ΑΝΤΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕ…ΔΑΚΡΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ- ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΟΧΛΑΚΑΣ (ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες απλοί πολίτες που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, παράγοντες της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης, πρώην Δήμαρχοι και σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της Λέσβου είπαν το τελευταίο αντίο στον αείμνηστο Δήμαρχο, Θεόδωρο Χοχλάκα, κατά την εξόδιο ακολουθία από τον ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη την περασμένη Πέμπτη.


Ο μαιευτήρας που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στα δύσκολα ακόμα χρόνια για το νησί μας για τη μετεξέλιξη της Μαιευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο, ο Δήμαρχος που δρομολόγησε όλα τα μεγάλα έργα της Μυτιλήνης, όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και το Δημοτικό Θέατρο, βάζοντας ένα μεγάλο λιθάρι στο όραμα και τις προσπάθειες του Στρατή Πάλλη και του Νότη Παναγιώτου, μα πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος Θόδωρος Χοχλάκας, θαρρείς πως βρισκόταν χθες ανάμεσα στους τόσους συνωστισμένους συμπολίτες που βρέθηκαν όλοι μαζί κάτω από τον ίδιο τρούλο για το «καλό κατευόδιο».

Οι περισσότεροι, άλλωστε, που βγήκαν δακρυσμένοι από το ναό είχαν να μας διηγηθούν ένα περιστατικό, μια ανάμνησή τους από τη φιλία, τη συνεργασία, ακόμα και από την πρώτη επαφή με έναν άνθρωπο που κατά κοινή ομολογία γοήτευε τους συνομιλητές του και που θα θυμούνται για όσο ζουν. Κι αν δεν είναι, άραγε, αυτό η αθανασία, τότε τι είναι;

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ενώ για το έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος μίλησε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο οποίος εστίασε τον επικήδειο λόγο του στον «Αυτοδιοικητικό και δημοκράτη» Θεόδωρο Χοχλάκα. Τόνισε ότι αγαπήθηκε από την τοπική κοινωνία και θυμήθηκε τις εποχές, που ως Δήμαρχος αλλά και προγενέστερα ως Αντιδήμαρχος ο Θεόδωρος Χοχλάκας πάντα έβρισκε μια καλή κουβέντα να πει ακόμα και σε όσους «έβαλλαν» εναντίον του στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να «ενώνει» και να «γεφυρώνει» αντίπαλες πλευρές με στόχο την πρόοδο της Μυτιλήνης.

Η Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλη ανέγνωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ συγκίνησε στο δικό του λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, μαιευτήρας, Παναγιώτης Προβέντζας, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε ότι ο Θεόδωρος Χοχλάκας ήταν ο μέντορας και ο καθοδηγητής του στα πρώτα του βήματα ως μαιευτήρας στο Νοσοκομείο. Ο κ. Προβέντζας μίλησε για τον Θεόδωρο Χοχλάκα – ως άνθρωπο, γιατρό, κοινωνικό παράγοντα, δάσκαλο, σύμβουλο και συμπαραστάτη – σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να βρεθούν κοντά του.

Τα δάκρυα όσων βρέθηκαν χθες για να πουν το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Χοχλάκα δεν στέρεψαν, ιδιαίτερα όταν τελευταία πήρε το λόγο η κόρη του Βάσω. Ήταν η ώρα που μιλούσε πια το παιδί για τον πατέρα Θόδωρο Χοχλάκα, για τις συμβουλές και την καθοδήγηση μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

«Ευτύχησες να σηκώσεις στα χέρια σου χιλιάδες παιδιά στη Λέσβο», ήταν η τελευταία φράση της Βάσως Χοχλάκα και η κορύφωση της συγκίνησης χθες το απόγευμα στον Άγιο Θεράποντα.

Ο Θόδωρος Χοχλάκας έφυγε σε ηλικία 73 ετών δίνοντας εδώ και χρόνια μία «παλικαρίσια» μάχη με την επάρατη νόσο. Ακόμα και τις τελευταίες μέρες της ζωής του όταν χρειάστηκε να εισαχθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνέχιζε να μιλά σε όσους τον επισκέπτονταν με το λεπτό χιούμορ που πάντα τον διέκρινε, να σχολιάζει τα «δημοτικά» και τα «πολιτικά», δείχνοντας απίστευτη δύναμη παρότι οι δυνάμεις του από την πολυετή μάχη με την αρρώστια τον εγκατέλειπαν.

Ως μαιευτήρας θα πρέπει να τονίσουμε πως πρωτοστάτησε σε κάθε εκδήλωση και καμπάνια ευαισθητοποίησης που γινόταν στη Μυτιλήνη κατά των αμβλώσεων, έχοντας αντίθετη ξεκάθαρη θέση.

Πολιτικοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια ήταν εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, από το οποίο διαγράφηκε κι ενώ ήταν Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος μαζί με άλλα στελέχη για τις «αριστερές τους θέσεις» στο Κίνημα. Αυτό όμως δεν άλλαξε τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ώστε τελικά να δικαιωθεί δεκαετίες μετά τη διαγραφή του στη δύση της ζωής του.

Η τελευταία εμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο της Λέσβου έγινε κατά την κάθοδο του Δημήτρη Βουνάτσου για τη Νομαρχία, με τον οποίο συνδέθηκε από τους αγώνες κατά της χούντας από την οποία είχε συλληφθεί και φυλακιστεί.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στη Μυτιλήνη για το «αγροτικό» του ως γιατρός, απολύθηκε όμως λόγω φρονημάτων και επανήλθε μερικούς μήνες αργότερα με παρέμβαση του τότε Μητροπολίτη, Ιακώβου. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Μυτιλήνη, αφού είχε ήδη γνωρίσει τη σύζυγό του Μαργαρίτα Τριγάζη, σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου εργάζονταν και οι δύο, ο Θεόδωρος Χοχλάκας ως γυναικολόγος και η γυναίκα του ως μαία.

Ο Θόδωρος Χοχλάκας αγάπησε τη Μυτιλήνη, αλλά και αγαπήθηκε από τους κατοίκους της.


Πηγή ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Σ.ΣΑΜ.