Τοποθετήσεις Μαρίας Νικολάρα κατά τη συζήτηση στο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Τοποθετήσεις Μαρίας Νικολάρα κατά τη συζήτηση στο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου (24/2/2015) των θεμάτων: Α) Κατάρρευση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου και Β) Έγκριση Τομεακού Προγράμματος Πολιτισμού 2015-2019


ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΠΒΑ απέναντι στους υπεύθυνους για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου

Ξεκινώντας την τοποθέτησή μας πάνω στο θέμα θέλουμε κατ αρχήν να τονίσουμε την σημασία ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς που έχει συντελεστεί με την κατάρρευση της Τράπεζας δυστυχώς εξαιτίας ενεργειών προσώπων του τόπου μας. Το σκάνδαλο της συνεταιριστικής όπως και της ΑΕΝΑΛ άλλωστε είναι πολύ γνωστά στη Λεσβιακή κοινωνία.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες στις χώρες της ΕΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην χρηματοδότηση των τοπικών οικονομιών κατέχοντας υψηλά μερίδια αγοράς.
Σε επίπεδο ΕΕ το 2010 κατείχαν το 21% των καταθέσεων και το 19% των χορηγήσεων με πολύ Ενδεικτικά στην Αυστρία κατέχουν το 35,6% του ενεργητικού των τραπεζών, στην Ολλανδία το 26,7% ενώ στην γειτονική μας Κύπρο, ιδιαίτερα πριν την εποχή του μνημονίου και εκεί ,ο συνεργατισμός κατείχε υψηλή θέση τόσο με τις τραπεζικές εργασίες όσο και με τις διάφορες άλλες δραστηριότητες, και έχαιρε της εμπιστοσύνης των Κυπρίων.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες αποδείχθηκε ότι:
Στις περιόδους κρίσης τόσο στην Αμερική (πχ subprime κρίση 2007 ) όσο και στην Ευρώπη (κρίση 2008 κι εντεύθεν) επηρεάσθηκαν σε μικρότερο βαθμό από ότι οι λοιπές τράπεζες  γιατί δεν κατείχαν «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία, διότι έχοντας καλύτερη γνώση των τοπικών αγορών  έκαναν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.
Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών γιατί αποσκοπούν  στο συνεργατικό όφελος που περνά μέσα από την προαγωγή και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και επομένως το όφελος είναι πολλαπλό.
Το σύνολο των κεφαλαίων που αντλούν επανατοποθετείται στην τοπική αγορά .
Αποτελούν την μόνη πηγή χρηματοδότησης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Αντιλαμβάνεται πιστεύω εύκολα κανείς το ρόλο που θα μπορούσε να επιτελεί την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ. Πόσες επιχειρήσεις του τόπου μας θα μπορούσαν να έχουν στηριχτεί από την τράπεζα και να μην έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδα  και σε ‘’άλλους τρόπους ‘’ χρηματοδότησης? Τη χάσαμε τη στιγμή που ήταν εντελώς κρίσιμη και απαραίτητη η παρουσία της στην οικονομική ζωή των νησιών μας.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εμπλέκεται με την Συνεταιριστική Τράπεζα αφενός μεν ως μεριδιούχος ,3.788 μερίδια όπως μας παρουσίασε προηγουμένως ο κ. πρόεδρος των μεριδιούχων, και άρα έχει συμφέρον για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για να μην κληθεί να καταβάλλει για την κάλυψη της ζημίας το διπλάσιο της αξίας των μεριδίων .Αυτό είναι το αφενός, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία όμως και πρέπει να σταθούμε είναι ποιες είναι οι οφειλές της ΠΒΑ – ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και δανειολήπτριας για την κάλυψη της άλλης πέτρας των  Λεσβιακών σκανδάλου της ΑΕΝΑΛ. Βοούν χρόνια τώρα τα ΜΜΕ της Λέσβου για λήψη δανείων χωρίς την ύπαρξη απόφασης από το Δ.Σ της ΑΕΝΑΛ, για χορήγηση δανείων χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ της συνεταιριστικής και χωρίς εγγυήσεις. Και τι γίνεται? Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ  που είναι οφειλέτης της Συνεταιριστικής για να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση της Συνεταιριστικής? Έχουμε ενημέρωση? Η τελευταία φορά που συζητήθηκε αυτό το θέμα ήταν πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας στις αρχές του Αυγούστου. Τι γίνεται? Προχωράει?
Ναι είναι μπέρδεμα και με τις δύο , όμως ο κόσμος θέλει την αλήθεια, την εκκαθάριση και την απόδοση ευθυνών.

Γιατί αυτοί που ευθύνονται έχουν προκαλέσει , εκτός των άλλων, τεράστια ηθική ζημιά στον τόπο μας: Κατασυκοφάντησαν με τις πράξεις τους την αξία του συνεργατισμού, όπως και την αξία  και τη σημασία για τον τόπο διαχρονικά της ύπαρξης ισχυρών και διάφανων αναπτυξιακών εταιρειών της Αυτοδιοίκησης.

Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε εκτός των άλλων και τα Lesvosshop που σχετίζονται με την ΑΕΝΑΛ, ότι εκκρεμεί ακόμα η καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους γυναικείους συνεταιρισμούς που οδηγήθηκαν στην οικονομική ασφυξία και τον αφανισμό και στους οποίους οφείλονται ακόμα τεράστια ,για τα δεδομένα και την αντοχή τους, ποσά. Όταν μάλιστα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε κάποιες γυναίκες στα χωριά , χωρίς ευκαιρίες απασχόλησης, προσπαθούν να έχουν ένα πενιχρό μεροκάματο για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι η Π. Β. Αιγαίου έχει συνυπογράψει την Ευρωπαϊκή χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.

Συζητάμε λοιπόν για προβλήματα –σκάνδαλα, με σαφή αλληλεξάρτηση ,που έχουν δυσφημίσει την Τοπική αυτοδιοίκηση, στα οποία δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια και επιβάλλεται η Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για να οδηγηθούμε επιτέλους στη λύση τους και την κάθαρση.


ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΜΕΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2015-2019

Ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του προγράμματος για τους παρακάτω λόγους
1.Διότι ένα τόσο σοβαρό θέμα έρχεται για συζήτηση μέσα σε μια συνεδρίαση με πολλά και χρονοβόρα θέματα χωρίς να έχει προηγηθεί ,έστω και άτυπα ,κάποια διαβούλευση στις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ έχει τεθεί στην κρίση και την επεξεργασία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής από τις 15/1/15, όπως αναφέρεται στην εισήγηση .
2.Η ευρεία σύσκεψη με τους πολιτιστικούς φορείς στα 5 νησιά που αναφέρεται επίσης στην εισήγηση δεν ήταν παρά συναντήσεις γνωριμίας με τους πολιτιστικούς φορείς χωρίς ατζέντα και χωρίς  βάση για συζήτηση.

3.Θεωρούμε ότι το θέμα του πολιτισμού και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της 5ετίαςείναι ιδιαίτερα σοβαρό για τα νησιά μας, τους κατοίκους  και τους επισκέπτες τους για να δεχτούμε να συζητηθεί κάτω από αυτές τις ασφυκτικές και χωρίς προαπαιτούμενη προετοιμασία συνθήκες. Συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική μας κληρονομιά, την γαστρονομία, τον τουρισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τη λαϊκή παράδοση, την παραγωγή πολιτισμού στις μέρες μας και σε συνθήκες κρίσης, συνδέεται γενικότερα με το χτες το σήμερα και το αύριο των νησιών μας.


Γι αυτό ζητάμε και επιμένουμε σ αυτό ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να αναβληθεί