Έτσι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ

Ύστερα από συνάντηση που είχε ο Βασίλης Κορκίδης με τον Υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη αποσαφήνισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης έτσι ώστε ο βασικός μισθός να επανέλθει στα 750 ευρώ.


Πιο αναλυτικά, ο βασικός μισθός αναμένεται να επανέλθει σε δυο στάδια κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ)

Στην ίδια κατεύθυνση, υποστηρικτικά της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα, η ΕΣΕΕ πρότεινε αφού κοστολογηθούν προσεκτικά παράλληλα να υιοθετηθούν:Πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαδοχικές συναντήσεις του Προέδρου κ. Βασίλη Κορκίδη και του προεδρείου της ΕΣΕΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η ΕΣΕΕ επανέλαβε την πάγια θέση της, προτείνοντας:

Την επαναφορά της επεκτασιμότητας και μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ αλλά και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού και ελαστικών μορφών απασχόλησης.

την προσωρινή συνέχιση της αποσύνδεσης («πάγωμα») των 3ετιών από την διαδικασία αύξησης του μισθού άνω των 751 ευρώ, τουλάχιστον για ένα ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα.
την επανεξέταση της πρότασης των εργοδοτών για τη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα.

την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας. Σημειωτέον ότι ένα επίδομα ανεργίας, μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση.

την εφαρμογή μιας σειράς φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και για τους συνεπείς εργοδότες.

την εξέταση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι το εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ανά βήματα, από 28,56% τον Αύγουστο του 2011 στο 24,56% τον Ιούλιο του 2014.


Πηγη neolaia.gr