Το σχέδιο για ΕΝΦΙΑ και δημόσιο

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται ο φάκελος με τις προτάσεις που θα κατατεθούν στους εταίρους


Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται ο φάκελος με τις προτάσεις που θα κατατεθούν στους εταίρους σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν για ένα πλήρες και αναλυτικό εθνικό σχέδιο στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικές της λιτότητας.

Ο ΕΝΦΙΑ αντικαθίσταται από νέο φόρο

Κατάργηση του ΕΝΔΙΑ και αντικατάστασή του από έναν άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και προσδοκία άντλησης εσόδων της τάξης του 1,2-1,5 δις ευρώ δηλαδή σχεδόν τα μισά από αυτά που προέβλεπε η κυβέρνηση Σαμαρά με τον ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολογική πολιτική άμεσος στόχος τα κυβέρνησης είναι η νέα αύξηση εσόδων από τους ήδη θεσμοθετημένους φορολογικούς συντελεστές προσκείμενου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι.

Σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Η κυβέρνηση μιλάει για ένα νέο κράτος πιο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία αλλά και πιο αποτελεσματικό. Στο εθνικό σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα εστιάσει στο επίπεδο των θεσμών. Ταυτόχρονα δεν προβλέπεται για το 2015 οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη έχει προαναγγελθεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να υπάρχει δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης, Αλλαγές θα γίνουν και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενιαίο σύστημα εσωτερικού ελέγχου

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς η κυβέρνηση απαντάει με ενίσχυση των εκλεκτικών μηχανισμών και με τη συγκρότηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτών.

Πηγη news.gr