Σεμινάριο γονέων και εφήβων στη Γέρα από το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΠΝΟΗ»

Το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΠΝΟΗ», στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας που υλοποιεί κάθε εξάμηνο με την έγκριση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Γέρας πρόκειται  να πραγματοποιήσει Σεμινάριο γονέων στη Γέρα.

Μέσα από την υλοποίηση του σεμιναρίου οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τους φόβους, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες που έχουν για το μεγάλωμα των παιδιών τους, να μοιραστούν σκέψεις, αγωνίες και προβληματισμούς, να κατανοήσουν συμπεριφορές και να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους στηρίζουν στο έργο τους. Οι συνθήκες κρίσης που η ελληνική κοινωνία βιώνει σε πολλαπλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, καθιστούν την ανάγκη στήριξης των γονέων στο ρόλο τους ακόμη πιο επιτακτική.

Ενδεικτικά θέματα:

Ο ρόλος του γονέα στο μεγάλωμα των παιδιών. Χτίζοντας χαρακτήρες.
Λήψη αποφάσεων και κριτική σκέψη. Πώς να αναπτύξουμε την ικανότητα των παιδιών να παίρνουνε σωστές αποφάσεις.
Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς του παιδιού.
Η επικοινωνία στην οικογένεια
Ανάγκες γονιών, ανάγκες παιδιών.
Το χτίσιμο των ικανοτήτων , η μάθηση και η προσωπική ανάπτυξη.
Η σημασία της αυτοεκτίμησης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού
Σχέσεις ζευγαριών.
Διαχείριση προβλημάτων στην οικογένεια.
Η εξάρτηση στη ζωή μας.

 Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 17.00– 19.00   και θα ολοκληρωθεί σε 10 δίωρες συναντήσεις. Πρώτη συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2015.

 Χώρος διεξαγωγής: Πολύκεντρο Παπάδου

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο : 2251020600, πρωινές ώρες                                                                                                                    

Χρώματα πολύχρωμα και εκρηκτικά. Έρωτας και μίσος, μελαγχολία , απελπισία…Σκέψεις που ταράζουν το σώμα και το μυαλό. Όνειρα που τροφοδοτούν τον ύπνο. Η εφηβεία από τα βάθη των αιώνων και μέχρι σήμερα , αποτελεί την πιο γοητευτική ίσως περίοδο της ζωής.

Άγνωστη χώρα και για τον ίδιο τον έφηβο, ο οποίος παρακολουθεί σαν αμήχανος θεατής συγκλονιστικές αλλαγές να συμβαίνουν στο σώμα , στο μυαλό , στον ψυχισμό του… τον έφηβο που αρχίζει να προβάλλει τις δικές του επιθυμίες και πειραματίζεται για το σχηματισμό της δικής του ανεξάρτητης ταυτότητας…

Η ομάδα εφήβων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ομάδες παρέμβασης στην πρόληψη της χρήσης νομίμων ή / και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών.
Βασικά ερεθίσματα για προβληματισμό στις ομάδες εφήβων αποτελούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους τρόπους έκφρασης των αναγκών τους για ανεξαρτησία και απόκτηση ταυτότητας, τη διερεύνηση των ευκαιριών που τους δίνονται για να μάθουν να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, την αναζήτηση των βασικών αιτιών σύγκρουσής τους με το οικογενειακό, σχολικό και επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς και τους κανόνες που τα διέπουν, τη διαχείριση των πιθανών δυσκολιών τους, την αποδοχή τους από το οικογενειακό, σχολικό ή το επαγγελματικό περιβάλλον στην περίπτωση που ήδη επαγγέλλονται.
Επιπρόσθετα, αυτά πρέπει να σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης τους, τη διερεύνηση τρόπων που μπορούν ουσιαστικά να τους βοηθήσουν ώστε να αισθάνονται άνετα στο σχολικό περιβάλλον, τη διερεύνηση τρόπων καθησυχασμού των εφήβων για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του σώματός τους, την προσαρμογή τους στο νέο – εμφανιζόμενο σώμα τους φυσικά και συναισθηματικά.

Τέλος, ζητήματα που σχετίζονται με τη μετάβασή τους από το θεσμό της οικογένειας και του σχολείου στο θεσμό του στρατού ή στον επαγγελματικό στίβο και τις αυξανόμενες απαιτήσεις που συνεπάγονται, τις συνθήκες και τους βασικούς λόγους πειραματικής ή συστηματικής χρήσης νομίμων ή / και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον τρόπο προβολής του προβλήματος των ναρκωτικών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ( Μ.Μ.Ε. ), θεωρούμε ότι θέτουν τις απαραίτητες βάσεις υλοποίησης τόσο του γενικού όσο και των επιμέρους ειδικών στόχων των ομάδων εφήβων στο νησί της Λέσβου.

Έχοντας ως βασική αρχή ότι, στην περίοδο της εφηβείας ξεκινάει η πειραματική ή η συστηματική χρήση νομίμων και κοινωνικά αποδεκτών ή / και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών, καθώς και άλλων επικίνδυνων μορφών ή / και παραβατικών συμπεριφορών, θεωρούμε ότι η διαδικασία της ομάδας παρέχει τη δυνατότητα στον έφηβο να εκφραστεί με ασφάλεια για τις νέες μορφές συμπεριφοράς που υιοθετεί, χωρίς να νοιώθει την υποχρέωση να ταυτιστεί αποκλειστικά με τους άλλους συνομηλίκους.

Η παρέμβαση του Κέντρου μας στους εφήβους απευθύνεται στους νέους ηλικίας Α΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου. Ο αριθμός των συναντήσεων ανέρχεται στις δέκα ( 10 ), ενώ η χρονική διάρκεια αυτών είναι της τάξεως των δύο ( 2 ) ωρών, εβδομαδιαίως.
Οι θεματικές των ομάδων εφήβων προσεγγίζονται μέσω των ομαδικών συζητήσεων, των βιωματικών παιχνιδιών αλλά και μέσω της προβολής κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες διαπραγματεύονται θέματα, που άπτονται των ενδιαφερόντων και των αναγκών των εφήβων.

Πρώτη συνάντηση: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015. Δηλώσεις συμμετοχής :2251020600.

Χώρος διεξαγωγής : Πολύκεντρο Παπάδου

Φίλε έφηβε,

Η Πνοή και η Δημοτική Ενότητα Γέρας σε προσκαλεί κάθε Παρασκευή και ώρα 19.00

Στις συζητήσεις μέσω προβολής Κινηματογραφικών ταινιών για Εφήβους αλλά και ομαδικών δραστηριοτήτων
που διοργανώνονται στο Πολύκεντρο  Παπάδο.

Σε περιμένουμε για να δούμε μαζί ταινίες, που θα μας κάνουν να γελάσουμε, να συγκινηθούμε αλλά κυρίως να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε πάνω σε θέματα, που σε αφορούν και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα εκείνα, που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο ζωντανή…..

Ελάτε με την παρέα σας ή μόνοι……
Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

1η  Συνάντηση Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015



Οι εθελοντικές Αιμοδοσίες του Μαρτίου στην Λέσβο