσό συμμετοχής να δίνεται για επιπλέον δράσεις.

Επειδή από τον καιρό που δημιουργήθηκαν τα Κ.Π. ποτέ η χρηματοδότηση από τα δυο υπουργεία δεν ήταν εξασφαλισμένη, οι τοπικοί φορείς είχαν  στις περισσότερες των περιπτώσεων φροντίσει να δημιουργηθούν αυτό τα μικρά αποθεματικά. Αυτά τα αποθεματικά φαγώθηκαν στις πλείστες των περιπτώσεων την διετία 2011-2013, εξαιτίας της κακής χρησιμοποίησης των οικονομικών στοιχείων των ΚΠ από την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, πρακτική για την οποία έχει παραπεμφθεί σε δίκη η τότε ηγεσία του.

Σήμερα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υπογραφή των διμερών προγραμματικών συμβάσεων, αλλά και οικονομικά με τις μνημονιακές περικοπές προηγούμενων ετών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης, έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό στα Κέντρα Πρόληψης της Περιφέρειας μας. Παρόλο που πλέον υπάρχει σφιχτή αλλά καθορισμένη κρατική χρηματοδότηση, αυτή καθυστερεί ή και κάποτε δεν έρχεται εξ αιτίας του αλλοπρόσαλλου πλαισίου.

Στα Κέντρα Πρόληψης της Χίου και της Σάμου τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Απλήρωτοι μισθοί, ΙΚΑ και ενοίκια, περικοπές δράσεων στο κατ' ελάχιστον και μέσα στις πόλεις καθώς η μεταφορά εκτός έδρας και σ' άλλα νησάκια κοστίζει. 

Εμείς τι ζητάμε. Να αρχίσει η Περιφέρεια να κάνει αυτό που έκαναν παλιά όλες οι Νομαρχίες του Βόρειου Αιγαίου, να βάζει λίγα χρήματα ως καταστατική υποχρέωση στα ταμεία των Κ.Π., τα οποία καθ' όλη την διάρκεια του έτους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μικρό αποθεματικό, αν καθυστερήσει ή μπλοκάρει η κεντρική χρηματοδότηση. Να μπορούν να καλυφτούν τα χρηματοδοτικά κενά προσωρινά και μετά, όσα περισσέψουν στον επόμενο χρόνο να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επιπλέον δράσεις, ειδικά στα πιο μικρά νησιά και σε περιοχές και ομάδες υψηλού κινδύνου. 
Δεν είναι πολλά τα ποσά αυτά που απαιτούνται. Υπάρχουν πόροι απ' ό,τι είδαμε στον προϋπολογισμό που μπορεί να δοθούν από αυτά που δίνονται για διάφορες επιχορηγήσεις σε εξωτερικούς φορείς. Τα Κ.Π. τυπικά λειτουργούν ως εξωτερικοί φορείς, αλλά στην ουσία είναι γεννήματα των Νομαρχιών, των προκατόχων μας και κάνουν ένα σταθερό και συνεχώς αυξανόμενο έργο στα νησιά μας. Τα έχουν αγκαλιάσει οι τοπικές κοινωνίες, οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων. Ζητάνε τις υπηρεσίες τους για τους στρατευμένους πολίτες μας. Όλοι θα πουν ότι η απόφαση αυτή που πρόκειται να λάβουμε είναι σωστή.

Τι ζητάμε: Όπως υπάρχει κωδικός για το Κέντρο Πρόληψης ΠΕ Σάμου που είναι μικρό το ποσό βέβαια, να υπάρξει και για τα άλλα 3 Κ.Π. με βάση τον αριθμό εργαζομένων τους και το γεωγραφικό εύρος που καλύπτουν. Το ότι υπάρχει κωδικός σε 1 Κ.Π. σημαίνει ότι μπορεί να μπει και συνεπώς ζητάμε οι 20 χιλιάδες ευρώ που δίνονται ετήσια για το Κέντρο Πρόληψης Σάμου να γίνουν 50 χιλιάδες και το ίδιο να γίνει και για τα άλλα Κέντρα Πρόληψης.


Τα χρήματα αυτά μπορεί να δίνονται ανά τρίμηνο, δηλαδή από 12,5 χιλιάδες περίπου ανά τρίμηνο σε κάθε Κέντρο, έτσι ώστε να διευκολύνεται και η Περιφέρεια και τα Κ.Π. Ειδικά φέτος που έχουν συσσωρευτεί προβλήματα στα Κ.Π. Σάμου και Χίου τα 12, 5 χιλιάδες θα καλύψουν άμεσες ανάγκες.