Πλήθος πολιτών παρακολούθησε την εκδήλωση της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» για τα γεγονότα της Φωκαιας

Οι φρικαλεότητες σε βάρος των  Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από τα μέλη και τους οπαδούς του των νεοτούρκων, που σκοπό τους είχαν τάξει τον ξεριζωμό τους και την εξαφάνιση των προαιώνιων πατρίδων τους, αφηγείται με ιδιαίτερα ζωντανό τρόπο και λιτή κοφτερή  γλώσσα το πενηντάλεπτο ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, που προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος».


Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με την ενεργό συμμετοχή του ερευνητή και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή και βασίστηκε στη σειρά φωτογραφιών αλλά και σημειώσεων του Γάλλου μηχανικού και αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ, που έζησε τα γεγονότα, γνωστοποιεί στον κόσμο μια από τις αποσιωποιημένες ιστορίες γενοκτονίας που οργανώθηκαν εις βάρος των Ελλήνων των μικρασιατικών παραλίων πολύ πριν από την μικρασιατική καταστροφή.

Τον Ιούνιο του 1914 ο Φελίξ Σαρτιώ, βρισκόταν στην περιοχή της παλαιάς Φώκαιας, αναζητώντας στοιχεία των Φωκιανών που μετανάστευσαν  στη νότια Γαλλία, και ειδικότερα στην επαρχία της Προβηγκίας, ιδρύοντας την Μασσαλία. Και εκεί στις 13 Ιουνίου 1914, διαπίστωσε πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης και τελικά εκδίωξης των χριστιανών πολιτών του οθωμανικού κράτους, από τις πατρογονικές τους εστίες, με σκοπό την δημιουργία μιας  καθαρόαιμης τουρκικής επικράτειας.

Σ’ αυτήν την έκνομη και πέρα από κάθε έννοια πολιτισμού  προσπάθεια των νεοτούρκων ο Φελίξ Σαρτιώ και οι συνεργάτες του, αντιστάθηκεπροστατεύοντας σε τέσσερα οικήματα που είχαν υψώσει την γαλλική σημαία. Σημαντικό αριθμό διωκομένων, χωρίς φυσικά να κατορθώσει να αποτρέψει την καταστροφή.
Τα υπομνήματα και οι αναφορές του στις αρμόδιες γαλλικές αρχές απαντήθηκα με σιωπή και επιθυμώντας να διασώσει τη μνήμη των γεγονότων συγκέντρωσε το υλικό σε ένα κείμενο  με τον τίτλο «Η καταστροφή της Φώκαιας ( le sac de Phocee) και ο διωγμός των Ελλήνων Οθωμανών από την Μικρά Ασία) το οποίο παρέδωσε στο μουσείο του Λούβρου. Το βιβλίο, μαζί με μια σειρά φωτογραφιών βρέθηκε στα χέρια του ιστορικού της τέχνης Χάρη Γιακουμή και αποτέλεσαν το υλικό του ντοκιμαντέρ.

Την προβολή παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πολιτών που χειροκρότησε τους Χάρη Γιακουμή και Στέλιο Τατάκη, που ήταν παρόντες δίνοντάς τους πολλαπλά συγχαρητήρια, στα οποία προσέθεσε και τα δικά του ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, που με τον περιφερειακό σύμβουλο Κυριάκο Πετρέλλη, επισκέφθηκαν λίγο πριν την προβολή την αίθουσα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές για την παρουσία τους στο Πλωμάρι καθώς και την ποτοποιία ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, για την χορηγία της όλης εκδήλωσης, τόνισε πως μελετώντας και ενθυμούμενοι την ιστορία μας, μαθαίνουμε από πού ερχόμαστε και  που πάμε, βασιζόμενοι πρωταρχικά και κύρια στις δικές μας δυνάμεις.


Το κείμενο του Φελίξ Σαρτιώ μεταφρασμένο από τον Χάρη Γιακουμή, μαζί με το ντοκιμαντέρ, διατίθεται από της «Λέσχη Πλωμαρίου.